Με τις ευρωεκλογές του 2024 και την αναδιοργάνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να πλησιάζουν, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να σπεύσουν να ολοκληρώσουν τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το βιώσιμο και διαφοροποιημένο εμπόριο της ΕΕ μέχρι το τέλος του 2023.

Πέρα από τα δύο σχέδια νόμου που βρίσκονται στο τραπέζι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα καταπατηθούν ανθρώπινα δικαιώματα και ότι δεν θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον σε όλο το μήκος των αλυσίδων αξίας της ΕΕ, η Ευρώπη τρέχει διαπραγματεύσεις για στρατηγικές εμπορικές συμφωνίες. Ωστόσο, οι συζητήσεις αποδεικνύονται σκληρές και χρονοβόρες, θέτοντας εν αμφιβόλω τον στόχο να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το 2024.

Ισχυρό αγροτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η προοπτική ολοκλήρωσης της συμφωνίας με τις χώρες της Mercosur, η οποία είναι ένας από τους μεγάλους στόχους της ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, δεν είναι διατεθειμένος να υποκύψει εύκολα στις ευρωπαϊκές αξιώσεις. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής στα μέσα Ιουλίου, ο τελευταίος ζήτησε μια πιο «ισορροπημένη» συμφωνία που δεν θα προβλέπει την παραχώρηση της αυτονομίας των χωρών της Νότιας Αμερικής όσον αφορά τις πολιτικές τους για τη βιωσιμότητα. Με τα γεωργικά συμφέροντα της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας να αντιτίθενται σθεναρά στη συμφωνία, θα είναι δύσκολο αυτή να επιτευχθεί πριν από το κλείσιμο του έτους.

Η ΕΕ βρίσκεται επίσης στους τελικούς γύρους των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Αυστραλία, όμως οι διαφωνίες σχετικά με την πρόσβαση στην αγροτική αγορά, τις γεωγραφικές ενδείξεις και την πρόσβαση στα αυστραλιανά ορυκτά προκάλεσαν μια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση.

Εδώ και πάνω από έναν χρόνο, η ΕΕ διεξάγει επίσης συνομιλίες με την Ινδία για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Η υποήπειρος θεωρείται από πολλούς ως πιθανή εναλλακτική λύση στην Κίνα και ιδανικός εταίρος για τον στόχο της ΕΕ να διαφοροποιήσει το εμπόριό της.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις με την παραδοσιακά προστατευτική Ινδία είναι δύσκολες και καθυστερούν. Ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες πριν από το τέλος του έτους, καθώς τόσο η ΕΕ όσο και η Ινδία οδεύουν προς εκλογές την άνοιξη του 2024.