ΗΠΑ: Αύξηση της παραγωγής βιολογικού γάλακτος παρά τα ασταθή περιθώρια κέρδους

20/09/2024
3' διάβασμα
ipa-afxisi-tis-paragogis-viologikou-galaktos-para-ta-astathi-perithoria-kerdous-332677

Η παραγωγή βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, αντανακλώντας το διευρυνόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας (USDA), οι πωλήσεις βιολογικού γάλακτος έχουν αυξηθεί κατά 78% από το 2009 έως το 2022. Και μολονότι τελευταία η αύξηση έχει επιβραδυνθεί, το βιολογικό γάλα αντιπροσωπεύει ένα ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο των συνολικών πωλήσεων.

Ο αριθμός των βιολογικών αγελάδων γαλακτοπαραγωγής στις ΗΠΑ έχει επίσης αυξηθεί από 2.265 σε 352.289 μεταξύ 1992 και 2021, σύμφωνα πάλι με στοιχεία του USDA, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 3,8% του συνόλου των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής στη χώρα.

Η αύξηση, μάλιστα, στην παραγωγή βιολογικού γάλακτος έχει οδηγήσει τους συμβατικούς γαλακτοπαραγωγούς να υιοθετούν πιστοποιημένες βιολογικές πρακτικές και πρότυπα υγείας, βιωσιμότητας και κερδοφορίας.

Υψηλά κόστη και γραφειοκρατία

Ωστόσο, οι ευμετάβλητες τιμές του γάλακτος και οι αυξανόμενες δαπάνες ζωοτροφών αλλά και τα λειτουργικά κόστη παραμένουν ένα μεγάλο εμπόδιο για την περαιτέρω ανάπτυξη και κερδοφορία των βιολογικών γαλακτοκομείων. 

Ένα μέρος των υψηλών δαπανών αποτελεί και η εξεύρεση βιολογικών ζωοτροφών, αφού λιγότερο από το 1% του καλαμποκιού και της σόγιας που καλλιεργούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι βιολογικά πιστοποιημένο, γεγονός που έχει αναγκάσει τους βιολογικούς γαλακτοπαραγωγούς να εισάγουν τις ζωοτροφές τους από άλλες χώρες ή να τις καλλιεργούν οι ίδιοι.

Το κόστος των βιολογικών ζωοτροφών, το οποίο αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 40% του συνολικού κόστους, ήταν 16,35 δολάρια για κάθε 100 κιλά πιστοποιημένου βιολογικού γάλακτος που παρήχθησαν το 2021, σύμφωνα με το USDA, ήτοι αυξημένο κατά 4% από το 2016 και κατά 28% από το 2005. Το κόστος εργασίας και τα γενικά έξοδα έχουν επίσης διογκωθεί τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το USDA, παρά το γεγονός ότι η αύξηση του κόστους παραγωγής αποτελεί πρόκληση για τους παραγωγούς βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων, το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η τήρηση των γραφειοκρατικών απαιτήσεων πιστοποίησης -σε σύγκριση με τους συμβατικούς κτηνοτρόφους, πρέπει να διατηρούν «εύκολα ελέγξιμα» αρχεία για το ζωικό τους κεφάλαιο, να ακολουθούν αυστηρές συνθήκες διαβίωσης των ζώων, να περιορίζουν τη διατροφή των ζώων μόνο σε βιολογικές ζωοτροφές κ.ά.

Κατανομή της παραγωγής

Το Τέξας έχει ξεπεράσει την Καλιφόρνια ως η κορυφαία πολιτεία παραγωγής βιολογικού γάλακτος και οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά σε πολιτείες όπως το Άϊνταχο και το Νέο Μεξικό, περιοχές οι οποίες διαθέτουν μεγαλύτερες από τον μέσο όρο βιολογικές γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις.

Οι πολιτείες που βρίσκονται στην κορυφή της παραγωγής βιολογικού γάλακτος από πλευράς πωλήσεων είναι οι εξής: Τέξας, Καλιφόρνια, Νέα Υόρκη, Άϊνταχο, Ουισκόνσιν, Όρεγκον, Νέο Μεξικό, Πενσυλβάνια, Βερμόντ και Ουάσινγκτον. Όσον αφορά τον αριθμό των γαλακτοκομικών εκμεταλλεύσεων, η Νέα Υόρκη έχει τις περισσότερες, ακολουθούμενη από το Ουισκόνσιν και την Πενσυλβάνια.