Ηλίανθος: Ανακατατάξεις, αν τα συμβόλαια «πέσουν» από τα 35 λεπτά

Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών ενόψει της σποράς ηλίανθου, καθώς η καλλιέργεια βρίσκεται προ σημαντικών εξελίξεων. Ήδη από πέρσι το καλοκαίρι, όταν και ολοκληρώθηκε η συγκομιδή του προϊόντος, τα μηνύματα που έρχονταν δεν άφηναν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας και φέτος, λίγο πριν ανακοινωθούν οι τιμές στα συμβόλαια, οι εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για σημαντική μείωση στην τιμή παραγωγού και, συνεπώς, στις καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Ο γεωπόνος Γιάννης Εμμανουήλ, προϊστάμενος Ανάπτυξης Προϊόντων Σπόρων Σποράς της «Κ&Ν Ευθυμιάδης», δήλωσε στην «ΥΧ»: «Φαίνεται ότι φέτος θα έχουμε μεγαλύτερες αλλαγές στις καλλιέργειες απ’ ό,τι είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Αν τα υπάρχοντα δεδομένα για τον ηλίανθο δεν αλλάξουν προς το θετικό και δεν ανακοινωθεί μια τιμή τουλάχιστον στα 35 λεπτά, θεωρώ ότι σε ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, ο ηλίανθος θα αντικατασταθεί από βαμβάκι και σε μικρότερο βαθμό από καλαμπόκι».

Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο γεωπόνος της «ΑΛΦΑ Γεωργικά Εφόδια», υπεύθυνος σπόρων Βορείου Ελλάδος, Σάββας Ενεπέκογλου: «Αυτήν τη στιγμή, τα μηνύματα σε επίπεδο αγοράς δεν είναι αισιόδοξα. Οι συζητήσεις παραγωγών και γεωπόνων, αλλά και η ροή της πώλησης των σπόρων δείχνει στάση αναμονής και προβληματισμό, καθώς ακούγεται μια τιμή παραγωγού γύρω στα 33 λεπτά/κιλό. Όλοι περιμένουν τα εργοστάσια, ενώ την ίδια στιγμή τα διυλιστήρια έχουν τη γνωστή τακτική που δεν βοηθάει τους παραγωγούς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ανάλογα με την περιοχή, το βαμβάκι, κατά κύριο λόγο, και το καλαμπόκι, εν συνεχεία, αναμένεται να «κλέψει» εκτάσεις από τον ηλίανθο: «Στις Σέρρες, σε ξηρικά χωράφια, οι παραγωγοί αναμένεται να στραφούν στο βαμβάκι, καθώς μπορούν να το καλλιεργήσουν χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις στο κόστος, ακόμα και με ένα πότισμα.

Στη Δυτική Μακεδονία, όπου το καλαμπόκι ανακάμπτει ήδη από πέρσι και πάει καλύτερα στην αγορά, θα έχει τον πρώτο λόγο για όσους αποφασίσουν να το επιλέξουν, αντί για τον ηλίανθο». Ο ίδιος σημείωσε, πάντως, ότι υπάρχουν αρκετοί παραγωγοί που θα συνεχίσουν να καλλιεργούν ηλίανθο. Στην «ΥΧ» μίλησε και ο Ιωάννης Σαρίδης, παραγωγός ηλίανθου από τον Έβρο, εκφράζοντας τον προβληματισμό του: «Ακόμα δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα, περιμένουμε και την ΕΑΣ Ορεστιάδας, όμως αυτά που πληροφορούμαστε μας προκαλούν ανησυχία.

Αν η τιμή στα συμβόλαια πάει στα επίπεδα που ακούγονται, θα είναι μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη σε συνέχεια των εξελίξεων των τελευταίων ετών. Φέτος ειδικά, η χρονιά παρουσιάζει και άλλες αντιξοότητες για τους παραγωγούς που βλέπουν το κόστος παραγωγής να αυξάνεται, τη στιγμή που οι τιμές παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις.

Μόνο από τα λιπάσματα η επιβάρυνση λόγω συνεχόμενων προσαυξήσεων της τιμής μάς φορτώνει με εκατοντάδες ευρώ επιπλέον, σε σχέση με πέρσι». Σε ερώτησή μας σχετικά με το ποιες μπορεί να είναι οι εναλλακτικές λύσεις, ο ίδιος εξέφρασε την απαισιοδοξία του.