Η ιδέα ενός Σουφλιώτη εκτροφέα για εναλλακτική χρήση του μεταξοσκώληκα ως ζωοτροφής

Ο Αθανάσιος Μπαντιανίδης μιλά στην «ΥΧ» για την εκμετάλλευση της προνύμφης, πριν αυτή υφάνει το κουκούλι της, με πρόσθετη δυνατότητα να αξιοποιηθεί ακόμη και ως ενισχυτικό σε σκεύασμα πρωτεΐνης

Μια επιχειρηματικά προσοδοφόρα εναλλακτική οδό για την αξιοποίηση του μεταξοσκώληκα σε πρώιμο στάδιο, ως ζωοτροφής, μοιράζεται μαζί μας ο Αθανάσιος Μπαντιανίδης, παραγωγός από το Σουφλί του Έβρου. Μαζί με την οικογένειά του, ο κ. Μπαντιανίδης ασχολείται εκτεταμένα με τη συγκεκριμένη εκτροφή. «Πραγματοποιούμε εκτροφές με σκοπό τη δημιουργία του κουκουλιού του μεταξοσκώληκα, το οποίο εν συνεχεία υπόκειται σε επεξεργασία και παράγεται το καθαρό μετάξι», αναφέρει στην «ΥΧ».

Ωστόσο, η έλλειψη αγοραστών του τελικού τους προϊόντος, η οικονομική κρίση και οι ανεπαρκείς επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα τούς οδήγησαν στην απόφαση να αναζητήσουν νέες προοπτικές και τρόπους εκμετάλλευσης του εντόμου στο στάδιο της προνύμφης, πριν δηλαδή η κάμπια του μεταξοσκώληκα σχηματίσει ένα κουκούλι γύρω από τον εαυτό της και μετατραπεί σε νύμφη. «Η κάμπια τρέφεται μόνο με φύλλα μουριάς και δεν εκκρίνει ουσίες κατά τη διάρκεια της ζωής της. Η εκτροφή λαμβάνει χώρα σε ειδικές εγκαταστάσεις, σε συγκεκριμένη θερμοκρασία και υγρασία, καθώς αυτοί οι δύο παράγοντες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή της. Ο χώρος της εκτροφής υπόκειται συνεχώς σε απολύμανση, είναι καθαρός και ευάερος. Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη ότι πρόκειται για μια “καθαρή” κάμπια, σκεφτήκαμε ότι μπορεί να αποτελέσει τροφή για πουλιά, πτηνά και εντομοφάγα ζώα», εξηγεί ο κ. Μπαντιανίδης.

Γόνιμο πεδίο αλληλεπίδρασης

Αφορμή για την πρωτοβουλία του Σουφλιώτη εκτροφέα αποτέλεσε το περιεχόμενο του προ ημερών δημοσιευμένου στην «ΥΧ» άρθρου του Γεώργιου Ζακυνθινού, καθηγητή του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Ατττικής, με τίτλο «Σηροτροφία: Μια εναλλακτική παραγωγική προσέγγιση στη δημιουργία υγειοπροστατευτικών και προϊόντων πρωτεΐνης».

Σηροτροφία: Μια εναλλακτική παραγωγική προσέγγιση στη δημιουργία υγειοπροστατευτικών και προϊόντων πρωτεΐνης

Ο ίδιος διάβασε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την περιεκτική δημοσίευση, παίρνοντας τελικά το έναυσμα ώστε να μοιραστεί τη δική του ιδέα.

«Με χαρά είδαμε ότι η ιδέα μας να εκμεταλλευτούμε την προνύμφη του μεταξοσκώληκα, πριν αυτή γίνει κουκούλι, ως ζωοτροφή για έντομα και ερπετά ή ως ενισχυτικό σε σκεύασμα πρωτεΐνης, όντως έχει βάση, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο άρθρο. Εκτός αυτού, υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί», επισημαίνει.

Επιλογές διάθεσης

Κάποια ζώα τρώνε την κάμπια ζωντανή, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μπαντιανίδη, αυτή θα μπορούσε να παρέχεται και κατεψυγμένη ή ψημένη, γεγονός που, όπως λέει, «θα βοηθούσε στην αποθήκευση και τη συντήρησή της, καθώς, όπως γνωρίζετε, δεν είναι δυνατή η εκτροφή μεταξοσκώληκα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Σε ανάλυση, στην οποία έχω προβεί σε ειδικό εργαστήριο, προέκυψε ότι οι ψημένοι μεταξοσκώληκες περιέχουν αρκετά υψηλότερο ποσοστό πρωτεΐνης σε σχέση με τους ζωντανούς».

Πρόσθετες εφαρμογές

Κλείνοντας, ο κ. Μπαντιανίδης αναφέρεται σε πιθανές πρόσθετες εφαρμογές της συγκεκριμένης ιδέας: «Σκεφτήκαμε ότι οι ψημένοι μεταξοσκώληκες θα μπορούσαν να προστεθούν ως αλεσμένο συστατικό σε επιλεγμένες ζωοτροφές ή σκευάσματα πρωτεΐνης, αυξάνοντας τη διατροφική τους αξία».