Iωάννης Καλλιάς, διευθ. σύμβουλος της TÜV Austria Hellas: Η πιστοποίηση δίνει προστιθέμενη αξία σε προϊόντα και υπηρεσίες

O Iωάννης Καλλιάς, διευθ. σύμβουλος της TÜV Austria Hellas, εξηγεί στην «ΥΧ» τους βασικούς άξονες της φιλοσοφίας με την οποία πορεύεται η εταιρεία

Συνέντευξη στην Τάνια Γεωργιοπούλου

«Η τεχνική επάρκεια και το πάθος για αυτό που κάνουμε, μαζί με το εκπαιδευμένο προσωπικό μας, είναι τα στοιχεία που μας έχουν δώσει την ηγετική θέση στην αγορά», λέει, μεταξύ άλλων, στην «ΥΧ», ο διευθ. σύμβουλος της TÜV Austria Hellas, Ιωάννης Καλλιάς. Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων δυναμικής παρουσίας της εταιρείας στην Ελλάδα, ο κ. Καλλιάς εξηγεί τις αξίες με τις οποίες πορεύεται η εταιρεία, αλλά και τον ρόλο της πιστοποίησης, τόσο στην πρωτογενή παραγωγή όσο και στην κοινωνία ευρύτερα.

Πριν από λίγες ημέρες, στην εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τα 25 χρόνια δυναμικής παρουσίας της TÜV Austria Hellas στην Ελλάδα, είπατε ότι «είμαστε ερωτευμένοι με τη δουλειά μας». Έρωτας και πιστοποίηση ακούγεται παράξενο…

Κι όμως, είναι αλήθεια. Η πιστοποίηση έχει μεγάλη αξία για τη ζωή μας, γιατί βοηθάμε να είναι καλύτερα τα πράγματα στην κοινωνία. Όλοι μας χρησιμοποιούμε προϊόντα και υπηρεσίες και είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σίγουροι για αυτά. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, η πιστοποίηση είναι πολιτισμός, εξυπηρετεί στο να βελτιώνουμε τη ζωή μας. Θα μπορούσα να πω ότι είναι μια διαφορετική εκδήλωση κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, επ’ αμοιβή βέβαια.

Τι ακριβώς σημαίνει η πιστοποίηση για ένα προϊόν;

Σημαίνει ότι πληρoί τις προδιαγραφές που έχει θέσει ο κατασκευαστής του για τη χρήση και τη λειτουργία του και ότι αυτό έχει ελεγχθεί από κάποιον ανεξάρτητο τρίτο. Έχει μεγάλη σημασία η ανεξαρτησία του πιστοποιητή. Ο έλεγχος και η πιστοποίηση εξυπηρετούν τον καταναλωτή και ας μην τους δίνει ιδιαίτερη σημασία. Για παράδειγμα, στα βιολογικά προϊόντα που πιστοποιούμε, ο καταναλωτής βλέπει απλώς ένα σήμα πάνω στο προϊόν, αλλά πίσω από αυτό υπάρχει πολλή δουλειά.

Η πιστοποίηση είναι υποχρεωτική και πότε;

Υπάρχουν πιστοποιήσεις που είναι υποχρεωτικού χαρακτήρα και άλλες προαιρετικές. Για παράδειγμα, ένα ανυψωτικό μηχάνημα που χρησιμοποιείται σε μια βιομηχανία για την ανύψωση βαρών, είναι υποχρεωτικό να είναι πιστοποιημένο. Ελέγχουμε λοιπόν την ασφάλεια ενός μηχανήματος, το οποίο χρησιμοποιούν χιλιάδες εργαζόμενοι καθημερινά, άρα τελικά παρέχουμε κάτι που έχει επίδραση στη ζωή του καθενός μας. Όχι ότι δεν υπάρχουν μη ελεγμένα προϊόντα. Προφανώς υπάρχουν και λειτουργούν παράνομα αλλά εμείς δεν είμαστε αστυνομία.

Συνήθως, όταν απαραίτητα πρέπει να πληρούνται κάποιες απαιτήσεις, οι περισσότερες από αυτές πρέπει να είναι πιστοποιημένες. Υπάρχουν προϊόντα, όμως, για τα οποία η πιστοποίηση είναι προαιρετική.

Έχετε πει ότι συχνά δεν γνωρίζουμε ως πολίτες ότι για κάποια προϊόντα ή υπηρεσίες απαιτείται πιστοποίηση…

Πόσοι γνωρίζουν ότι οι ανελκυστήρες των πολυκατοικιών πρέπει υποχρεωτικά να είναι πιστοποιημένοι; Οι περισσότεροι κάνουμε συντήρηση και θεωρούμε ότι όλα είναι μια χαρά. Ωστόσο, ο συντηρητής ελέγχει αν λειτουργεί ο ανελκυστήρας και όχι αν είναι ασφαλής. Ο πιστοποιητής ελέγχει την ασφάλεια. Και η ασφάλεια είναι κάτι που μας αφορά όλους.

Το μάρκετινγκ ενός προϊόντος θολώνει την εικόνα για τον καταναλωτή;

Το μάρκετινγκ παίζει τον δικό του ρόλο αλλά η ουσία είναι αλλού και ο καταναλωτής συχνά δεν το συνειδητοποιεί. Ένας μικροζυθοποιός αποκαλεί την μπίρα του ελληνική. Πώς όμως είναι ελληνική, όταν όλες οι πρώτες ύλες έχουν προέλθει από εισαγωγές;

Τι είναι αυτό που έχει δώσει στην TÜV Austria Hellas την ηγετική της θέση στον τομέα;

Η τεχνική μας επάρκεια και το πάθος μας για αυτό που κάνουμε. Επίσης, το εκπαιδευμένο προσωπικό μας, το οποίο συνεχίζει να εκπαιδεύεται διά βίου. Γιατί πουλάμε υπηρεσίες, που παρέχουν όμως οι άνθρωποί μας.

Ποια είναι τα τελευταία σας «επιτεύγματα» στον χώρο της πιστοποίησης;

Συνεχώς βγάζουμε καινούρια πρότυπα και πιστοποιήσεις. Η εθνική ταυτότητα των προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας των μελών της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), που προβάλλεται με το συλλογικό σήμα Fish from Greece / Ελληνικό Ψάρι είναι ένα πρότυπο που φτιάξαμε εμείς. Έχουμε συνεργασία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και πιστοποιούμε ότι το 90% της πρώτης ύλης για την παρασκευή της Heineken προέρχεται από την Ελλάδα, από Έλληνες παραγωγούς.

Διψήφιοι ρυθμοί αύξησης για έσοδα και κέρδη

Η TÜV AUSTRIA HELLAS δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1994 και ήταν η πρώτη θυγατρική εταιρεία του διεθνούς φήμης οργανισμού ελέγχων, επιθεωρήσεων και πιστοποιήσεων TÜV AUSTRIA, που ιδρύθηκε εκτός Αυστρίας. Διατηρεί σταθερά διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης εσόδων και κερδών. Κατά την τελευταία πενταετία διαθέτει αυξημένη ρευστότητα, υποστηρίζοντας με ίδια κεφάλαια την επέκταση των υπηρεσιών και του δικτύου της, παράγοντας πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους συνεργαζόμενους φορείς και οργανισμούς.

Παράλληλα, έχει αυξήσει τα συνολικά της έσοδα κατά 57% στο ίδιο χρονικό διάστημα, καταγράφοντας την πιο ισχυρή αύξηση πωλήσεων σε όλο τον κλάδο της επιθεώρησης και της πιστοποίησης στην Ελλάδα.