Καλό ταξίδι, Γιάννη

γράφει ο Νίκος Λάππας

-Διαφήμιση-
gaia-sense

Με τον εκλιπόντα Γιάννη Σταμόπουλο, τελευταίο πρόεδρο της ΓΕΣΑΣΕ και μέλος της Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, συναντηθήκαμε για τελευταία φορά στα τέλη Ιουλίου.

Σήμερα στις 5 το απόγευμα στην Ελάτεια το τελευταίο αντίο στον Γιάννη ΣταμόπουλοΉταν βαθιά απογοητευμένος για δύο λόγους. Κατ’ αρχήν, η παρανομία όλων των υπουργών Γεωργίας της τελευταίας πενταετίας, που αρνούνται να καταβάλουν την επιχορήγηση που προβλέπει ο νόμος στη ΓΕΣΑΣΕ, του είχε δημιουργήσει πολλά προσωπικά προβλήματα. Διαδικασίες κατασχέσεων προσωπικών του στοιχείων, για χρέη στην εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ηθική πίεση για αδυναμία καταβολής δεδουλευμένων των εργαζομένων. Όλα θα είχαν αποφευχθεί, με την καταβολή της επιχορήγησης ενός μόνου έτους, του 2011.

Μίας επιχορήγησης που είχε θεσπιστεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1990 και συνεχίστηκε έως το 2011, στη λογική που ίσχυε για όλη την υπόλοιπη ΕΕ. Επιχορήγηση που καταργήθηκε από έναν αναπληρωτή υπουργό, αλλά βόλεψε πολλούς, με ανύπαρκτη προσφορά κατά τη θητεία του, που είχε ως βασική του ενασχόληση τη διάλυση των «κρατικοδίαιτων» οργανώσεων. Δεν ήταν, άλλωστε, λίγοι εκείνοι που στην ερώτηση πώς θα εκπροσωπούνται οι αγρότες, απαντούσαν ότι «οι αγρότες εκπροσωπούνται από την εκάστοτε κυβέρνηση και τους βουλευτές».

Ο δεύτερος λόγος απογοήτευσης ήταν η αδυναμία δημιουργίας μίας νέας ενιαίας, ενωτικής αγροτικής συνδικαλιστικής οργάνωσης, που θα εκπροσωπεί τις ανάγκες του σήμερα. Παρά τις όποιες προσπάθειες, ο κατακερματισμός συνεχίζεται με κύρια ευθύνη των ίδιων των ενδιαφερόμενων αγροτών. Κατακερματισμός και πολιτική ομηρία, που συντηρείται με ιδιαίτερη ευκολία, είναι αλήθεια, από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της σημερινής.

-Διαφήμιση-