Ή τώρα ή ποτέ

Όι εξελίξεις των τελευταίων ημερών φαίνεται να δικαιώνουν όλους όσοι για χρόνια πίστεψαν ότι οι διασταυρωτικοί έλεγχοι αποτελούν αφετηρία αντιμετώπισης της κρίσης της γαλακτοκομίας. Όταν οι ελεγκτές ακολούθησαν το νήμα της υποτιθέμενης παραγωγής ανύπαρκτων προβάτων, κατέληξαν σε κάποιες συγκεκριμένες βιομηχανίες, λίγες μεν, μεγάλες δε.
Αφενός η σχετική ευκολία με την οποία κάποιοι κτηνοτρόφοι εμφάνιζαν πλασματικές πωλήσεις και αφετέρου η επιθυμία κάποιων επιχειρήσεων να «ελληνοποιήσουν» εισαγόμενο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα φαίνεται να αποτέλεσε συστηματική πρακτική για αυτούς. Αποτέλεσε όμως και μία από τις βασικές αιτίες κατάρρευσης του εθνικού μας κτηνοτροφικού κλάδου, της αιγοπροβατοτροφίας, καθώς μειώσεις τιμών παραγωγού ακόμη και κατά 25% σε ένα έτος, με την απειλή ότι θα εισαχθεί γάλα από τη Σαρδηνία (ισχυρισμός που χρησιμοποιείται και στην Ιταλία για την Ελλάδα), εξανάγκασαν χιλιάδες κτηνοτρόφους στην έξοδο από το επάγγελμα.
Συνεπώς:
✱ Η ΚΥΑ για την αγορά γάλακτος πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα, χωρίς μεταβατικά στάδια και να είναι αποτελεσματική.
✱ Όλες οι Αρχές, όπως ελεγκτικές, δικαστικές, λειτουργίας του ανταγωνισμού, πρέπει να κατανοήσουν ότι οι αιγοπροβοτατρόφοι βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση και δύσκολα θα καταγγείλουν αυτές τις πρακτικές. Αποτελεί χρέος των Αρχών να ξετυλίξουν το κουβάρι, καθώς ο τρόπος πλέον υπάρχει, και να δημοσιοποιούν όσους έχουν ευθύνες.
✱ Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι παρόμοια φαινόμενα υπάρχουν και στο αγελαδινό. Μήπως, τελικά, έφθασε το πλήρωμα του χρόνου να επεκταθούν παρόμοιοι έλεγχοι και εκεί;