Ινδία: Εξαγωγικό δασμό στα κρεμμύδια επιβάλλει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του κόσμου

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η κυβέρνηση της Ινδίας θα επιβάλει άμεσα εξαγωγικό δασμό στα εγχώρια κρεμμύδια έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τη διαθεσιμότητα του προϊόντος στην εσωτερική αγορά.

Η πληροφορία επιβεβαιώνεται και από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, που εξέδωσε ενημερωτικό σημείωμα το περασμένο Σάββατο. Ο δασμός που θα επιβάλει η χώρα -μεγαλύτερος εξαγωγέας κρεμμυδιών στον κόσμο- θεωρείται ότι θα βοηθήσει στη συγκράτηση ή και μείωση των τιμών του προϊόντος για τους εγχώριους καταναλωτές, αλλά και εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις αγορές από άλλες ασιατικές χώρες, που έχουν περιορισμένα αποθέματα κρεμμυδιών και αγοράζουν από την Ινδία. Το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι εξαγωγές κρεμμυδιών από την Ινδία σημείωσαν αύξηση 63% σε σύγκριση με πέρσι.

«Ο δασμός θα καταστήσει τα ινδικά κρεμμύδια ακριβότερα σε σύγκριση με τα πακιστανικά, κινεζικά και αιγυπτιακά. Αυτό θα οδηγήσει στη μείωση των εξαγωγών και θα συμβάλει στη μείωση των τιμών στην εσωτερική αγορά», δήλωσε εκπρόσωπος ινδικής εξαγωγικής εταιρείας.

Η τιμή στη χονδρική αυξήθηκε το διάστημα Ιουλίου Αυγούστου 20%, φτάνοντας σχεδόν τα 29 δολάρια ανά 100 κιλά, υπό τον φόβο της φτωχής παραγωγής λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Εκφράζονται φόβοι ότι ο Αύγουστος θα είναι ο πιο ξηρός εδώ και πάνω από έναν αιώνα, με την έλλειψη βροχοπτώσεων να ταλαιπωρεί τεράστιες εκτάσεις της χώρας, εξαιτίας του Ελ Νίνιο.