Καμπανάκι κινδύνου για την επερχόμενη κακοκαιρία – Σε επιφυλακή για ακραίες βροχοπτώσεις και πλημμυρικούς κινδύνους

Καθολικό προειδοποιητικό σήμα εκπέμπουν οι μετεωρολόγοι για την επερχόμενη κακοκαιρία, η οποία ήδη από σήμερα κάνει αισθητή την παρουσία της με επίμονες βροχές και αναμένεται να κορυφωθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή. Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας κάνει λόγο για «πανελλαδική κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες και αδιάκοπες βροχές για 72 ώρες», επισημαίνοντας αυξημένο κίνδυνο για πλημμυρικά επεισόδια και κατολισθήσεις σε μεγάλο τμήμα της χώρας.
Στη Θεσσαλία, οι μεγαλύτερες ποσότητες βροχής εκτιμάται ότι θα σημειωθούν κυρίως στον Δήμο Ζαγοράς–Μουρεσίου, ενώ ακολουθούν περιοχές του Δήμου Αλμυρού. Οι Σποράδες – Σκιάθος και Σκόπελος – θα επηρεαστούν, αλλά με μικρότερη ένταση από ό,τι αναμενόταν αρχικά. Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων, Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη στη Λάρισα, όπου εξετάστηκε ο βαθμός ετοιμότητας των Δήμων και χαρτογραφήθηκαν τα σημεία μεγαλύτερης επικινδυνότητας.
Η Περιφέρεια έχει επικαιροποιήσει τον κατάλογο εργολάβων ανά περιοχή και έχει ζητήσει αυξημένη ετοιμότητα για άμεση επέμβαση όπου χρειαστεί. Παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στους χειμάρρους, το έλλειμμα έργων ορεινής υδρονομίας, εξακολουθεί να αποτελεί κρίσιμο ζήτημα. Όπως τονίστηκε, η εγκατάσταση της ΤΕΡΝΑ στη Ζαγορά σηματοδοτεί την έναρξη έργων με ορίζοντα ολοκλήρωσης τουλάχιστον διετίας, γεγονός που διατηρεί την ανησυχία για το οδικό δίκτυο και τις γέφυρες ενόψει νέων έντονων φαινομένων.
Η πορεία και η ένταση της κακοκαιρίας θα επανεκτιμηθούν ως προς την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι η ακρίβεια των προβλέψεων αυξάνεται όσο πλησιάζει το φαινόμενο.
Σοβαρή προειδοποίηση από τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια για τη νέα κακοκαιρία, η οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σφοδρή Πέμπτη και Παρασκευή.
Κρούει καμπανάκι για την Αττική, η οποία όπως επισημαίνει θα βρεθεί στο επίκεντρο, όχι τόσο για τα ύψη νερού που θα δεχθεί, όσο για το γεγονός ότι δεν έχει φυσικές απορροές, λόγω τσιμεντοποίησης. Επίσης κινδυνεύουν Πήλιο, Βόλος, Λάρισα και Πιερία.
“Πανελλαδική κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες και αδιάκοπες βροχές για 72 ώρες …”
Κίνδυνος για πλημμυρικά επεισόδια και κατολισθήσεις στη μισή Ελλάδα.
Ξεκινά την Πέμπτη τα χαράματα και από τα δυτικά. Στο χάρτη οι περιοχές με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Στο επίκεντρο και η Αττική (Πέμπτη απόγευμα με Παρασκευή πρωί) όχι τόσο για τα ύψη βροχής, όσο γιατί έχει πλέον πολύ περιορισμένες φυσικές απορροές λόγω της τσιμεντοποίησης. Στο Πήλιο, στο Βόλο, στη Λάρισα , στην Πιερία τα ύψη βροχής είναι ακραία και μακάρι να μην επαληθευτούν. Οι περιοχές και οι αντίστοιχες εντάσεις θα επανεκτιμηθούν με βάση την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού.
Αντίστοιχη είναι και η προειδοποίηση από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, με τα φαινόμενα να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους από τα δυτικά, με την Κέρκυρα να έχει ήδη δεχθεί κατά τη διάρκεια της νύχτα 50 με 60 τόνους νερού. Το δυνατό κύμα κακοκαιρίας επεκτείνεται ανατολικότερα, και αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή, θα είναι ιδιαίτερα έντονη.
Πηγή: ertnews.gr










