Καινοτόμα συσκευασία αβγών, που φυτεύεται στη γη και δίνει …φακές
Νεοφυή επιχείρηση, που θα αποτελέσει το “όχημα” για την εμπορική κυκλοφορία της καινοτόμου συσκευασίας αβγών “Biodegrapak”, η οποία μετά τη χρήση μπορεί να φυτευτεί στη γη και να βλαστήσει δίνοντας …φακές, ιδρύει στη Δανία ο τριανταπεντάχρονος σχεδιαστής βιομηχανικών προϊόντων, Γιώργος Μπόσνας. Η καινοτόμος συσκευασία αποτελείται από καθαρισμένο χαρτοπολτό, αλεύρι, άμυλο και βιολογικούς σπόρους.
“Μέχρι το τέλος του 2020 η νεοφυής εταιρεία (startup) θα τεθεί σε λειτουργία” επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Μπόσνας, προσθέτοντας ότι “ήδη μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, από Αυστραλία, Ευρώπη, μέχρι Βραζιλία και Αμερική, μου χτύπησαν την πόρτα, εκδηλώνοντας το έντονο ενδιαφέρον τους για την εμπορική αξιοποίηση της καινοτόμου αβγοθήκης”, υπογράμμισε.
Τα πεταμένα χάρτινα σκουπίδια στα γρασίδια…γέννησαν την Biodegrapak
“Η ιδέα για την Biodegrapak, ήρθε όταν σε μια βόλτα παρατηρούσα τόσα χάρτινα σκουπίδια στα γρασίδια. Σκέφτηκα λοιπόν εφόσον το χαρτί διασπάται στο χώμα, γιατί να μην υπάρχει μια συσκευασία που εκτός από το να διασπάται, να μπορεί να προσφέρει κάτι παραπάνω;” επισήμανε. Με αυτή τη σκέψη, ο Γιώργος ξεκίνησε να πειραματίζεται με διάφορα χαρτόνια και “άρχισα να ερευνώ τις ιδιότητες του εδάφους, ώσπου βρέθηκα μπροστά σε μια λίστα από σπόρους που λειτουργούν ευεργετικά για το έδαφος. Κατέληξα σε ένα μείγμα από καθαρό χαρτοπολτό και πρόσθεσα φακές που λειτουργούν σαν λίπασμα για το έδαφος. Έκανα μερικά πειράματα για τις αναλογίες και μετά από αρκετές αποτυχίες, βρήκα το σωστό μείγμα”.
Στη συνέχεια, όπως εξηγεί “έφτιαξα μια μήτρα χρησιμοποιώντας τρισδιάστατη εκτύπωση, ξεκίνησα τα πατήματα και είχα αποτελέσματα, όπως και τα πρώτα πρωτότυπα, που ήδη έχω στείλει σε σημαντικές εκθέσεις”. Την πρώτη του επαφή για την εμπορική αξιοποίηση του προϊόντος, την είχε ο 35χρονος με εταιρεία της Β. Ελλάδας “ωστόσο η μαγιά δεν έδεσε και έτσι συνεχίζω με τη startup εταιρεία και με τη ζήτηση που ήδη καταγράφεται έντονη από το εξωτερικό”. Μάλιστα, το Biodegrapak, που εστάλη σε διαγωνισμό με θέμα το circular design (σχεδιασμό για κυκλική οικονομία), κέρδισε την πρώτη θέση στο Young Balkan Designers, ενώ έχει ήδη αποσπάσει και άλλα βραβεία.
Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μπόσνας που συστήνεται στην ιστοσελίδα του με τη φράση “Γειά σας, είμαι ένα ένα δημιουργικό άτομο από τη Θεσσαλονίκη που φέρνει νέες ιδέες στην παραγωγή”, τόνισε ότι «η ιδέα προέρχεται από τη δημιουργία μιας νέας εναλλακτικής συσκευασίας που δεν χρειάζεται να ανακυκλωθεί για να βοηθήσει το περιβάλλον”.
Lego, μπογιές και πλαστελίνες σε μικρή ηλικία, προοιώνιζαν το μέλλον του Γιώργου
“Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα υπήρχε το μικρόβιο της δημιουργίας” επισήμανε ο Γιώργος Μπόσνας, σημειώνοντας πως μικρός έπαιζε με Lego, απειρες μπογιές, πλαστελίνες και αργότερα εργαλεία, μακέτες, ζωγραφική αλλά και μαστορέματα. Ακολουθησαν σπουδές στο ΣΤΕΞ (Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Επίπλου και Ξύλου) του ΤΕΙ Καρδίτσας, όπου έγινε η επαφή με μεγαλύτερης κλίμακας μηχανήματα, βασικές σχεδιαστικές αρχές και μεθόδους. Στη συνέχεια ο ίδιος μετέβη στο Μιλάνο “στη Scuola Politecnica για το master στον βιομηχανικό σχεδιασμό, όπου εκεί κατάλαβα οτι σε αυτό ήθελα να αφοσιωθώ. Μεγάλες εταιρίες, νέα υλικά, άνθρωποι με το ίδιο πάθος και ένα Μιλάνο γεμάτο εκθέσεις, εργαστήρια και studios”.
Σήμερα ο 35χρονος βιομηχανικός σχεδιαστής από τη Θεσσαλονίκη, αν και όπως δηλώνει δεν θυμάται πόσα αντικείμενα έχει σχεδιάσει συνολικά, εκφράζει ωστόσο την πεποίθηση ότι υπερβαίνουν τα 100, ενώ “στην αγορά βρίσκονται ενεργά περίπου 20″, όπως σημείωσε. Γραφιστικά, συσκευασίες, αντικείμενα, έπιπλα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό,”φιγουράρουν” σε βιτρίνες καταστημάτων και όπως διευκρίνισε ο 35χρονος “ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με τα social media δεν είναι ακατόρθωτο να φτάσεις στην άλλη μεριά της γης. Για παράδειγμα, πριν δύο χρόνια κέρδισα το πρώτο βραβείο design σε έναν διαγωνισμό στην Ιαπωνία και πέρυσι ξεκίνησα με δυνατή συνεργασία με ένα μικρό εργαστήριο στην Fukuoka, και παρόλες τις δυσκολίες επικοινωνίας, έχουμε εντυπωσιακά πρωτότυπα. Ένα σχέδιο μπορεί να σε οδηγήσει σε μονοπάτια που δεν περνούσαν από το μυαλό σου”.
Πηγή έμπνευσής του, είναι όπως ο ίδιος αναφέρει “το περιβάλλον μου, οι γεωμετρίες γύρω μου, τα χρώματα, η φύση. Συνήθως προσπαθώ να διηγούμαι μια ιστορία σε κάθε project και να περνώ ένα μήνυμα. Αυτό βέβαια, δεν είναι πάντα εφικτό, αφού εξαρτάται από το τι μου ζητείται κάθε φορά”.
Εξήγησε ότι “το συναρπαστικό με αυτή τη δουλειά είναι αυτό ακριβώς, ότι πρέπει να οραματιστείς κάτι στην θεωρία, να το αναπτύξεις μέχρι να είναι έτοιμο για παραγωγή σύμφωνα με όλους τους παράγοντες που ο ίδιος θέτεις, εργονομία, αισθητική, να ακολουθείς τα trends ή να προσπαθείς να είσαι ένα βήμα μπροστά τους, αλλά ταυτόχρονα αυτό που σκέφτεσαι στο χαρτί να είσαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα και μάλιστα με τον καλύτερα δυνατό τρόπο. Τόσο για την σωστή χρήση των υλικών, τη σωστή αξιοποίηση των πρώτων υλών όσο και για τις κατασκευαστικές δυνατότητες του κάθε παραγωγού. Κάθε υλικό έχει τα δικά του μηχανήματα, τις δικές του τεχνικές και ιδιαιτερότητες”.
Έχω σοβαρούς λόγους να μένω στον τόπο μου
“Τον τελευταίο καιρό τρέχω κάποιους σχεδιαστικούς διαγωνισμούς, με τους οποίους μπορώ και εκφράζομαι χωρίς όρια” επισήμανε ο τριανταπεντάχρονος σχεδιαστής και πρόσθεσε: “μου αρέσει να τρέχω παράλληλα projects τόσο για εταιρείες όσο και για διαγωνισμούς. Τελευταία δουλεύω κάποια έπιπλα και μια σειρά από μικροαντικείμενα που σκέφτομαι να αναλάβω προσωπικά και την παραγωγή τους. Επίσης ασχολούμαι λίγο περισσότερα με την παρουσίαση προϊόντων, το styling αλλά και το strategic design”.
Ο Γιώργος Μπόσνας διδάσκει και στην ΑΚΤΟ Θεσσαλονίκης τα τελευταία επτά χρόνια και παρατηρεί πως η διδασκαλία είναι για αυτόν πηγή ενέργειας και αποσυμπίεσης. “Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Παιδιά άγουρα μεν, με όρεξη δε και πολύ διαφορετικές ιδέες. Δεν θεώρησα ποτέ καμία ιδέα ανούσια, και με αρκετή δουλειά και επιμονή όλοι μπορούν να πετύχουν ότι ονειρευτούν, και χαίρομαι όταν βλέπω μαθητές μου να ανοίγουν τα φτερά τους” σημείωσε και πρόσθεσε πως καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν οι γονείς. “Στην Ελλάδα του 2020 δεν πιστεύω ότι υπάρχουν φαινόμενα αποτροπής δημιουργικότητας των νέων από τους γονείς, ίσα- ίσα χαίρομαι όταν στις τελικές εκθέσεις γνωρίζω τους γονείς γεμάτους χαμόγελα και ευγνωμοσύνη”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ