Αυτό το άρθρο είναι 96 μηνών

Σ. Καχριμάνης: Ο συνεργατισμός αντίποδας στα ολiγοπώλια

07/07/2016
1' διάβασμα
s-kachrimanis-o-synergatismos-antipodas-sta-oligopolia-41180

H έννοια, το περιεχόμενο και οι εφαρμογές του συνεργατισμού στη χώρα μας έχουν υποστεί τεράστιο διασυρμό από τη χειραγώγηση για μικροπολιτικά συμφέροντα. Οι ευθύνες ανήκουν αποκλειστικά στις κυβερνήσεις, καθώς κατόρθωσαν στη χώρα που ήκμασε η Συντροφία των Αμπελακίων να συνδέσουν τον συνεργατισμό με τις απάτες, τον κομματισμό και την αναποτελεσματικότητα.

Η κατάσταση αυτή πρέπει άμεσα να αναστραφεί, διότι ο συνεργατισμός είναι ο μοναδικός αντίποδας στα ολιγοπώλια και στα ολιγοψώνια και ένα ισχυρό αντίδοτο στην κοινωνική αποξένωση. Η αναστροφή θα έρθει μόνο μέσα από καλά παραδείγματα. Θα έρθει μέσα από τους ίδιους τους θεσμούς, που πρέπει να δημιουργήσουν ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για όλες τις μορφές συνεργατισμού. Ένα θεσμικό πλαίσιο απλό, λειτουργικό και σταθερό. Οι άνθρωποι συνεργάζονται, αν η συνεργασία ωφελεί τα προσωπικά τους συμφέροντα. Η κατάρρευση του συνεργατισμού στη χώρα μας δηλώνει ότι αυτός ο στόχος δεν υπηρετείται με τα υφιστάμενα μοντέλα. Ο συνεργατισμός είναι εθελοντική διαδικασία και ο εθελοντισμός εμπνέεται, δεν επιβάλλεται. Οι θεσμοί δεν εμπνέουν συνεργατισμό και πρέπει να αναζητήσουν τα αίτια στους ίδιους.

Η χώρα μας δεν θα αναστηθεί και η ελληνική γεωργία θα συνεχίσει τον κατήφορο, όσα «πακέτα επιδοτήσεων» και αν χορηγηθούν, αν δεν ανακαλύψουμε εκ νέου την έννοια και τις πρακτικές του ορθού συνεργατισμού.

Σπύρος Καχριμάνης, υπεύθυνος τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ποτάμι

ΓΡΑΦΕΙ: