ΗΠΑ: Έκκληση οργανώσεων της αγροδιατροφής για γεφύρωση του εμπορικού χάσματος με την ΕΕ

Να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ παροτρύνουν την κυβέρνηση Τραμπ οι αμερικανικές οργανώσεις του αγροδιατροφικού τομέα.

Η σχετική επιστολή, η οποία υπογράφεται από περισσότερες από 20 οργανώσεις, έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία για τους παραγωγούς. Όπως διαβάσατε στην «ΥΧ» της προηγούμενης εβδομάδας, η ΕΕ προχώρησε στην επιβολή τιμωρητικών δασμών σε βάρος των ΗΠΑ, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αμερικανικών εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων.

Η απόφαση επάρθη με αφορμή το πόρισμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τις αμερικανικές επιδοτήσεις προς την αεροδιαστημική εταιρεία Boeing, που όπως αξιολογήθηκε συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό. Παράλληλα, οι Αμερικανοί αγρότες και ορισμένες εταιρείες τροφίμων της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με μια εκτεταμένη οικονομική ύφεση, λόγω των πιέσεων της πανδημίας και των ακραίων καιρικών φαινομένων.

«Οι Αμερικανοί αγρότες χρειάζονται σταθερότητα και αυτό σημαίνει προβλέψιμες εξαγωγές σε αγορές, όπως η ΕΕ. Προτρέπουμε αυτήν τη διοίκηση και την επόμενη να εντείνουν τις προσπάθειές τους, προκειμένου να επιλύσουν αυτήν τη διαμάχη με τρόπο που να απαλλάσσει τους αγρότες μας από τους επιβλαβείς δασμούς», δήλωσε ο Μπράιαν Κούελ, εκτελεστικός διευθυντής της Farmers for Free Trade, μίας από τις οργανώσεις που υπογράφουν την επιστολή.