Καλά νέα για τους αγρότες ειδικού καθεστώτος από την μείωση του ΦΠΑ στα μηχανήματα

Τη δυνατότητα να επωφεληθούν από την αγορά εξοπλισμού σε μειωμένη τιμή θα έχουν πλέον οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος, μετά τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% από 24%, που έφερε η κυβέρνηση σε τρακτέρ, παρελκόμενα και λοιπό εξοπλισμό.

Σύμφωνα με αγρότες και φοροτεχνικούς, με τους οποίους συνομίλησε η «ΥΧ», μέχρι σήμερα μόνο οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος (που διατηρούν δηλαδή βιβλία) μπορούσαν να πάρουν απαλλαγή από τον ΦΠΑ και, ως εκ τούτου, να πληρώσουν τα καινούργια μηχανήματα (αξίας άνω των 12.000 ευρώ) χωρίς να καταβάλουν τον ΦΠΑ 24% και να απολαύσουν το συγκεκριμένο όφελος. Για τους εν λόγω επαγγελματίες αγρότες, η μείωση του ΦΠΑ δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας (σε ό,τι αφορά τα καινούργια πάντα μηχανήματα).

Ωστόσο, οι αγρότες που δεν διατηρούν βιβλία, οι οποίοι ανήκουν στο ειδικό καθεστώς και, επομένως, δεν μπορούσαν να επωφεληθούν από την απαλλαγή ΦΠΑ, πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν μηχανήματα, είτε καινούργια είτε μεταχειρισμένα, σε χαμηλότερες τιμές.

«Ακόμα και σε περιπτώσεις που αγρότης θα αγοράζει από αγρότη ένα μεταχειρισμένο τρακτέρ, η διαφορά στην τιμή θα είναι σημαντική, με τη μείωση 11 μονάδων στον ΦΠΑ», μας είπε παραγωγός από τη Θεσσαλία και γνώστης της αγοράς των μεταχειρισμένων, προσθέτοντας ότι «για ένα τρακτέρ που προηγουμένως θα το πουλούσε κάποιος, για παράδειγμα, 20.000 ευρώ, με τον παλιό ΦΠΑ, ο αγοραστής θα πλήρωνε σχεδόν 25.000 ευρώ, ενώ πλέον θα πληρώσει το ίδιο τρακτέρ 22.600 ευρώ, εξοικονομώντας ένα σημαντικό ποσό.

Μην ξεχνάμε ότι οι τιμές των μηχανημάτων έχουν παρουσιάσει σημαντικές αυξήσεις τους τελευταίους μήνες. Εκτιμώ ότι το μέτρο θα βοηθήσει αγρότες που δεν έχουν μεγάλη ρευστότητα να αγοράσουν μικρά παρελκόμενα, ελαφρώς μεταχειρισμένα».