Ισχυρή παραγωγική βάση στο ελαιόλαδο αποκτά η Μέλισσα μέσω της Terra Creta

των Τάνιας Γεωργιοπούλου, Γιάννη Τσατσάκη

Τoν κατάλληλο τρόπο ώστε να επεκτείνει τη δραστηριότητά της στον τομέα του ελαιολάδου αναζητούσε εδώ και αρκετό η Μέλισσα Κίκιζας, όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο Αλέξανδρος Κίκιζας, επικεφαλής της γνωστής εταιρείας ζυμαρικών, με αφορμή την απόκτηση του 100% της Terra Creta, από τον όμιλο ΙOGR του επιχειρηματία Γιάννη Γρύλου (μεταξύ άλλων, κατέχει την αεροπορική εταιρεία Skyexpress).

Εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από την εξαγορά που ανακοινώθηκε στις αρχές της εβδομάδας, ο κ. Κίκιζας εκφράζει την πεποίθηση ότι «ειδικά στον τομέα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου μπορούν να γίνουν καλύτερα πράγματα για τη χώρα και για τους παραγωγούς» και προσθέτει ότι η Terra Creta είναι μια εταιρεία η κουλτούρα της οποίας ταιριάζει με εκείνη της Μέλισσα Κίκιζας, αφού αμφότερες δίνουν έμφαση στην ποιότητα.

Η καθετοποίηση της παραγωγής, αλλά και ο εξωστρεφής της χαρακτήρας, δεδομένου ότι σχεδόν το 95% των πωλήσεων πραγματοποιείται στο εξωτερικό (εξάγει σε πάνω από 40 χώρες), ήταν δύο παράμετροι που σαφέστατα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη συμφωνία.

Έμφαση στην πρωτογενή παραγωγή

Όπως αναφέρει ο κ. Κίκιζας, οι δύο εταιρείες μπορούν να αναπτύξουν συμπληρωματικές συνέργειες, «καθώς «η Μέλισσα διαθέτει εμπειρία στην εσωτερική αγορά και δίκτυο διανομής, ενώ η Terra Creta έχει ανοιχτούς ορίζοντες στο εξωτερικό».

Ο ίδιος προαναγγέλλει στην «ΥΧ» ότι θα δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στο τμήμα της πρωτογενούς παραγωγής, στα πρότυπα των ενεργειών και των δράσεων που εφαρμόζει η Μέλισσα Κίκιζας στο ελληνικό σκληρό σιτάρι, σημειώνοντας ωστόσο ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για συγκεκριμένα σχέδια».

Η Μέλισσα Κίκιζας είχε δείξει εδώ και καιρό τις προθέσεις να μετασχηματιστεί σε έναν όμιλο τροφίμων, διευρύνοντας τις δραστηριότητές της. Παλαιότερα, είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον απόκτηση της Ελαΐδας που είχε βγάλει προς πώληση η Unilever, ενώ το 2019 συμμετείχε στην κούρσα διεκδίκησης της Μινέρβα Ελαιουργική.

Εξάλλου, πέρυσι δήλωσε παρών στον διαγωνισμό για το εργοστάσιο της Pummaro, επιβεβαιώνοντας ότι, πέραν του ελαιολάδου, βλέπει με πολύ θετικό μάτι και τον κλάδο των τοματικών προϊόντων.

Η Terra Creta εδρεύει στο Κολυμβάρι Χανίων και, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, πραγματοποίησε το 2020 τζίρο 19,08 εκατ. ευρώ έναντι 17,36 εκατ. ευρώ το 2019.

Τα καθαρά προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν 31% και έφτασαν 2,36 εκατ. ευρώ από 1,8 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν, ενώ βελτιωμένα κατά 19,57% ήταν και τα EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) που διαμορφώθηκαν σε 2,66 εκατ. ευρώ από 2,22 εκατ. ευρώ το 2019. Η διοίκηση έθετε, μεταξύ άλλων, ως βασικούς στόχους για το άμεσο μέλλον την επέκταση της δραστηριότητας, την αύξηση του κύκλου εργασιών, τη βελτίωση του περιθωρίου κέρδους, την ενδυνάμωση του χαρτοφυλακίου με καινοτόμα προϊόντα και την αναζήτηση νέων αγορών.

Κλάδος που προσελκύει ενδιαφέρον

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Νοεμβρίου ακόμα ένας μεγάλος παίκτης της εγχώριας αγοράς τροφίμων αποφάσισε να εισέλθει στην αγορά του ελαιολάδου, ανοίγοντας τη βεντάλια των δραστηριοτήτων του. Ο λόγος για τον Στέφανο Παντελιάδη, επικεφαλής της εταιρείας τυροκομικών ΟΠΤΙΜΑ, ο οποίος εξαγόρασε τη Medolio που εδρεύει στην Τρίπολη. Ο αδελφός του, Αριστοτέλης Παντελιάδης, διευθύνει, ως γνωστόν, τον όμιλο ΜΕΤΡΟ, ο οποίος, πέρα από το ομώνυμο δίκτυο Cash & Carry, τρέχει και τα σούπερ μάρκετ My Market.