Ιce Cretea: Το premium αφέψημα-αναψυκτικό από ομάδα παιδιών στην Κρήτη που έγινε ανάρπαστο

Τα νέα προϊόντα ICE CRETEA Μαλοτήρα με Θυμαρίσιο Μέλι & Ρόδι και ICE CRETEA Μαλοτήρα με Σταφύλι & Μήλο που συσκευάζονται στο τυποποιητήριο της ΑΦΟΙ ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΕΠΕ, έγιναν διάσημα φέτος το καλοκαίρι στην Κρήτη και ετοιμάζονται για το ταξίδι τους προς την Αθήνα. Τα νόστιμα καλοκαιρινά αφεψήματα κρύβουν πίσω τους μια ιστορία καινοτομίας και συνεργασίας, που δείχνει τι μπορεί να συμβεί όταν μια ωραία ιδέα συναντηθεί με την καλή διάθεση και την ομαδική προσπάθεια.

Όλα ξεκίνησαν το 2016, όταν μια ομάδα επτά μαθητών της Β’ Λυκείου από το ΕΠΑΛ Βρυσσών, υπό τις οδηγίες της καθηγήτριάς τους στα Οικονομικά, Αφροδίτης Τερζή, ξεκίνησαν στο πλαίσιο του μαθήματος να ρίχνουν ιδέες για τη δημιουργία μιας εικονικής επιχείρησης, ώστε να συμμετέχουν στον διαγωνισμό Junior Achievement Greece.

«Σκεφτήκαμε και συζητήσαμε πολλά, αλλά τα παιδιά σε αυτή την περιοχή προέρχονται κυρίως από αγροτικές οικογένειες. Ασχολούνται με τη γη, έχουν σχέση τα χωράφια και τα ζώα, οπότε ό,τι σκέφτονταν είχε σχέση με την παραγωγή προϊόντων», λέει στην «ΥΧ» η κα Τερζή.

Μετά από πολλές διαβουλεύσεις, η ομάδα αποφάσισε να φτιάξει κρύα μαλοτήρα (βότανο σαν το τσάι του βουνού, πολύ γνωστό και διαδεδομένο στην Κρήτη) με την προσθήκη χυμού ροδιού και μελιού ως γλυκαντικό και κρύα μαλοτήρα με χυμό σταφυλιού και μήλου.

Από την ιδέα στην τυποποίηση

Η ομάδα έκανε πολλές δοκιμές οικιακά και πέτυχε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ωστόσο για να φτάσουν μέχρι τον διαγωνισμό έπρεπε να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο, ασφαλές και έτοιμο προς πώληση προϊόν. Κάπου εδώ μπαίνει στην ιστορία η εταιρεία ΑΦΟΙ ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΕΠΕ, που δέχθηκε με χαρά να βοηθήσει στην τυποποίηση της κρύας μαλοτήρας, έτσι ώστε το προϊόν να μπορεί να βγει στην αγορά.

«Τα παιδιά ήρθαν πολλές φορές στο εργοστάσιο, είδαν πώς γίνεται η διαδικασία και έκαναν δοκιμές. Κατάλαβαν τη διαδικασία, πώς γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερα ένα “βραστάρι”, έτσι ώστε τα συστατικά να μη χάσουν τις καλές τους ιδιότητες. Η ομάδα έβαλε τις ιδέες και εμείς την τεχνογνωσία», διηγείται ο Κώστας Λάμπρου, υπεύθυνος μάρκετινγκ της εταιρείας.

«Καταλήξαμε στις αναλογίες της συνταγής, είδαμε πώς πρέπει να γίνεται η παστερίωση και η συσκευασία, έτσι ώστε το προϊόν να μπορεί να “ταξιδέψει” στην αγορά και να είναι ασφαλές για κατανάλωση», περιγράφει η κα Τερζή. «Τα παιδιά φυσικά ήταν ενθουσιασμένα, μάλιστα 3-4 είχαν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και ασχολήθηκαν πολύ. Ψάχναμε το όνομα, κάναμε την κοστολόγηση, σκεφτήκαμε πώς θα πρέπει να είναι η ετικέτα», συμπληρώνει, τονίζοντας πως η οικονομική θεωρία μεταμορφώθηκε σε πράξη στην πραγματική ζωή και έτσι φυσικά απέκτησε πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Πρώτη διάκριση

Τον Φεβρουάριο του 2017, το ICE CRETEA με ρόδι συμμετείχε στον διαγωνισμό καινοτομίας Junior Achievement Greece και απέσπασε έπαινο για την καλύτερη αξιοποίηση των ελληνικών πρωτογενών προϊόντων.

Το ίδιο καλοκαίρι, ο Δήμος Χανίων έδωσε στην ομάδα των μαθητών ένα περίπτερο για να παρουσιάσουν το προϊόν τους στον κόσμο και η εταιρεία ΑΦΟΙ ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΕΠΕ προσφέρθηκε να φτιάξει μια παρτίδα για να δοκιμαστεί το προϊόν.

«Εκεί νομίζω ήταν η πρώτη φορά που συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε φτιάξει κάτι που άρεσε και στους άλλους. Όταν το γεύονταν, τους έκανε μεγάλη εντύπωση και ρωτούσαν πού θα μπορούσαν να το βρουν», λέει η κα Τερζή. «Ήταν μαγικό να βλέπεις πώς από μια ιδέα φτάνεις σε ένα προϊόν που αρέσει στον κόσμο», συμπληρώνει. Σε εκείνη την έκθεση, η εταιρεία-χορηγός διαπίστωσε ότι το προϊόν μπορεί να έχει εμπορική αξία και αποφάσισε να ξεκινήσει την παραγωγή του. Βγήκε στην αγορά ουσιαστικά πριν από περίπου τρία χρόνια, αλλά, λόγω κορωνοϊού, δεν υπήρχε δυνατότητα μεγάλης προώθησης.

«Πρόκειται για ένα εποχικό, καλοκαιρινό προϊόν και έτσι έχει σημασία να υπάρχει τουρισμός στο νησί», προσθέτει ο κ. Λάμπρου.

Απόβαση στην πρωτεύουσα

Φέτος το καλοκαίρι, όμως, είχε την τιμητική του, αφού προτιμήθηκε από πολλούς, ειδικά από οικογένειες με μικρά παιδιά, τα οποία το λάτρεψαν.

Ήδη, οι πρώτες ποσότητες έχουν φτάσει στην Αθήνα και η πώληση του προϊόντος θα γίνεται κυρίως μέσα από καταστήματα που πωλούν βιολογικά προϊόντα. «Πρόκειται για ένα premium προϊόν, το οποίο θα δώσεις με μεγάλη ευκολία στα παιδιά σου και άρα προς το παρόν θα πωλείται στοχευμένα σε συγκεκριμένα καταστήματα», λέει ο κ. Λάμπρου.

Στο μεταξύ, τα παιδιά που δημιούργησαν το ICE CRETEA έχουν τελειώσει το σχολείο και το καθένα έχει ακολουθήσει τον δρόμο που ήθελε, κρατώντας την εμπειρία. Ωστόσο, ένας μαθητής από την ομάδα έχει αναλάβει τη διακίνηση του προϊόντος στην περιοχή του Αποκόρωνα. Πέρυσι, η εταιρεία ΑΦΟΙ ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΕΠΕ δώρισε στο ΕΠΑΛ Βρυσσών καρέκλες για το εργαστήριο υπολογιστών, ενώ αναμένεται να προχωρήσει και σε άλλες δωρεές.