Καμπανάκι για τον αγροτικό προϋπολογισμό της ΕΕ από Έλληνες βουλευτές στη Βαλέτα – ΦΠΑ στα νησιά

Οι οικονομικές συνέπειες στον αγροτικό προϋπολογισμό της ΕΕ από το Brexit και το πλαίσιο για τη «γαλάζια ανάπτυξη», η νησιωτικότητα αλλά και ο ευρωσκεπτικισμός, που απειλεί τα θεμέλια της Ευρώπης, ήταν μεταξύ των θεμάτων, που τέθηκαν στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βαλέτα της Μάλτας, από τις 28 μέχρι τις 30 Μαΐου 2017.
Η Βουλή των Ελλήνων εκπροσωπήθηκε στη Διάσκεψη από τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Τάσο Κουράκη και τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, επίσης, μέλος αυτής της κοινοβουλευτικής επιτροπής. Στη Διάσκεψη συμμετείχαν πάνω από 280 εκπρόσωποι εθνικών κοινοβουλίων και αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σχετικά με τις προοπτικές της “γαλάζιας οικονομίας”, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Τ. Κουράκης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι “η «γαλάζια ανάπτυξη» θα πρέπει να λαμβάνει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής. Δεν συμβαδίζει για παράδειγμα η αύξηση του ΦΠΑ στις δυσπρόσιτες νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας, όπως αυτή επιβλήθηκε από τους δανειστές, με τον γενικό στόχο της ανάπτυξης με επίκεντρο τη θάλασσα». Αναφερόμενος στα νησιά της Ελλάδας ο κ.Κουράκης σημείωσε πως «είναι πάνω από 150 είναι κατοικημένα, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις μεταφορές, την παιδεία, την υγεία, το εμπόριο, τις υποδομές. Είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία η λήψη μέτρων που θα χαρακτηρίζονται από θετικές διακρίσεις προς όφελος των νησιών, εάν θέλουμε να εξακολουθούν να υπάρχουν στη ζωή μας αυτά τα διαμάντια στο μέσον του πελάγους”.
Από την πλευρά του ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε σχέση με το ζήτημα της εξόδου του Ηνωμένου Βασίλειου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα που μας απασχολούν, όπως η συμμετοχή του στα ταμεία συνοχής. Ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, αν το βρετανικό κενό δεν καλυφθεί επαρκώς, φοβούμαι ότι θα προκαλέσει πραγματικό σεισμό στον αγροτικό τομέα πολλών κρατών-μελών». Σημείωσε ότι στη χώρα αυτή ζουν 70 χιλιάδες Έλληνες και αναφέρθηκε στην ανάγκη η Ευρώπη, να παραμείνει ενωμένη και χωρίς δυο ταχύτητες, τονίζοντας πως «η Ευρώπη ή θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ή θα καταρρεύσει!».