Καλή χρονιά προμηνύεται για τα πορτοκάλια, μειωμένη η παραγωγή Kλημεντίνης

Ποια είναι η εικόνα σε Δυτική Ελλάδα και Αργολίδα

Μια καλή χρονιά, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αναμένουν οι παραγωγοί πορτοκαλιού στη Δυτική Ελλάδα, με τις πρώτες κοπές να ξεκινούν στα τέλη Οκτώβρη. Μοναδικό «αγκάθι», μέχρι στιγμής, είναι η έλλειψη εργατικών χεριών, καθώς η ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών για την απασχόληση εργατών από το Μπαγκλαντές έχει καθυστερήσει σημαντικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επερχόμενη συγκομιδή.

των Γιώργου Αργυρίου, Νικολέτας Τζώρτζη

Σε ό,τι αφορά τις στρεμματικές αποδόσεις της καλλιέργειας στον Νομό Ηλείας, αναμένονται μικρότερες κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Οι βροχοπτώσεις, που σημειώθηκαν στην περιοχή την άνοιξη, επηρέασαν την ανθοφορία, όπως και οι αυξομειώσεις στη θερμοκρασία –υψηλή το μεσημέρι και χαμηλή το βράδυ– που καταγράφονται αυτή την περίοδο.

Ωστόσο, η ποιότητα θεωρείται εξαιρετική, ενώ φέτος δεν υπήρξε προσβολή από ασθένειες. Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι εκτιμάται ότι θα είναι η παραγωγή στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Στα τέλη Οκτώβρη θα κοπούν τα πρώτα πρώιμα

Όπως επεσήμανε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Τραγανού «Δίας», Δημήτρης Τσάκωνας, αν και ακόμα είναι νωρίς, υπάρχει ενδιαφέρον από εμπόρους και εξαγωγείς, οι οποίοι ήδη έχουν κάνει κρούση στην Ομάδα.

«Η ποιότητα του καρπού είναι πολύ καλή, όμως ποσοτικά η παραγωγή θα είναι μειωμένη, όπως υπολογίζουμε, κατά 2.000 τόνους», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Τα πρώτα πρώιμα, Νewhall και Ναβαλίνες, θα κοπούν στα τέλη Οκτώβρη, για να μπούμε σε φουλ ρυθμούς από τις 5-10 Νοεμβρίου κι έπειτα». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοκαλλιεργητών και Ελαιοκαλλιεργητών Στράτου «Στράτιος Ζευς», Γεράσιμο Σιδέρη, φέτος δεν υπάρχουν ασθένειες για να τους προβληματίσουν, ούτε οι καιρικές συνθήκες ήταν επιβαρυντικές για την εξέλιξη της καλλιέργειας.

«Η παραγωγή θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, η ποιότητα είναι πολύ καλή και ελπίζουμε αντίστοιχα καλή να είναι και η ζήτηση. Γύρω στις 25 Οκτωβρίου αναμένονται οι πρώτες πρώιμες Ναβαλίνες που προορίζονται για αποπρασινισμό στην περιοχή μας, για να ακολουθήσουν οι φυσικοί χρωματισμοί μεταξύ 10 και 15 Νοεμβρίου».

Προβληματισμός για Κλημεντίνη και Νova

Την ίδια ώρα, στην Αργολίδα, οι παραγωγοί εσπεριδοειδών περιμένουν με συγκρατημένη αισιοδοξία την εξέλιξη της χρονιάς που μέχρι τώρα αφήνει πολλές ελπίδες για μία καλή παραγωγή στα πορτοκάλια, αλλά προβληματίζει σε ό,τι έχει σχέση με τις Κλημεντίνες και τα Νova.

Όπως δήλωσε ο παραγωγός Βασίλης Λαλιάτσης, «στις περιοχές Λευκάκια, Δρέπανο και Ασίνη έχουμε μία ακαρπία με μειωμένη παραγωγή στην Κλημεντίνη, όπου η μείωση θα είναι αρκετά μεγάλη. Πτώση αναμένεται να υπάρχει και στα Νova. Αντίθετα, στα πορτοκάλια όλα δείχνουν ότι η παραγωγή θα είναι καλή, όπως και στα μανταρίνια ποικιλίας Page».

Για το ίδιο θέμα, από τις περιοχές Σκαφιδάκι, Κιβέρι, Ελληνικό και Μύλοι, ο παραγωγός Θωμάς Φάκλαρης δήλωσε ότι «αν και είναι νωρίς ακόμα, θα πούμε ότι συνολικά η παραγωγή είναι σε πολύ καλά επίπεδα, αλλά μιλάμε για αυτήν τη στιγμή, αφού δεν γνωρίζουμε τι θα φέρει η επόμενη μέρα.

Στην περιοχή μας, οι Κλημεντίνες πάνε πάρα πολύ καλά ακόμα και στα μεγέθη. Σε άλλες περιοχές, ακούμε ότι υπάρχουν προβλήματα σε ό,τι αφορά τις ποσότητες. Πλήρη εικόνα τόσο για τις Κλημεντίνες όσο και για τα πορτοκάλια θα έχουμε λογικά μετά τις 10 Οκτώβρη».

Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ήρας», ο Χάρης Μακρής σημείωσε ότι «μείωση θα έχουμε σίγουρα στις Κλημεντίνες, αλλά στα πορτοκάλια θα έχουμε μια καλή χρονιά. Η πιθανότητα μείωσης της παραγωγής δεν είναι ορατή. Το θετικό είναι η άνοδος της τιμής του χυμού που δεν φαίνεται να πέφτει, αφού η Βραζιλία έβγαλε χυμό και δεν έπεσε η τιμή».