Υποσιτισμός: Η άγνωστη πτυχή της παχυσαρκίας

Υποσιτισμός: Η άγνωστη πτυχή της παχυσαρκίας

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο του υποσιτισμού στις φτωχές χώρες, την ώρα που η παχυσαρκία έχει εξαπλωθεί επικίνδυνα στον αναπτυγμένο χώρο. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας Πολιτικής Τροφίμων το 44% των χωρών της γης αντιμετωπίζουν τόσο προβλήματα υποσιτισμού όσο και παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης που αφορά 129 κράτη, ένα στα τρία άτομα υποφέρει από υποσιτισμό, ενώ αντίστοιχα ο αριθμός των παχύσαρκων και υπέρβαρων ανθρώπων αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο.

Η λέξη υποσιτισμός παραπέμπει σε παιδιά που λιμοκτονούν, έχουν καθυστερημένη ανάπτυξη και είναι επιρρεπή σε διάφορες ασθένειες. Η έρευνα διαπιστώνει πως έχουν πραγματοποιηθεί μικρά βήματα προόδου χάρη σε προγράμματα αντιμετώπισης της πείνας από κυβερνητικούς φορείς και μη.

Ωστόσο, οι ερευνητές δίνουν μια νέα παράμετρο στον υποσιτισμό και εξηγούν πως ταυτίζεται με την κακή διατροφή. Επομένως και οι παχύσαρκοι άνθρωποι υποσιτίζονται. Η καθηγήτρια Κορίνα Χοκς, μια εκ των επικεφαλής της έκθεσης, εξηγεί ότι «η μελέτη επαναπροσδιορίζει αυτό που ο κόσμος πιστεύει για τον υποσιτισμό. Κυριολεκτικά υποσιτισμός σημαίνει «κακή διατροφή», και αυτό κάνει οποιοσδήποτε δεν τρέφεται επαρκώς. Και το αποτέλεσμα είναι να είσαι πολύ αδύνατος, να μην αναπτύσσεσαι σωστά ή μπορεί να σημαίνει ότι είσαι υπέρβαρος ή να έχεις υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με συνέπεια να κινδυνεύεις να εκδηλώσεις διαβήτη».