Ι.Βουγιούκας (Διευθ. Σύμβουλος Συνετ/κής Τράπεζας Ηπείρου): «Εστιάζουμε στους μικρομεσαίους, σκεφτόμαστε κάθοδο στην Αθήνα»

Τις φιλοδοξίες της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου για επέκταση της παρουσίας της πέραν των σημερινών γεωγραφικών της ορίων, με απώτερο στόχο την «κάθοδο» σε βάθος χρόνου στην Αθήνα, όπου κατοικούν 300.000 Ηπειρώτες, παρουσιάζει στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Ιωάννης Βουγιούκας. Ο ίδιος εξηγεί τους λόγους που Συνεταιριστική Ηπείρου επιμένει στην προσωπική επαφή με τους πελάτες της και τονίζει την έμφαση που δίνει στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που θεωρεί ότι διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα.

Συνέντευξη στην Τάνια Γεωργιοπούλου

 

Είστε μια συνεταιριστική τράπεζα που κατάφερε να επιβιώσει της κρίσης. Θέλετε να μας εξηγήσετε τον τρόπο;

Οι συνεταιριστικές τράπεζες δεν στηρίχθηκαν από το ελληνικό κράτος, σε αντίθεση με τις λεγόμενες συστημικές, οι οποίες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με 45 δισ. ευρώ. Οι συνεταιριστικές ανακεφαλαιοποιήθηκαν η καθεμία με τον δικό της τρόπο.

Όσον αφορά τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, στα τέλη του 2015, το ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης των Ασφαλιστών, στήριξε την τράπεζα με κεφάλαια από τα αποθεματικά του και έτσι σήμερα είναι βασικός μεριδιούχος, με ποσοστό που φτάνει το 50%. Περίπου 6% έχει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στους συνεταιριστές. Η Τράπεζα Ηπείρου διέπεται από τον νόμο περί συνεταιρισμών, πλην όμως έχει δύο θεσμικούς βασικούς μετόχους.

Δώστε μας κάποια στοιχεία για το προφίλ της τράπεζας σήμερα.

Δραστηριοποιούμαστε στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, έχοντας ένα ικανοποιητικό μερίδιο αγοράς. Στα Γιάννενα το μερίδιό μας βρίσκεται στο 8%-10%, ανάλογα αν μετράμε καταθέσεις ή δάνεια. Στους άλλους νομούς βρισκόμαστε κοντά στο 3%-4%. Οι πελάτες μας είναι κατά βάση μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κορμός της ιδιωτικής οικονομίας στην Ελλάδα, αλλά και στην Ήπειρο ειδικότερα, βασίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου έχει προσανατολιστεί, λοιπόν, σε αυτές και το 85% των δανείων της είναι τέτοιας μορφής. Στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θεωρούμε ότι έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων τραπεζών.

Πού εδράζεται αυτό το πλεονέκτημα;

Σε τρεις κυρίως παράγοντες: Εντοπιότητα, ευελιξία και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων. Εντοπιότητα σημαίνει ότι γνωρίζουμε πολύ καλά την αγορά, γνωρίζουμε δηλαδή σε βάθος τον τόπο μας. Η Τράπεζα Ηπείρου είναι η τράπεζα του τόπου μας και οι μεριδιούχοι μας ξέρουν ότι τα χρήματα που κατατίθενται σε εμάς διοχετεύονται στην Ήπειρο.

Με την ευελιξία εννοώ ότι κρατάμε την παραδοσιακή σχέση εταιρικής τραπεζικής. Θέλουμε να έχουμε άμεση σχέση με τους πελάτες και να τους συμβουλεύουμε. Σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις, συνήθως ο ιδιοκτήτης είναι και ο μάνατζερ.

Ο ρόλος μας, λοιπόν, δεν είναι να δώσουμε απλά ένα δάνειο, αλλά να δώσουμε συμβουλές στον ιδιοκτήτη για το πώς θα υλοποιήσει τα επιχειρηματικά του σχέδια. Να τον βοηθήσουμε να βρει ποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ταιριάζει, να τον συμβουλέψουμε ακόμα και αν πρέπει να πάρει χρηματοδότηση ή όχι. Επειδή θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε κοντά του, κρατάμε τα καταστήματά μας. Τέλος, λόγω της εγγύτητας, έχουμε τη δυνατότητα να λαμβάνουμε γρήγορα αποφάσεις.

Εννοείτε όσον αφορά την έγκριση των δανείων;

Όταν η έγκριση ενός δανείου βγαίνει από την Αθήνα, είναι σαφές ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Τα δικά μας κεντρικά είναι στα Γιάννενα, οπότε η έγκριση δίνεται πολύ πιο γρήγορα.

Δεν γίνεται να δίνεις δάνειο στη μικρή τοπική εταιρεία από τα κεντρικά γραφεία της Αθήνας. Και οι άλλες τράπεζες έχουν καταστήματα στην περιοχή, αλλά όταν οι εγκρίσεις δίνονται από την Αθήνα, αυτός που δίνει την έγκριση δεν έχει και πολύ σαφή άποψη τι συμβαίνει. Για εμάς, είναι σημαντικός ο μικρός πελάτης.

Πόσα καταστήματα έχετε;

Οκτώ συνολικά, εκ των οποίων τρία στα Γιάννενα. Οι μεγάλες τράπεζες έχουν από δύο έως τέσσερα. Παρά το μικρό σχετικά μερίδιο αγοράς που έχουμε, η παρουσία μας αναλογικά είναι μεγαλύτερη.

Τα δάνεια που προσφέρεται είναι εξατομικευμένα;

Προσφέρουμε υπηρεσίες που κάποια μεγαλύτερη τράπεζα προσφέρει μόνο σε μεγάλους πελάτες. Αυτή είναι η διαφορά μας.

Πιστωτική επέκταση 8% και νέo application μέσα στο 2020

Υπάρχουν κάποια πράγματα που έχετε στα άμεσα πλάνα σας;

Μέσα στο 2020 θα αναβαθμιστεί το μηχανογραφικό μας σύστημα. Αυτό θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την εσωτερική μας λειτουργία και το e-banking, καθώς και να φτιάξουμε ένα application. Σχεδιάζουμε επίσης να κάνουμε πιστωτική επέκταση 8%. Ακόμα, θα βελτιώσουμε τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Δεν έχουμε βγάλει σε πλειστηριασμό πρώτη κατοικία και ούτε πρόκειται να το κάνουμε. Προσπαθούμε να βρούμε εξατομικευμένες λύσεις, αλλά θέλουμε να είναι και οι δανειολήπτες συνεργάσιμοι για να μπορούμε να βοηθήσουμε.

Πώς θα το κάνετε αυτό;

Ένα κόκκινο δάνειο σε μια μικρομεσαία επιχείρηση έχει επιπλοκές και στην οικονομία και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στις υγιείς επιχειρήσεις. Προσπαθούμε να βρούμε την κατάλληλη λύση για να επανέλθουν στην κανονικότητα οι εν δυνάμει βιώσιμες επιχειρήσεις. Με βιώσιμες ρυθμίσεις και ενδεχομένως και περαιτέρω χρηματοδότηση, αν χρειαστεί.

Και όταν μια επιχείρηση δεν είναι βιώσιμη;

Οι μη βιώσιμες επιχειρήσεις, αυτές που έχουν κλείσει πια, πρέπει να εκκαθαριστούν, κατά προτίμηση σε συνεργασία με τους φορείς, γιατί αυτό συμφέρει και την τράπεζα και τους ιδιοκτήτες. Δυστυχώς, υπάρχουν και οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Βέβαια, αυτό που λέγεται ότι ένας στους τέσσερις είναι στρατηγικός κακοπληρωτής στην τράπεζά μας δεν ισχύει, είναι πολύ λιγότεροι. Σε αυτούς περνάμε το μήνυμα ότι θα είμαστε αμείλικτοι και θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα που ορίζει ο νόμος.

Σκέφτεστε να επεκταθείτε;

Με τη διοίκηση και τα συστήματά μας μπορούμε να «σηκώσουμε» διπλάσια καταστήματα. Στα απώτερα σχέδιά μας είναι η επέκταση εκτός συνόρων Ηπείρου, αλλά αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: Από την άδεια του επόπτη μας, της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και από το πόσο έτοιμοι είμαστε εμείς.

Αρχικά, η σκέψη μας είναι η επέκταση σε όμορους νομούς, αλλά και στην Αθήνα, όπου ζουν 300.000 Ηπειρώτες, τους οποίους, λόγω και της συνεταιριστικής μας φύσης, προσδοκούμε να προσεγγίσουμε. Επίσης, τα 15.000 μέλη του Ταμείου Ασφαλιστών είναι εν δυνάμει πελάτες μας.