ΙΟΒΕ: Εξασθένιση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο 2021

Υποχώρησε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία και διαμορφώθηκε στις 106,9 μονάδες (από 114,6 μονάδες τον Αύγουστο), αισθητά υψηλότερα ωστόσο, από το αντίστοιχο περυσινό επίπεδο (86,4 μονάδες).

Σύμφωνα με το δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία του ΙΟΒΕ, μετά από συνεχείς βελτιώσεις η μικρή αυτή επιδείνωση αποτελεί μάλλον μια αναμενόμενη «διορθωτική» εξέλιξη.

Επίσης, συνεχίστηκε η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής 0,7% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Ο ΙΟΒΕ κάνει λόγο για αισθητή ενίσχυση των εξαγωγών βιομηχανίας 11,4% τον Ιούλιο (y-o-y) αλλά και αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα 2,6 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Επίσης, η αξιοποίηση του δυναμικού της βιομηχανίας σημείωσε ήπια εξασθένιση τον Σεπτέμβριο του 2021, μετά από υψηλό 12-ετίας ποσοστό του προηγούμενου μήνα. Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής υποχώρησαν στους 4,1 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να εξασθενεί στο 77,8% τον Σεπτέμβριο

Τέλος καταγράφηκε ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής 10,6% τον Αύγουστο σε σχέση με ένα χρόνο πριν στην Ελλάδα έναντι ηπιότερης αύξησης 5,0% στην ΕΕ27. Βελτίωση καταγράφηκε για όλους σχεδόν τους κλάδους της βιομηχανίας τον Αύγουστο και συγκεκριμένα: παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος (25,6%), μεταποίηση (6,2%), παροχή νερού (1,7%). Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την οικονομία σημειώθηκε αύξηση στα φάρμακα (34,5%) και τα τρόφιμα (0,3%) ενώ μείωση της παραγωγής καταγράφηκε στα βασικά μέταλλα (-10,6% έναντι, ωστόσο, βελτίωσης 24,4% ένα χρόνο πριν).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ