Κάλλιο αργά, παρά ποτέ – Παράθυρο για στήριξη στο χοιρινό αφήνει τώρα ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μέτρα στήριξης των χοιροτρόφων που πλήττονται από την πτώση των τιμών του χοιρινού κρέατος το τελευταίο διάστημα αφήνει πλέον η Κομισιόν, μετά τις επανειλημμένες αιτιάσεις ουκ ολίγων Ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας.

Όπως ανέφερε ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, σε δημοσιογράφους μετά το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Δευτέρας 17 Ιανουαρίου, το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος στην επόμενη συνεδρίαση της «Ειδικής Επιτροπής για τη Γεωργία» (SCA) στις 31 Ιανουαρίου, οπότε και θα συζητηθούν οι πιθανές παρεμβάσεις.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι η παραδοχή του Γ. Βοϊτσεχόφσκι συνιστά έκπληξη, δεδομένου ότι μέχρι πρότινος ο ίδιος απέρριπτε… μετά βδελυγμίας τις σχετικές κρούσεις των κρατών-μελών. Συνολικά, 13 υπουργοί Γεωργίας είχαν ζητήσει να ληφθούν μέτρα στήριξης στο πλαίσιο της ΚΑΠ σε προηγούμενες συνεδριάσεις του Συμβουλίου τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2021, δίχως ωστόσο να βρουν ανταπόκριση.

Στη συνάντηση της Δευτέρας το θέμα επανέφερε η Τσεχία, μέσω του νέου υπουργού Γεωργίας, Zdenek Nekula, ο οποίος τόνισε ότι ο κλάδος της χοιροτροφίας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω των «επικίνδυνα χαμηλών τιμών» και της αδυναμίας των παραγωγών να καλύψουν τα έξοδά τους. Ο ίδιος απέδωσε το πρόβλημα στο συνδυασμό της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων με τα βάρη που προσέθεσε στον κλάδο η πανδημία, την ώρα που οι τιμές της ενέργειας και των ζωοτροφών έχουν εκτοξεύσει τα κοστολόγια σε δυσθεώρητα ύψη.

Πλάτη από Γαλλία

Τις ανησυχίες του φάνηκε να συμμερίζεται ο Γάλλος ομόλογός του, Julien Denormandie, ο οποίος προήδρευσε για πρώτη φορά του Συμβουλίου και τόνισε ότι «αρκετές ακόμα αντιπροσωπείες εκφράζουν παρόμοιες σκέψεις, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός μεταξύ των κρατών-μελών». Ο ίδιος ανέφερε ότι οι υπουργοί ζήτησαν από την Κομισιόν να παρουσιάσει μια δέσμη πιθανών μέτρων στη συνάντηση της 31ης Ιανουαρίου.

Υπό αυτό το πρίσμα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η παραδοχή του επιτρόπου Γ. Βοϊτσεχόφσκι ότι η «αγορά παραμένει υπό πίεση», έστω κι αν νωρίτερα είχε κάνει λόγο για άνοδο στις τιμές των χοίρων τις τελευταίες εβδομάδες. Παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως «η παρέμβαση στην αγορά σε επίπεδο ΕΕ δεν αποτελεί την καλύτερη λύση», δεσμεύθηκε ότι η Επιτροπή θα ζυγίσει προσεκτικά «τα υπέρ και τα κατά κάθε επιλογής» το αμέσως επόμενο διάστημα.