Με τις καλύτερες προϋποθέσεις ξεκινά ο τρύγος στα νησιά

Ιδανικές για τα οινοστάφυλα φέτος οι καιρικές συνθήκες, ανεβαίνουν οι ρυθμοί μετά τον Δεκαπενταύγουστο

Αργά αλλά σταθερά ξεκινά ο τρύγος στα παραγωγικά κέντρα της χώρας, με τους παραγωγούς και τους οινοποιούς να κάνουν λόγο για μια κανονική χρονιά, με καλή ποιότητα πρώτης ύλης και επαρκή ποσότητα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Γιάννης Βογιατζής, τονίζει ότι υπάρχει αισιοδοξία για καλές ποσότητες και ποιότητες οινοστάφυλων, καθώς ο καιρός φέτος το καλοκαίρι ήταν ευνοϊκός για την ωρίμανση των σταφυλιών. Τονίζει ότι εξαιτίας των ήπιων θερμοκρασιών που επικράτησαν ο τρύγος αναμένεται να είναι κατά μερικές ημέρες όψιμος. Ο ίδιος βρισκόταν στα μέσα της εβδομάδας στην Κρήτη και μετά στη Σαντορίνη και, όπως αναφέρει στην «ΥΧ», «στα νησιά φυσάει ένα εντυπωσιακό αεράκι δροσιάς αυτές τις μέρες, που κάνει πολύ καλό στα αμπέλια».

Τα λευκά Chauvignon Blanc, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Αθήρι στην Κω έχουν σχεδόν τρυγηθεί. «Ξεκινάμε νωρίς και φέτος πήγαμε και μια εβδομάδα μετά από το συνηθισμένο», λέει η οινοποιός Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, αναφερόμενη στον τρύγο στο νησί, που ξεκινά την στιγμή που η τουριστική περίοδος βρίσκεται στο απόγειό της. «Οι συνθήκες φέτος είναι πολύ καλές για τα σταφύλια», αναφέρει, καθώς φέτος δεν έκανε καύσωνες όταν πέρυσι έκανε τέσσερις. «Έβρεξε όταν έπρεπε, όλα έγιναν στη σωστή ώρα», περιγράφει.

Αναβιώνουν παλιές ποικιλίες στην Κεφαλονιά

Μετά τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να ξεκινήσει και ο τρύγος της Ρομπόλας στην Κεφαλονιά, που επίσης πέρυσι, εξαιτίας της ζέστης, τα σταφύλια άρχισαν να μαζεύονται νωρίτερα από ποτέ και, πιο συγκεκριμένα, στις 8 Αυγούστου. Η ποιότητα και η ποσότητα των σταφυλιών εκτιμώνται ως πολύ καλές, ενώ αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι στο νησί τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια αναβίωσης παλαιών γηγενών ποικιλιών, με πολύ καλά οινικά αποτελέσματα.

Στην Κεντρική Εύβοια, ο τρύγος για τα λευκά κρασιά ξεκίνησε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και αναμένεται να ολοκληρωθεί με το μάζεμα της Μαλαγουζιάς γύρω στις 20 Αυγούστου. «Οι θερμοκρασίες είναι πολύ καλές και έτσι το σταφύλι δουλεύει καλά», εξηγεί ο παραγωγός και οινοποιός, Απόστολος Μούντριχας. Η χρονιά, κατά τον ίδιο, προμηνύεται ακριβώς αντίθετη από πέρυσι, που «όλα ήταν μια τραγωδία, με ζημιές από τους καύσωνες και την έλλειψη νερού».

Όσον αφορά τις τιμές, ο κ. Μούντριχας τονίζει ότι ακόμα δεν έχουν ακουστεί στην Εύβοια, καθώς «όλοι είναι ήσυχοι ότι υπάρχουν σταφύλια καλής ποιότητας. Οι παραγωγοί ξέρουν ότι στα αμπέλια υπάρχει σταφύλι και εμείς το ξέρουμε επίσης», περιγράφει. «Ελπίζουμε ότι θα υπάρχει κατανόηση μεταξύ οινοποιών και παραγωγών. Αν οι τιμές μείνουν στα περυσινά επίπεδα, δεδομένου ότι η ποσότητα θα είναι αυξημένη, οι παραγωγοί θα πάρουν κάποια χρήματα», εξηγεί.

Πιέζονται από τα σούπερ μάρκετ τα οινοποιεία

Τονίζει ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες για τα οινοποιεία, ειδικά όσα διαθέτουν τα κρασιά τους κυρίως μέσω των σούπερ μάρκετ. «Ενώ όλα τα κόστη έχουν ανέβει υπερβολικά, τα σούπερ μάρκετ δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε αυξήσεις», προσθέτει. «Έχουμε δροσιά στο αμπέλι. Τη μέρα έχουμε 30-32 βαθμούς, αλλά το βράδυ κατεβαίνει στους 20 και αυτή η διαφορά είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται το αμπέλι αυτή την εποχή», λέει ο αμπελουργός Στέλιος Πυρένης, που έχει κυρίως Μαλαγουζιά στην Εύβοια και μετράει καθημερινά τα ζάχαρα στο κτήμα του. «Αν ξεπεράσει τους 12 βαθμούς, κινδυνεύουμε να σαπίσει το σταφύλι», επισημαίνει.