Η επιτυχία Κωνσταντόπουλου με τρία εργοστάσια στην Κατερίνη

Η επιτραπέζια ελιά… προχωρά από μόνη της

Η επιτυχία Κωνσταντόπουλου με τρία εργοστάσια στην Κατερίνη

Με διαρκή παρουσία από το 1956, το εργοστάσιο Κωνσταντόπουλος αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τυποποίησης επιτραπέζιας ελιάς της χώρας. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Λεωνίδα Κωνσταντόπουλο και αυτή την στιγμή διοικείται από τη δεύτερη γενιά, τους δύο γιους του, τον Προκόπη και τον Γιώργο. Η έδρα της επιχείρησης αποτελείται από τρία εργοστάσια, που βρίσκονται όλα στην Κατερίνη, και έχει καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό, με χώρες προορισμού τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νότια Αμερική, τη Δυτική Ευρώπη, τις Αραβικές χώρες και την Αυστραλία. Εξάγει από 16.000 ως 20.000 τόνους ετησίως, αγοράζοντας και διακινώντας το 17 με 18% της ελληνικής εγχώριας παραγωγής ελιάς.

Ιωάννης Βακαλίκος. διευθυντής του εργοστασίου
Ιωάννης Βακαλίκος. διευθυντής του εργοστασίου

«Το προϊόν από μόνο του έχει μια δυναμική και προχωράει. Είμαστε μία καθετοποιημένη βιομηχανία. Αγοράζουμε τις ελιές απευθείας από τους παραγωγούς από το χωράφι», μας λέει ο διευθυντής του εργοστασίου, Ιωάννης Βακαλίκος, σημειώνοντας ότι η ελιά αγοράζεται νωπή και στις εγκαταστάσεις γίνεται η εκπίκρανση και ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία συσκευάζεται σε διάφορες μορφές και εξάγεται.

Ο τζίρος, σύμφωνα με τον διευθυντή, κυμαίνεται στα 40 εκατομμύρια ευρώ με τάση ανάπτυξης 10% κάθε χρόνο, ενώ η επιχείρηση απασχολεί 230 άτομα προσωπικό. Σε ό,τι αφορά την ιδιαιτερότητα των προϊόντων τους, ο κ. Βακαλίκος λέει ότι οφείλεται στη μέθοδο της επεξεργασίας ελιάς που εφαρμόζουν και ειδικότερα στη διαδικασία της ζύμωσης. Και αυτό, γιατί έχουν επενδύσει στον τεχνολογικό εξοπλισμό και στην τεχνογνωσία, ώστε το τελικό προϊόν τόσο στη γεύση όσο και στο χρώμα και στο άρωμα της ελιάς, να είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο.

των Ανθής Γεωργίου και Κυριάκου Λάμπρου

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί