Ηλεία: Λύση για το αρδευτικό από τον πρωθυπουργό ζητούν οι ΤΟΕΒ

Τι αναφέρουν στην επιστολή τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Ζητάμε η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να επανεξετάσουν το θέμα και να πραγματοποιήσουν το έργο της υπογειοποίησης της ροής των υδάτων άρδευσης, αν θέλουν να δείξουν το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για τον πρωτογενή τομέα και ειδικά για τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας», υπογραμμίζουν οι υπογράφοντες.

Την επανεξέταση της απένταξης του έργου της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου των ΤΟΕΒ Α΄ Πύργου, Πελοπίου, Επιταλίου και Αμαλιάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης ή την ένταξή του σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ζητούν από τον πρωθυπουργό με επιστολή τους οι πρόεδροι των εν λόγω Oργανισμών.

Όπως επισημαίνουν στην επιστολή, ο πρόεδρος του Α’ ΤΟΕΒ Πύργου, Γιώργος Βορλόκας, του ΤΟΕΒ Αμαλιάδας, Παναγιώτης Μάσσαλας, του ΤΟΕΒ Επιταλίου, Ιωάννης Κάρμης, και του ΤΟΕΒ Πελοπίου, Νίκος Μπακοβασίλης, είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε να προχωρήσει όλο το έργο και όχι μόνο η περιοχή του ΤΟΕΒ Γαστούνης, καθώς τα κλιματικά δεδομένα έχουν δυσκολέψει τις συνθήκες καλλιέργειας στην Ηλεία. «Σήμερα, που η εξοικονόμηση ύδατος για την άρδευση των καλλιεργειών είναι πολύ πιο αναγκαία από ποτέ, που η κλιματική αλλαγή είναι εδώ από χθες, που η διάρκεια της αρδευτικής περιόδου έχει σχεδόν διπλασιαστεί, λόγω της μείωσης των βροχοπτώσεων, σήμερα βρήκαν τη στιγμή η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να απεντάξουν το μεγάλο αυτό έργο», υπογραμμίζουν στην επιστολή τους και τονίζουν ότι το έργο δεν επιβαρύνει υπέρμετρα τον κρατικό προϋπολογισμό και μπορεί να υλοποιηθεί.

«Ζητάμε η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να επανεξετάσουν το θέμα και να πραγματοποιήσουν το έργο της υπογειοποίησης της ροής των υδάτων άρδευσης, αν θέλουν να δείξουν το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για τον πρωτογενή τομέα και ειδικά για τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας», σημειώνουν.

Διαγραφή τόκων

Την ίδια ώρα, οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ υπογραμμίζουν την ανάγκη διαγραφής των τόκων, καθώς πρόκειται για Οργανισμούς που δεν λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια, αλλά έχουν έντονη κοινωνική διάσταση. «Θα θέλαμε να τονίσουμε το θετικό μέτρο της κυβέρνησης για την υπαγωγή μας στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη προς τη ΔΕΗ, αλλά επειδή είμαστε Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας με ανταποδοτικό χαρακτήρα, να διαγραφούν οι τόκοι που έχουν κεφαλαιοποιηθεί στο συνολικό χρέος», καταλήγουν στην επιστολή τους.