Μειωμένες οι ποσότητες των ελιών Καλαμών στην Αιτωλοακαρνανία

Προσδοκίες για ποιοτική παραγωγή καιρού επιτρέποντος

elia-kalamon
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Χαµηλότερος των αρχικών εκτιµήσεων, που προήλθαν από την παρατηρούμενη αυξημένη καρποφορία του περασμένου Απριλίου, αναμένεται να είναι ο τελικός όγκος παραγωγής της ελιάς Καλαμών στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, κυρίως εξαιτίας των καταστροφών που προκλήθηκαν από ισχυρή χαλαζόπτωση σε ένα σημαντικό τμήμα της βασικής παραγωγικής ζώνης της συγκεκριμένης ποικιλίας.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Αγρινίου, Αλέξανδρο Κοντοσπύρο, η χαλαζόπτωση ήταν έντονη, αλλά τοπική, και επηρέασε μόνο ορισμένες περιοχές όπως το Καινούργιο, έξω από το Αγρίνιο, το Αιτωλικό, τη Σταμνά και το Χρυσοβέργι. «Εκτιμώ ότι η συνολική παραγωγή δεν θα επηρεαστεί στον βαθμό που υπήρχε ανησυχία αρχικά, γιατί δεν επλήγησαν στο ελάχιστο κύριες περιοχές παραγωγής ελιών Καλαμών, όπως είναι οι Οινιάδες, το Νεοχώρι, η Κατοχή, το Αιτωλικό, το Μεσολόγγι. Ήταν μεμονωμένες οι ζημιές σε δύο ποικιλίες, την ελιά Καλαμών και τη χονδροελιά Αγρινίου σε συγκεκριμένες περιοχές. Έχει ολοκληρωθεί ήδη η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων από τους παραγωγούς. Συνολικά, υπέβαλαν δήλωση 850 άτομα και τα συνεργεία μας βρίσκονται αυτήν τη στιγμή έξω για επιτόπιους ελέγχους. Είναι, λοιπόν, πολύ νωρίς ακόμα για να κάνουμε εκτιμήσεις που αφορούν σημαντικές μειώσεις στην παραγωγή ελιών Καλαμών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν άλλα 20 χωριά που παράγουν ελιές Καλαμών, τα οποία δεν υπέστησαν το παραμικρό», μας εξήγησε ο κ. Κοντοσπύρος.

Μεγάλες ποιοτικές ελιές

Ο γενικός διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσολογγίου-Ναυπακτίας «Η Ένωση», Θεόδωρος Ζαφειρίου, επισημαίνει από την πλευρά του ότι, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η παραγωγή αναμένεται μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο οι ελιές είναι μεγαλύτερες και καλύτερες ποιοτικά. «Είναι νωρίς ακόμα για να κάνουμε εκτιμήσεις, αφού μεγάλο ρόλο θα παίξουν οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν από εδώ και πέρα και ιδιαίτερα τους μήνες πριν από τη συγκομιδή, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, από άποψη βροχοπτώσεων, υγρασίας και προσβολών», τόνισε ο κ. Ζαφειρίου και πρόσθεσε: «Η φετινή παραγωγή θα είναι πρώιμη. Ήδη, ο καρπός είναι μεγάλος, αλλά τα πάντα θα εξαρτηθούν από τον καιρό. Αν δεν ρίξει ούτε σταγόνα, ειδικά την περίοδο της συγκομιδής, τότε θα έχουμε πρόβλημα».

-Διαφήμιση-