Ην. Βασιλειο: Πρόταση για εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων χωρίς δασμούς

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποκλίνει ριζικά από την πολιτική της ΕΕ και να κινηθεί προς την αποδοχή μηδενικών δασμών στις εισαγωγές προϊόντων αγροδιατροφής από προνομιακούς εμπορικούς εταίρους που μπορούν να πληρούν τα βρετανικά πρότυπα στα τρόφιμα. Σε αυτήν τη βασική σύσταση προέβη η Επιτροπή Εμπορίου και Γεωργίας (TAC) σε έκθεση που δημοσιεύτηκε πριν από μερικές μέρες σχετικά με την εμπορική πολιτική και τα πρότυπα τροφίμων στη Μ. Βρετανία.

Η TAC, η οποία εκπροσωπεί Βρετανούς αγρότες, εμπόρους λιανικής και καταναλωτές, τάχθηκε επίσης υπέρ του αποτελεσματικότερου ελέγχου των νέων εμπορικών συμφωνιών από το βρετανικό Κοινοβούλιο, καθώς και της μεγαλύτερης έμφασης στην προώθηση των βρετανικών εξαγωγών προϊόντων αγροδιατροφής και στην «ευθυγράμμιση» των εμπορικών και κλιματικών πολιτικών και των πολιτικών ενίσχυσης (αρωγής) που σχετίζονται με τους εν λόγω τομείς.

Με τις θέσεις του, ο φορέας είναι φανερό ότι επιδιώκει να συντάξει το Ηνωμένο Βασίλειο με τις «φιλελεύθερες» αντιλήψεις στη συζήτηση για το αγροτικό εμπόριο, κάτι που αναμένεται να ευχαριστήσει εμπορικούς εταίρους, όπως οι ΗΠΑ.

Επιμένοντας ότι οι χώρες που προμηθεύουν την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα «υψηλά πρότυπα παραγωγής τροφίμων που αναμένονται από τους παραγωγούς του Ηνωμένου Βασιλείου», η TAC περνά ένα μήνυμα ότι τα επιχειρήματα που εκφράζονται διεθνώς σχετικά με τη σημασία των προτύπων τροφίμων δεν θα παραμεληθούν.

Με άλλα λόγια, ότι η Μ. Βρετανία δεν θα υπαναχωρήσει από τα υψηλά στάνταρ της. «Χρειαζόμαστε μια βρετανική εμπορική πολιτική που να δημιουργεί ένα δίκαιο και ασφαλές αγροτικό σύστημα για όλους», εξηγεί ο Τιμ Σμιθ, πρόεδρος της TAC. «Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε µία εξίσωση προς τα κάτω», δεν θα έχουμε πισωγύρισμα στα πρότυπα, αλλά φιλοδοξία να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε διεθνή αγροτικά ζητήματα».

Η έκθεση δεν δεσμεύει τη βρετανική κυβέρνηση στην προσέγγισή της για τον πρωτογενή τομέα και το εμπόριο, αλλά θα ασκήσει πίεση τόσο εντός των τειχών όσο και διεθνώς για να βρει ανταπόκριση σε ένα στρατηγικό όραμα για την εμπορική πολιτική στην αγροδιατροφή.