Ισπανία: Σε διπλασιασμό της παραγωγής στοχεύουν τα θερμοκήπια βιολογικών της Ανδαλουσίας

Με ποσοστό που υπερβαίνει και τον φιλόδοξο στόχο της ΕΕ για 25% των γεωργικών εκτάσεων υπό βιολογική διαχείριση έως το 2030 συνεχίζει η Ανδαλουσία. Στην ισπανική αυτόνομη περιφέρεια καλλιεργούνται συνολικά 13 εκατ. στρέμματα βιολογικών, δηλαδή σχεδόν οι μισές εκτάσεις της χώρας (σ.σ. 48,9%) που χρησιμοποιούνται για βιολογική γεωργία, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ανδαλουσιανού υπουργείου Γεωργίας.

Πέρυσι, το 27,4% των συνολικά καλλιεργούμενων εκτάσεων της Ανδαλουσίας αποτελούνταν από βιολογικά, ενώ οι περιοχές της Αλμερία και Γρανάδα απαρτίζουν τα δύο σημαντικά κέντρα βιολογικών για τον ισπανικό Νότο. Η πρώτη ηγείται στην καλλιέργεια βιολογικών λαχανικών με 37,8%, ενώ τη συντριπτική πλειονότητα των εκτάσεων καλύπτουν χειμερινές καλλιέργειες (90%).

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για το 2022, οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες βιολογικών κυριαρχούν στην εν λόγω ισπανική περιφέρεια (86%). Αυτή η μέθοδος δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην περιοχή, έναντι περιοχών άλλων κρατών που εφαρμόζουν υδροπονικές μεθόδους, αφού και οι μελλοντικές σχετικές νομοθεσίες καλύπτουν μόνο την καλλιέργεια στο έδαφος σε ό,τι αφορά τα βιολογικά.

Με αυτό το δεδομένο και εφόσον η ζήτηση για βιολογικά στην ΕΕ εξακολουθήσει την ανοδική πορεία που διαγράφει, αυτές οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες προβλέπεται να διπλασιάσουν την παραγωγή τους την επόμενη πενταετία.

Εκστρατεία προώθησης

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και πρωτοβουλία της ισπανικής Εθνικής Ένωσης για τα Φρούτα και τα Λαχανικά (HORTIESPAÑA), με σκοπό την προώθηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στη Νότια Ισπανία. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από την εκστρατεία «Προέρχεται από θερμοκήπιο», ο κλάδος των οπωροκηπευτικών επιχειρεί να προωθήσει τα οφέλη της καλλιέργειας σε θερμοκήπια που χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια, στην πιο σημαντική περιοχή για την ευρωπαϊκή καλλιέργεια οπωροκηπευτικών.

Η εκστρατεία εντάσσεται στο ευρωπαϊκό προωθητικό πρόγραμμα «Απόλαυσέ το, προέρχεται από την Ευρώπη», με συνολική χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ (συγχρηματοδοτούμενη από τη HORTIESPAÑA και την ΕΕ), και προβλέπεται να διαρκέσει μία τριετία, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2026. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον περσινό Άτλαντα Βιολογικών της FiBL, η Ισπανία κατατάσσεται δεύτερη –μετά τη Γαλλία–, με 26 εκατ. στρέμματα και περίπου 40.000 επιχειρήσεις βιολογικών.