Με το ισχύον καθεστώς οι εξαγωγές φρουτολαχανικών στη Μεγ. Βρετανία για όλο το 2022

Χωρίς κάποια νέα απαίτηση ή προϋπόθεση θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών στη Μεγ. Βρετανία μέχρι το τέλος του έτους καθώς η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή επιπλέον φυτουγειονομικών πιστοποιητικών που είχε προγραμματισθεί για την 1η Ιουλίου.

Όπως γνωστοποιεί ο INCOFRUIT Eλλάς και κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τον εμπορικό ακόλουθο της χώρας μας στο Λονδίνο, «αναβλήθηκε εκ νέου η εφαρμογή προϋποθέσεων και ελέγχων για την εισαγωγή στη Μεγάλη Βρετανία προϊόντων υγειονομικού και φυτοϋγειονομικού ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Πλέον η βρετανική κυβέρνηση προσανατολίζεται στη διαμόρφωση ενός νέου καθεστώτος τελωνειακών ελέγχων για τις εισαγωγές με ορίζοντα εφαρμογής το τέλος του 2023.

Αυτό σημαίνει ότι αναβάλλονται όλα τα μέτρα που θα επιβάλλονταν από τον Ιούλιο και καμία άλλη προϋπόθεση, επιπλέον εκείνων που ισχύουν σήμερα, δεν θα εφαρμοσθεί φέτος. Συγκεκριμένα, αναβάλλεται:

  • Η υποχρέωση προσκόμισης περαιτέρω πιστοποιητικών υγείας και πραγματοποίησης φυτοϋγειονομικών ελέγχων σε προϊόντα προέλευσης ΕΕ.
  • Η απαγόρευση και οι περιορισμοί εισαγωγής στη Μεγάλη Βρετανία νωπών κρεάτων προέλευσης ΕΕ.
  • Η πραγματοποίηση των φυσικών ελέγχων σε Συνοριακούς Σταθμούς Επιθεώρησης (θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται στον προορισμό των προϊόντων).
  • Η υποχρέωση υποβολής Δήλωσης ασφάλειας εισαγωγών (Safety and Security Declaration) από τους Βρετανούς εισαγωγείς.

Όπως σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου, Γιώργος Πολυχρονάκης, «απαιτείται δράση από όλους  για να μπορέσουν όσοι εμπλέκονται (εξαγωγείς & αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ) στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων να παρέχουν μια απρόσκοπτη, έγκαιρη υπηρεσία, εκμεταλλευόμενοι την δοθείσα παράταση, για τη διατήρηση του μεριδίου των εξαγωγών της Χώρας μας σε φρούτα και λαχανικά προς το Ηνωμένο Βασίλειο και, αν είναι δυνατόν, να διευρύνουμε το μερίδιο μας σ αυτήν».