ΗΠΑ: Χρήση ρομπότ για τη διαλογή κρεμμυδιών σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Ολοένα και μεγαλύτερη είναι η εξέλιξη και η υιοθέτηση της τεχνολογίας, καθώς οι δύσκολες καταστάσεις των προηγούμενων ετών, όπως η πανδημία του κορωνοϊού, φαίνεται να ενίσχυσαν τη χρήση της στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα εργατικά προβλήματα έγιναν έντονα σε πολλές εκμεταλλεύσεις στην πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ. Ξαφνικά, η έλλειψη του προσωπικού για τη διαλογή των προϊόντων και τη μεταφορά τους από το χωράφι στα καταστήματα λιανικής επηρέασαν σοβαρά την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Μία ομάδα ερευνητών από το τμήμα Γεωργικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια σχεδιάζει ρομπότ για να μετριάσει ορισμένες από αυτές τις προκλήσεις. Σε συνεργασία με μια αγροτική εκμετάλλευση δοκιμάζουν έναν ρομποτικό βραχίονα για τη διαλογή των φρέσκων κρεμμυδιών. Πιο συγκεκριμένα, συνδυάζουν έναν ρομποτικό βραχίονα με κάμερες και μία τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδευμένη να αναγνωρίζει τα «καλά» από τα «κακά» κρεμμύδια. Το σύστημα μπορεί να συλλέξει τα κρεμμύδια, να τα ελέγξει και να τα διαχωρίσει ανάλογα με την ποιότητά τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το σύστημα λειτουργεί μέσω δύο μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Το πρώτο μοντέλο «διδάσκει» στο ρομπότ τη συμπεριφορά για την ανίχνευση των προϊόντων και το δεύτερο τη συμπεριφορά για τη διαλογή των κρεμμυδιών ανάλογα με την ποιότητά τους. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης στον αγροτικό τομέα δεν έχει ως σκοπό να μειωθεί η ανθρώπινη εργασία, αλλά να δοθούν λύσεις και επιπλέον βοήθεια, αναβαθμίζοντας τους εργαζόμενους σε θέσεις που απαιτούν λιγότερο επίπονες συνθήκες.