Μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες ορεινής πατάτας στον Δήμο Αλμωπίας

peronosporos-patatas
-Διαφήμιση-
Σημαντικές καταστροφές στο μεγαλύτερο μέρος της ορεινής πατάτας στην Πέλλα και ειδικότερα στον Δήμο Αλμωπίας και στις κοινότητες Αρχάγγελου και Νότιας Περίκλειας, προκάλεσαν οι κλιματολογικές συνθήκες του περασμένου καλοκαιριού.

Οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις, ασυνήθιστες για την ένταση και συχνότητά τους στην περιοχή, είχαν ως συνέπεια τα φυτά της πατάτας να προσβληθούν από φυτοπαθολογικές ασθένειες, να ευνοηθεί η μετάδοση του περονόσπορου και της Alternaria, γεγονός που προκάλεσε πρόωρη μάρανση, ξήρανση και σάπισμά τους.

Όλη αυτή η κατάσταση, σύμφωνα με τον πατατοπαραγωγό και μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχάγγελου Πέλλας, Φώντα Τσέμπο, είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί στο διπλάσιο το κόστος παραγωγής της καλλιέργειας, αφού οι πατατοπαραγωγοί έκαναν ραντίσματα ανά έξι ημέρες για να αντιμετωπίσουν τις ασθένειες, όταν σε μια φυσιολογική χρονιά ψεκάζουν ανά δύο εβδομάδες.

Όπως αναφέρει ο κ. Τσέμπος, το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο, αφού σχεδόν το 70% της παραγωγής καταστράφηκε. «Η ετήσια παραγωγή πατάτας στην περιοχή φτάνει τους 7.000 με 8.000 τόνους, υπολογίστε τις καταστροφές στο 70% της παραγωγής μας και δείτε πως η φετινή σοδιά δεν ξεπερνά τους 2.000 τόνους» λέει χαρακτηριστικά. Και καταλήγει: «Έχουμε υποστεί 100% οικονομική ζημιά. Έχουμε γνωστοποιήσει την κατάσταση στο αρμόδιο υπουργείο και περιμένουμε να δούμε τι ενέργειες θα γίνουν». Εκτός από τις πατάτες, στην περιοχή υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις και με κεράσια, οι οποίες υπέστησαν αντίστοιχες καταστροφές.

-Διαφήμιση-