Αυτό το άρθρο είναι 4 μηνών

Καμίνι η χώρα: Καλλιέργειες που κινδυνεύουν από τον καύσωνα – Συμβουλές για καλύτερη άρδευση

12/06/2024
5' διάβασμα
kamini-i-chora-kalliergeies-pou-kindynevoun-apo-ton-kafsona-symvoules-gia-kalyteri-ardefsi-323503

Υψηλές πιέσεις πάνω από την Κεντρική Μεσόγειο θα προκαλέσουν σε πολλές περιοχές της χώρας μας συνθήκες καύσωνα, την Τετάρτη (12/6) και την Πέμπτη (13/6), με τις μέγιστες θερμοκρασίες σε συγκεκριμένες περιοχές να αγγίζουν τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Πιο συγκεκριμένα, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 βαθμούς με την Κεντρική Μακεδονία να αγγίζει κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά, η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει στους 40-42 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές ενδεχομένως να αγγίξει τους 43 βαθμούς. Στη Δυτική Στερεά, ωστόσο, οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες και θα αγγίζουν τους 37-40 βαθμούς.

Για την Αττική, την Τετάρτη η θερμοκρασία θα φτάσει τους 38 βαθμούς, ενώ η δυσκολότερη ημέρα θα είναι η Πέμπτη όπου οι μέγιστες θερμοκρασίες θα αγγίξουν κατά τόπους τους 42 βαθμούς (κυρίως στο εσωτερικό του νομού).

Στην Πελοπόννησο, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 38-41 βαθμούς (οι υψηλότερες θερμοκρασίες κυρίως στα ανατολικά του νομού).

Στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές, οι μέγιστες θερμοκρασίες δεν θα ξεπεράσουν τους 37 βαθμούς κελσίου, ενώ στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη (στο εσωτερικό της κυρίως) θα φτάσουν τους 40-42 βαθμούς Κελσίου.

Από την Παρασκευή 14/6 το συγκεκριμένο κύμα θα αρχίσει να υποχωρεί στα τα δυτικά και στα βόρεια (στα βόρεια θα έχουμε και εκδήλωση βροχοπτώσεων) ενώ οι μέγιστες θερμοκρασίες θα παραμείνουν ακόμα υψηλές (39 βαθμοί Κελσίου) σε αρκετές περιοχές της χώρας (Θεσσαλία, Στερεά, Πελοπόννησος).

Ουσιαστική υποχώρηση της ζέστης θα έχουμε από το Σαββατοκύριακο όπου οι θερμοκρασίες θα επανέλθουν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Πρόγνωση: Dr. Κωνσταντίνος Τσαρπαλής, Ατμοσφαιρικός Φυσικός Μετεωρολόγος, NEUROPUBLIC

Χάρτης πρόγνωσης καιρού για την Τετάρτη 12/6, Πέμπτη 13/6, Παρασκευή 14/6, Σάββατο 15/6 και Κυριακή 16/6.

Ενδεικτικά, αναφέρονται τα όρια του κινδύνου των κυριότερων καλλιεργειών από τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών:

Ελιά: Κίνδυνος από καύσωνα σε συνεχόμενες θερμοκρασίες Τ >= 42°C

Αμπέλι: Κίνδυνος από καύσωνα σε συνεχόμενες θερμοκρασίες Τ >= 38°C

Βαμβάκι: Κίνδυνος από καύσωνα σε συνεχόμενες θερμοκρασίες Τ >= 34°C

Αραβόσιτος: Κίνδυνος από καύσωνα σε συνεχόμενες θερμοκρασίες Τ >= 30°C

Καπνός: Κίνδυνος από καύσωνα σε συνεχόμενες θερμοκρασίες Τ >= 42°C

Καρυδιά: Κίνδυνος από καύσωνα σε συνεχόμενες θερμοκρασίες Τ >= 36°C

Ροδακινιά: Κίνδυνος από καύσωνα σε συνεχόμενες θερμοκρασίες Τ >= 38°C

Τοματιά: Κίνδυνος από καύσωνα σε συνεχόμενες θερμοκρασίες Τ >= 30°C

Πατάτα: Κίνδυνος από καύσωνα σε συνεχόμενες θερμοκρασίες Τ >= 30°C

 

Συστάσεις άρδευσης για τον καύσωνα

Η άρδευση κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της υγείας και της επιβίωσης των φυτών. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βελτιστοποιήσετε τις πρακτικές άρδευσης κατά τη διάρκεια των ημερών που το θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο:

  1. Ευφυής γεωργία και αισθητήρες: Ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα υγρασίας στο έδαφός και τις ατμοσφαιρικές συνθήκες ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα υπερ-άρδευσης ή υπό-άρδευσης. Με την ευφυή γεωργία μπορείτε να παρακολουθείτε άμεσα τις συνθήκες στο χωράφι από τους αισθητήρες.
  2. Ποτίστε βαθιά και πιο αραιά 24 ώρες πριν την άφιξη των υψηλών θερμοκρασιών: Αντί για συχνό ελαφρύ πότισμα, παρέχετε βαθύ πότισμα για να ενθαρρύνετε τα φυτά να αναπτύξουν βαθύ ριζικό σύστημα. Αυτό τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση στην υγρασία από τα χαμηλότερα επίπεδα του εδάφους και να γίνουν πιο ανθεκτικά στη θερμική καταπόνηση. Το βαθύ πότισμα συμβάλλει επίσης στην μείωση της απώλειας νερού μέσω της εξάτμισης και της μείωσης της αλατότητας.
  3. Ποτίστε νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ: Το πότισμα κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων ωρών της ημέρας ελαχιστοποιεί την εξάτμιση και επιτρέπει στα φυτά να απορροφούν αποτελεσματικά την υγρασία. Αποφύγετε το πότισμα κατά τις πιο ζεστές ώρες, καθώς το νερό μπορεί να εξατμιστεί πριν τα φυτά μπορέσουν να επωφεληθούν από αυτό. Επιπλέον, τα σταγονίδια του νερού πάνω στα φύλλα μπορεί να λειτουργήσουν ως κάτοπτρα, συγκεντρώνοντας την ηλιακή ακτινοβολία σε ένα σημείο με αποτέλεσμα την πρόκληση εγκαυμάτων στους καρπούς και τα φύλλα.
  4. Δώστε προτεραιότητα στα φυτά που είναι ευαίσθητα στο νερό: Εάν έχετε περιορισμένη ποσότητα αρδευτικού νερού, δώστε προτεραιότητα στο πότισμα φυτών υψηλής αξίας ή φυτών που είναι πιο ευαίσθητα στη θερμική καταπόνηση. Αυτό εξασφαλίζει την επιβίωσή τους και ελαχιστοποιεί τις πιθανές απώλειες.
  5. Χρησιμοποιήστε στάγδην άρδευση: Αυτή η μέθοδος άρδευσης παρέχει νερό απευθείας στη βάση των φυτών, ελαχιστοποιώντας την απώλεια νερού μέσω της εξάτμισης. Η στάγδην άρδευση εξασφαλίζει επίσης ότι το νερό φτάνει πιο αποτελεσματικά στο ριζόστρωμα, προωθώντας την αποτελεσματική απορρόφηση του νερού.

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση καιρού στο SmartWeather by gaisense

ΓΡΑΦΕΙ: