Καλύτερο ποιοτικά φέτος το μαλακό σιτάρι, δύσκολα όμως χτυπά το «20άρι»

Για μια χρονιά σαφώς καλύτερη ποιοτικά σε σύγκριση με την περυσινή στο μαλακό σιτάρι κάνουν λόγο οι παραγωγοί στην «ΥΧ», επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα καλά σιτάρια δεν αγοράζονται σε τιμή που να ανταποκρίνεται στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και στο κόστος της καλλιέργειας.

Όποιοι μπορούν κρατάνε αποθηκευμένο το προϊόν, ευελπιστώντας σε κάτι καλύτερο από τα 18-20 λεπτά/κιλό που αγοράζουν οι μύλοι. Εκτός από τη στάση των εμπόρων, πρόβλημα αποτελεί, κατά τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γρεβενών, Χρυσόστομο Παυλίδη, και το γεγονός ότι οι παραγωγοί συνεχίζουν να διαπραγματεύονται σε ατομικό επίπεδο με τους εμπόρους. «Εκτιμώ ότι μεσοσταθμικά οι αποδόσεις κινήθηκαν στα 250 κιλά/στρέμμα, νούμερο αρκετά υψηλότερο σε σχέση με πέρσι.

Αν εξαιρέσουμε ορισμένα χωράφια που χτυπήθηκαν από μύκητα, είχαμε ποιοτικό προϊόν, που όμως δεν ανταμείφθηκε με την ανάλογη τιμή. Φέτος, οι έμποροι επικαλέστηκαν την αφθονία των ποσοτήτων για να κρατήσουν την τιμή καθηλωμένη και να μη δώσουν πάνω από 18 λεπτά», αναφέρει στην «ΥΧ» ο κ. Παυλίδης για να προσθέσει: «Ως συνεταιρισμός, συγκεντρώνουμε και προωθούμε σε εμπόρους μαλακό από 300-400 παραγωγούς, αν και πολλοί εξ αυτών δεν είναι μέλη του συνεταιρισμού».

Αγκάθι η έλλειψη συνεργατισμού

Σε ερώτησή μας γιατί οι παραγωγοί βλέπουν τον συνεταιρισμό μόνο ως διακινητή της παραγωγής και δεν επιθυμούν να ενταχθούν σε μια συλλογική προσπάθεια αναλαμβάνοντας και τα ανάλογα οφέλη, αλλά και υποχρεώσεις, ο ίδιος απαντά: «Αυτό είναι γεγονός. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια που ανακοινώναμε τιμή στο σκληρό, οι περισσότεροι παραγωγοί χρησιμοποιούσαν αυτή την πληροφορία μόνο και μόνο για να συνάψουν ατομικές συμφωνίες με εμπόρους. Φέτος, λοιπόν, αποφασίσαμε να μην ανακοινώσουμε τιμή».

Λιγότερα από τα μισά ήταν τα καλά μαλακά σιτάρια στην Κοζάνη, σύμφωνα με τον Γιάννη Χρηστίδη, από τον ομώνυμο μύλο που αγοράζει και ζωοτροφικό σιτάρι: «Το 60% πήγε για ζωοτροφές, καθώς δεν πληρούσε τις προδιαγραφές που έχουμε θέσει σε πρωτεΐνη και γλουτένη. Ζητάμε η πρωτεΐνη να είναι πάνω από 13%, αλλά η πλειονότητα δεν ξεπερνούσε το 11%-11,5%. Γλουτένη θέλουμε το ελάχιστο να είναι 28% και ειδικό βάρος πάνω από 76%. Εμείς αγοράσαμε το ζωοτροφικό 15 λεπτά/κιλό και τα υπόλοιπο από 16 έως 18 λεπτά».

Από την πλευρά του Συνδέσμου Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων, ο Δημήτρης Χαλάτσογλου μας μετέφερε ότι «σαφώς το προϊόν είναι καλύτερο ποιοτικά από πέρσι και στην πλειονότητά του αξιοποιήσιμο από τους μύλους. Εμπορικές πράξεις έγιναν και με 20 λεπτά/κιλό για ποιοτικά σιτάρια».