Η κακοδαιμονία της φέτας και η βράβευση Χόγκαν

γράφει ο Νίκος Λάππας

«Τον δρόμο του σφαγείου παίρνει η αιγοπροβατοτροφία» ήταν ο τίτλος πρόσφατου ρεπορτάζ με ιδιαίτερα υψηλή επισκεψιμότητα στον ιστότοπο της «ΥΧ». Σε αυτό, κτηνοτρόφοι της Μακεδονίας και της Θράκης κάνουν λόγο για «όνειρα που κρεμάστηκαν στο τσιγκέλι», για φαινόμενα πώλησης ακόμη και μεγάλων κοπαδιών και αποχώρησης από το επάγγελμα, για χρεωκοπημένους κτηνοτρόφους, για ελληνοποιήσεις και κατάρρευση τιμών παραγωγού.

kopadi-ktinotrofia-ypaithrosΌμως, σε όλα αυτά έχουν προστεθεί τελευταία δύο νέα κρίσιμα στοιχεία. Πρώτον, ότι σιγά σιγά οι ίδιοι οι θιγόμενοι έχουν αρχίσει να προσάπτουν συγκεκριμένες ευθύνες. Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται και στο ρεπορτάζ, καταδεικνύουν μια εταιρεία που διαθέτει εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Βαλκανικής και πουλάει φέτα στη Βρετανία σε τιμή λιανικής περίπου 5 ευρώ το κιλό. Το δεύτερο νέο στοιχείο είναι ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας αναδεικνύει πλέον το θέμα των ευθυνών σε κεντρικό αγροτικό ζήτημα. Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε πρόσφατα πώς είναι δυνατόν ένας συνεταιρισμός να αγοράζει το πρόβειο γάλα στα 1,07 ευρώ και να είναι κερδοφόρος, ενώ κάποιες ιδιωτικές επιχειρήσεις με διάφορα προσχήματα να πληρώνουν 70 λεπτά. Ταυτόχρονα, η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς και άλλες πολιτικές δυνάμεις, καλούν τον εισαγγελέα να παρέμβει και να αποδώσει ευθύνες, κάτι που τελικά γίνεται.

Σε αυτά τα δεδομένα, το δελτίο Τύπου του ΣΕΒΓΑΠ, με το οποίο ο πρόεδρός του καταγγέλλει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επειδή βράβευσε τον Ευρωπαίο επίτροπο Γεωργίας, γεννά ερωτήματα.

Όχι τόσο γιατί πολλές από τις διεθνείς συμφωνίες για τη φέτα που επικαλείται ξεκίνησαν ουσιαστικά πριν από τον ορισμό του Φιλ Χόγκαν στην Επιτροπή. Όχι τόσο γιατί τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγές της φέτας αυξάνονται και τα αποθέματα μειώνονται. Όχι τόσο γιατί μέλη του Συνδέσμου είναι και κάποιες από τις πιο ισχυρές, εξωστρεφείς και ιστορικές επιχειρήσεις της χώρας. Αλλά γιατί, πρωτίστως, λίγοι είναι εκείνοι που σήμερα πιστεύουν ότι η κακοδαιμονία της φέτας και της αιγοπροβατοτροφίας οφείλεται στη Συμφωνία της CETA ή του Βιετνάμ.