Ισχυρότερη παρουσία στο ράφι θέλει ο Α” Συνεταιρισμός Χαλάστρας

Σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα 3 εκατ. ευρώ για νέα σιλό, ξηραντήριο και γραμμή τυποποίησης ρυζιού

Να ενισχύσει το αποτύπωμά του στο πεδίο της λιανικής, προσθέτοντας παράλληλα στο οπλοστάσιό του νέα εργαλεία που θα του επιτρέψουν να συνεχίσει να διαχειρίζεται με τον πλέον πρόσφορο τρόπο το προϊόν των -μελών του, θέτει ως στόχο για το 2024 ο Α’ Αγροτικός Συνεταιρισμός Χαλάστρας.

Χρήστος Γκαντζάρας, πρόεδρος του Α’ Αγροτικoύ Συνεταιρισμoύ Χαλάστρας

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται το ύψους 3 εκατ. ευρώ επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη και το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με ποσοστό επιδότησης 50%. Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Χρήστος Γκαντζάρας, το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανέγερση τεσσάρων σιλό χωρητικότητας 1.500 τόνων έκαστο, ενός ξηραντηρίου δυναμικότητας 80 τόνων/ώρα, δύο σιλό αναμονής, καθώς και μιας ακόμη αποθήκης εμβαδού 1.000 τ.μ. και ύψους 12 μέτρων, με πρόβλεψη εγκατάστασης ορυζόμυλου. Στα «σκαριά» βρίσκεται, επίσης, μία ακόμη αποθήκη 600 τ.μ. με σύγχρονα μηχανήματα τυποποίησης, καθώς και καινούργια γραφεία.

Δυνατότητα αποθήκευσης 45.000 τόνων

Σύμφωνα με τον κ. Γκαντζάρα, με την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος, ο Α’ Αγροτικός Συνεταιρισμός Χαλάστρας θα έχει προσθέσει 10.000 τόνους στην αποθηκευτική του δυναμικότητα, φτάνοντας πλέον τους 45.000 τόνους, ενώ, παράλληλα, θα καταστεί ένας ακόμα πιο υπολογίσιμος «παίκτης» στην ευρύτερη αγορά του ρυζιού. «Οι ανάγκες μεγάλωσαν και πρέπει να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στην αυξημένη ζήτηση», επισημαίνει, ενώ, δίνοντας το σκεπτικό της επένδυσης, διευκρινίζει ότι, από τα 3 εκατ. ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού, το 1 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί στην τυποποίηση.

Ανοιχτός σε νέες συνεργασίες με σούπερ μάρκετ

Σήμερα, η οργάνωση έχει παρουσία στο ράφι με επώνυμο προϊόν, τόσο στα δύο σούπερ μάρκετ που η ίδια λειτουργεί –το ένα εκ των οποίων, σημειωτέον, βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε φάση ανακαίνισης– όσο και σε καταστήματα λιανεμπορίου της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας. Πλέον, σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί και σε συνεργασίες με αλυσίδες σούπερ μάρκετ για την παραγωγή ρυζιού ιδιωτικής ετικέτας, αξιοποιώντας, όπως τονίζει, «το πολύ ποιοτικό προϊόν που έχουμε στα χέρια μας και το οποίο πληροί τις πλέον αυστηρές φυτοϋγειονομικές προδιαγραφές. Αυτό είναι που μας επιτρέπει να κοιτάμε στα μάτια πολύ μεγαλύτερες επιχειρήσεις».

Αν και ο κ. Γκαντζάρας δηλώνει ανοιχτός σε συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα του οργανωμένου λιανεμπορίου, σε αυτήν τη φάση η στόχευση είναι κυρίως οι μικρότερες και μεσαίες αλυσίδες. «Δεν φιλοδοξούμε να… κατακτήσουμε τον κόσμο. Θέλουμε απλά μια τίμια παρουσία στα μαγαζιά και το μερίδιο της αγοράς που αναλογεί στο ποιοτικό προϊόν μας», λέει χαρακτηριστικά.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Αύξηση 10% σε τζίρο και κέρδη το 2023

Το 2023 έκλεισε με θετικό πρόσημο για τον Α’ Αγροτικό Συνεταιρισμό Χαλάστρας, με τον κύκλο εργασιών να ανέρχεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Γκαντζάρα, στα 18-19 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 10%, ενώ αντίστοιχη ήταν η βελτίωση και στην κερδοφορία. Στόχος της διοίκησης είναι η δυναμική αυτή να διατηρηθεί και, ει δυνατόν, να ενισχυθεί μέσα στο 2024. Αναφορικά με την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, ο συνομιλητής μας, ο οποίος τυγχάνει και επικεφαλής της Διεπαγγελματικής Ρυζιού, προβλέπει σημαντική αύξηση των στρεμμάτων, δεδομένων των υψηλών τιμών με τις οποίες έχει ανοίξει η εμπορική σεζόν, αλλά και της απογοήτευσης που επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών από τις επιδόσεις καλλιεργειών όπως το βαμβάκι. «Δεν αποκλείεται να δούμε στον κάμπο της Χαλάστρας τις εκτάσεις με ρύζι να φτάνουν τα 60.000 στρέμματα, όπως δηλαδή είχε συμβεί πριν από μία εξαετία περίπου», αναφέρει.