Ηλεία: «Σπέρνουν» φυτοφάρμακα, «θερίζουν» καρκίνο

Στην ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων, χωρίς τη λήψη κανενός μέτρου προφύλαξης, φαίνεται να οφείλεται o μεγάλος αριθμός περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα που προέρχεται από τις περιοχές του Νομού Ηλείας.

Στη διαπίστωση αυτή προέβη ο καθηγητής και διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Αργύρης Τζουβελέκης, ο οποίος τόνισε πως στην κλινική βλέπουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό περιστατικών και η αιτία δεν είναι μόνο το κάπνισμα, αλλά και η ρύπανση του περιβάλλοντος. Μάλιστα όπως υπογράμμισε, η έκθεση στα φυτοφάρμακα είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει γενικότερα την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια ημερίδας, με θέμα «Πρόληψη του Καρκίνου του Πνεύμονα», που διοργάνωσε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, κάθε χρόνο στο νοσοκομείο αντιμετωπίζονται 500-600 περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα.

Η πνευμονολογική κοινότητα της χώρας εξέφρασε την ανησυχία της για το «τσουνάμι» των διαγνώσεων καρκίνου του πνεύμονα που έρχεται. Για τον λόγο αυτόν, έχει δρομολογήσει μία σειρά από διαδικασίες που στοχεύουν στον προσυμπτωματικό έλεγχο και ακολούθως στην ανάπτυξη ενός ισχυρού δικτύου φροντίδας των πασχόντων.

Ο ταμίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και διευθυντής ΕΣΥ στο «Σωτηρία», Ελευθέριος Ζέρβας, υπογράμμισε ότι ο καρκίνος του πνεύμονα είναι θανατηφόρος, καθώς τον εντοπίζουμε στα τελευταία στάδια. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της έγκαιρης διάγνωσης και στη θεραπεία.

Μέτρα προστασίας

Και σε παλαιότερες μελέτες, η επαγγελματική έκθεση σε φυτοφάρμακα έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του πνεύμονα, ειδικά σε αγροτικές περιοχές. Σε μία μελέτη των εργαζομένων για την καταπολέμηση των παρασίτων, καταδείχθηκε ότι η μεγαλύτερη διάρκεια έκθεσης σε εντομοκτόνα οργανοφωσφορικού και καρβαμικού και σε ζιζανιοκτόνα συσχετίστηκε με υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας του καρκίνου του πνεύμονα.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, ο αγρότης θα πρέπει να λαμβάνει ατομικά μέσα προστασίας, όπως είναι τα γάντια, το πλύσιμο μετά από κάθε ψεκασμό και η προστασία της καμπίνας του τρακτέρ. Επίσης, θα πρέπει να δείχνει προσοχή στον άνεμο, λόγω της επικινδυνότητας διασποράς του ψεκαστικού νέφους.

Αξίζει να επισημανθεί ότι υπάρχει μεγάλο κενό στην εκπαίδευση των αγροτών, γιατί ακόμη και τώρα νέοι άνθρωποι δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Ιατρεία Προσυμπωματικού Ελέγχου

Ομόφωνα, οι εκπρόσωποι της πνευμονολογικής κοινότητας της χώρας υπογράμμισαν την ανάγκη ανάπτυξης οργανωμένων Ιατρείων Προσυμπτωματικού Ελέγχου στα νοσοκομεία. Μόνο έτσι θα αξιοποιηθεί πλήρως το μεγάλο όπλο της πρόληψης για τον θανατηφόρο καρκίνο του πνεύμονα.

Στην παρούσα φάση, πάντως, όπως επισημάνθηκε μεταξύ άλλων, ως χώρα δεν είμαστε έτοιμοι, καθώς απομένει η υλοποίηση από πλευράς της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας της δέσμευσης για έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής του προληπτικού ελέγχου.