Καλύτερες τιμές για την κάλυψη εξόδων προσδοκούν οι ελαιοπαραγωγοί

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ουκρανία οι πράξεις

Στην περίοδο της πασχαλινής ραστώνης φαίνεται ότι μπαίνει το ελληνικό ελαιόλαδο, με κάποιες απόπειρες πράξεων των τελευταίων ημερών να δείχνουν ότι διατηρούνται τα επίπεδα τιμών που έχουν διαμορφωθεί. Τα πρώτα μηνύματα για τη νέα σοδειά παραμένουν προσώρας θετικά, ωστόσο οι πρώιμοι καύσωνες και τα καιρικά φαινόμενα των περασμένων ετών δεν επιτρέπουν ακόμη προβλέψεις, αφού απομένουν κρίσιμοι μήνες για τη νέα παραγωγή. Οι παραγωγοί παραμένουν επιφυλακτικοί για πράξεις μήπως και υπάρξει περαιτέρω άνοδος τιμών, από την άλλη αναζητούν έσοδα στο πλαίσιο και του αυξημένου κοστολογίου.

Πράξεις μετά το Πάσχα για τον ΑΣ Ζάκρου

Με μόνο μία προσφορά, στο επίπεδο των 3,65 ευρώ, ο Συνεταιρισμός Ζάκρου δεν προχώρησε τελικά στη διάθεση 60 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου ΠΟΠ Σητείας, όπως προγραμμάτιζε. «Η τιμή ήταν σε καλό επίπεδο, εκεί που βρισκόταν και προηγουμένως, από τον Ιανουάριο», αναφέρει ο πρόεδρός του, Βασίλης Κατσικαλάκης.

Η απόφαση να κάνουν λίγο ακόμη υπομονή για μετά το Πάσχα έχει να κάνει με τη μία μόνο προσφορά που έλαβαν, αναμένοντας και την εικόνα της υπόλοιπης σεζόν, στο πλαίσιο των αυξήσεων σε γεωργικά εφόδια που δυσκολεύει τις αγορές των παραγωγών. Ακόμα ένας λόγος που αναμένουν είναι λόγω της «παράξενης» επικρατούσας κατάστασης που ενώ όλα ανεβαίνουν, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το ελαιόλαδο, το οποίο μάλιστα είναι ένα προϊόν ΠΟΠ, οξύτητας 2 γραμμών, εξηγεί.

Κατά τον ίδιο, στην περιοχή δεν γίνονται ιδιαίτερες πράξεις, ενώ και η ζήτηση είναι μικρή το τελευταίο δεκαπενθήμερο. «Οι μεγαλύτερες ποσότητες είναι αδιάθετες» συμπληρώνει, εξηγώντας, όμως, ότι ανάλογη εικόνα υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια.

Ασύμφορος ο τελευταίος διαγωνισμός για τον Συνεταιρισμό Εμπάρου

Οι ανάγκες των παραγωγών είναι που ώθησαν και τον Συνεταιρισμό Εμπάρου να προχωρήσει σε διαγωνισμό περίπου 100 τόνων ελαιολάδου αυτή την εβδομάδα προσδοκώντας υψηλότερη τιμή από την επικρατούσα της αγοράς. Αυτή, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Γιώργο Περογιαννάκη, διαμορφωνόταν στο επίπεδο των 3,40-3,50 ευρώ στο Ηράκλειο, χωρίς όμως ιδιαίτερη ζήτηση. Ο διαγωνισμός, τελικά, βγήκε άγονος, λόγω ασύμφορων προσφορών, όπως έκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του συνεταιρισμού και μετατίθεται για μετά το Πάσχα, εξηγεί ο κ. Περογιαννάκης.

Πάντως, και οι δύο πρόεδροι σχολίασαν θετικά την πρόσφατη πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με φορείς του νησιού, η οποία προβλέπει έναρξη στοχευμένης ενημερωτικής καμπάνιας για την ανάδειξη του κρητικού ελαιολάδου, με σκοπό την ορθή και ευρεία χρήση του, ειδικά σε ξενοδοχειακές μονάδες και χώρους εστίασης, αντικαθιστώντας και χρήσεις των σπορελαίων, οι τιμές των οποίων έχουν εκτοξευθεί.

Ένα βυτίο στα 3,68 έδωσε ο Συνεταιρισμός Πετρίνας

Ένα βυτίο, με την τιμή των 3,68, όπως ανέφερε προηγούμενο ρεπορτάζ της «ΥΧ», διέθεσε τελικά πριν από λίγες μέρες σε εταιρεία ιταλικών συμφερόντων ο Συνεταιρισμός Πετρίνας στη Λακωνία. Πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας προϊόν, χαμηλής οξύτητας, με ειδικές αναλύσεις και που ακολουθεί τη διαδικασία της κοινής έκθλιψης, εξηγεί ο διαχειριστής του συνεταιρισμού, Παναγιώτης Πουλάκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιοχή αναμένει τις τιμές με τις οποίες θα ανοίξει η αγορά μετά την πασχαλινή ανάπαυλα, με τους παραγωγούς να δείχνουν ακόμη συγκρατημένοι προσδοκώντας άνοδο, καθώς ακούν και το επίπεδο των τελευταίων πράξεων.

Σταθερή η κίνηση στο τυποποιημένο

Ο Συνεταιρισμός Πετρίνας, που έχει σταθερές συνεργασίες εντός κι εκτός συνόρων για το τυποποιημένο προϊόν, καταγράφει κίνηση στη λιανική, με μία έστω και μικρή αυξητική πορεία κάθε χρόνο, προσθέτει ο κ. Πουλάκος. Σταθερή εικόνα ως προς τη διάθεση του τυποποιημένου προϊόντος, λόγω των σταθερών πελατών σε Ελλάδα και εξωτερικό, μετέφερε και ο κ. Κατσικαλάκης για τον Συνεταιρισμό Ζάκρου.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 15 Απριλίου 2022