Καυτές αποδόσεις στην υδροπονία υπόσχεται η ΛΑΒΑ της ΑΓΕΤ Ηρακλής

-Διαφήμιση-

Την επέκταση των πωλήσεων ελαφρόπετρας, ως υποστρώματος για υδροπονικές καλλιέργειες λαχανικών τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά μέσω εξαγωγών, θέτει ως στόχο η ΛΑΒΑ, μέλος του ομίλου της ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με το Ισραήλ, καθώς και άλλες χώρες, οι οποίες έχουν δείξει ενδιαφέρον για το προϊόν που φέρει την ονομασία «agroLAVA», ενώ σε έκθεση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Απριλίου στο Άμπου – Ντάμπι, με θέμα την καινοτομία στη γεωργία, το περίπτερό της επισκέφτηκαν, μεταξύ άλλων, αντιπρόσωποι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τυνησία. Στην Ελλάδα, η εταιρεία ήδη δραστηριοποιείται σε Πελοπόννησο και Κρήτη.

Σύμφωνα με πειράματα που έχει πραγματοποιήσει το Εργαστήριο Λαχανοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η ελαφρόπετρα ως υπόστρωμα για την υδροπονία έχει εξαιρετικά αποτελέσματα από άποψη παραγωγής, αναλόγως των εναλλακτικών υλικών, όπως ο πετροβάμβακας.

Σημαντικό αβαντάζ το κόστος

Ωστόσο, φαίνεται ότι η ελαφρόπετρα υπερτερεί σημαντικά σε ό,τι αφορά το κόστος της επένδυσης, το οποίο για τον παραγωγό είναι πολύ χαμηλότερο, ενώ παράλληλα τα υπολείμματα, μετά το πέρας της καλλιέργειας, δεν απαιτούν διαχείριση, καθώς δεν πρόκειται για χημικό υλικό.

«Για ένα στρέμμα υδροπονικής καλλιέργειας χρειάζονται 1.000 πλάκες πετροβάμβακα του ενός μέτρου. Αυτό σημαίνει ότι από μια υδροπονική μονάδα μόνο μέσα σε μια χρονιά προκύπτει ένας λόφος με πλάκες για τις οποίες χρειάζεται να βρεθεί τρόπος διαχείρισης», λέει στην «ΥΧ» ο Αναστάσιος Σιώμος, καθηγητής Λαχανοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το εργαστήριο του οποίου πραγματοποιεί τις σχετικές μελέτες σε συνεργασία και με τη στήριξη της εταιρείας Λάβα.

«Εδώ και δύο χρόνια, συνεργαζόμαστε με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης», τονίζει από την πλευρά του στην «ΥΧ» ο γενικός διευθυντής της ΛΑΒΑ, Λευτέρης Χριστοφοράκης (φωτό). «Πέραν των πολλών συνεργειών που έχουν αναπτυχθεί, ο στόχος είναι να υπάρχουν συγκεκριμένα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία να έχουν προκύψει πειραματικά, ώστε η εταιρεία να μπορεί προωθήσει το προϊόν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, παρέχοντας στους παραγωγούς συγκεκριμένα στοιχεία», προσθέτει.

Με «πράσινο» σήμα

Η ΛΑΒΑ παρασκευάζει το υπόστρωμα ελαφρόπετρας «agroLAVA» για υδροπονικές καλλιέργειες. Διανέμεται σε παλέτες σάκων φύτευσης ή σε μεγασάκους (big bags) και ο σχεδιασμός των τελευταίων έχει γίνει σύμφωνα με τις προδιαγραφές που υπέδειξε ομάδα επιστημόνων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο σχετικού ερευνητικού προγράμματος, ώστε να καλύπτονται αποτελεσματικά όλες οι ανάγκες των φυτών και να βελτιστοποιείται η παροχή νερού και αέρα στις ρίζες τους κατά τη διάρκεια χρήσης.

Η ελαφρόπετρα ΛΑΒΑ, ως φυσική πρώτη ύλη απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον, παρουσιάζει χωρίς καμία χημική επεξεργασία σταθερή ποιότητα, εξαιτίας της ομοιογένειας του κοιτάσματος και των ελέγχων σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Γι’ αυτό και το «agroLAVA» είναι το πρώτο ελληνικό προϊόν με οικολογικό σήμα Ecolabel στην κατηγορία «Καλλιεργητικά Μέσα».

-Διαφήμιση-