Με ιστορική και πολιτιστική αναφορά η αποκατάσταση του υδροηλεκτρικού Γοργοποτάμου

Με στόχο την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Λαμιέων, η δημοτική αρχή αποφάσισε την αποκατάσταση του «υδροηλεκτρικού Γοργοποτάμου». Το έργο εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές, Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» στον άξονα προτεραιότητας «Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος, προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων».

Η δράση αφορά την αποκατάσταση αρχικού κτηρίου, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1901 και ολοκληρώθηκε το 1907. Η ηλεκτρική ενέργεια που παρήγαγε χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή ανθρακασβεστίου-ασετυλίνης. Η εταιρεία αποτελούνταν από Έλληνες, Άγγλους και Ιταλούς μετόχους με την επωνυμία ΓΟΡΓΟΣ ΑΕ και η συμβολή της στην τοπική ανάπτυξη εκείνης της εποχής ήταν σημαντική.

Σύμφωνα με στελέχη της δημοτικής αρχής, το έργο αυτό ξεπερνά τα 950.000 ευρώ και οι εργασίες αποκατάστασης άρχισαν από τα τέλη Μαρτίου του 2022 και θα λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου το 2023. Δικαιούχος του έργου είναι η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης – αποχέτευσης Λαμίας.

Οι παρεμβάσεις αφορούν την αποκατάσταση και την ενίσχυση της στατικότητας του κτηρίου, σύμφωνα πάντα με τους κανόνες της αντισεισμικής προστασίας. Επίσης, την κατασκευή όλων των συνοδευτικών έργων που απαιτούνται, ώστε να έχει πρόσβαση ακόμη και για άτομα με αναπηρία, όπως επίσης και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος για ενεργειακό συμψηφισμό.

Μετά την ολοκλήρωσή του, το κτίριο θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί επισκέπτες, ώστε να ζήσουν από κοντά την ιστορική του διαδρομή, τον πολιτιστικό και οικονομικό ρόλο που διαδραμάτισε όλα τα χρόνια λειτουργίας μέσα από τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.