Καμπανάκι για τη συρρίκνωση του ελληνικού αμπελώνα

Πρωτοβουλίες στήριξης νέων οινοποιών και αμπελουργών αναλαμβάνει ο ΣΕΟ

Τις κατευθυντήριες γραμμές και τις προτεραιότητες του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) για το επόμενο χρονικό διάστημα παρουσίασε ο νέος πρόεδρος, Γιάννης Βογιατζής, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με δημοσιογράφους.

Ο κ. Βογιατζής αναφέρθηκε εκτενώς στα θέματα που έθιξε και στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην «ΥΧ», όπως το ζήτημα της εγκατάλειψης των αμπελώνων, το πρόγραμμα προώθησης οίνου, την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ αλλά και τον κίνδυνο να τεθεί «υπό απαγόρευση» η κατανάλωση οίνου στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά του καρκίνου που υλοποιεί η ΕΕ.

Επίσης, ο ΣΕΟ αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία ενός «Φόρουμ Νέων» του ελληνικού οίνου, με στόχο τη στήριξη νέων οινοποιών, αμπελουργών και επαγγελματιών. Υπεύθυνος και εισηγητής ανέλαβε το νεότερο μέλος του συμβουλίου, Άρης Τσέλεπος, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Βογιατζή, «επιτυχία θα είναι η μεγάλη και ουσιαστική συμμετοχή, η αποτελεσματική λειτουργία με προσωπικά και συλλογικά οφέλη».

Ο κλάδος του οίνου βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο καθώς, αμέσως, μετά την πανδημία, καλείται να αντιμετωπίσει ακόμα μία περίοδο αβεβαιότητας.

Μικρή νίκη στο σχέδιο της ΕΕ κατά του καρκίνου

Η τελευταία πρόκληση αφορά τις απαγορεύσεις που προωθεί η ΕΕ σε σχέση με το αλκοόλ, προκειμένου να καταπολεμήσει τον καρκίνο, χωρίς να διαχωρίζει το κρασί από τα λεγόμενα «σκληρά ποτά». Πρόσφατα, κερδήθηκε μια σημαντική μάχη, όταν στην τροποποιημένη έκθεση της Ειδικής Επιτροπής, που ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο, υιοθετήθηκε η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ της επιβλαβούς και της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ.

Παρέμεινε, ωστόσο, η αναφορά ότι το ασφαλέστερο επίπεδο όσον αφορά τον καρκίνο είναι η μηδενική κατανάλωση. Σύμφωνα με τον ΣΕΟ, η αναφορά αυτή βασίζεται «σε μια απλοϊκή μελέτη του 2018, η οποία έχει αμφισβητηθεί από την επιστημονική κοινότητα, μια και δεν λαμβάνει υπόψιν άλλους βασικούς παράγοντες που αφορούν τον τρόπο ζωής. Πάγια θέση μας είναι ότι το κρασί διαφέρει από τα άλλα αλκοολούχα ποτά, λόγω της πλούσιας σύστασής του και της αποδεδειγμένης υψηλής διατροφικής του αξίας,», δήλωσε ο κ. Βογιατζής.

Αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός των τεχνικών φακέλων για ΠΟΠ/ ΠΓΕ

Καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ελληνικός αμπελώνας συρρικνώνεται, είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που δίνει η νέα ΚΑΠ. Όσον αφορά τους οίνους ΠΟΠ/ΠΓΕ, ο πρόεδρος του ΣΕΟ τόνισε ότι απαιτείται εκσυγχρονισμός των τεχνικών φακέλων, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι αναγκαίο να ιδρυθούν ομάδες διαχείρισης και προστασίας τους «κατά τα πρότυπα όλων των ευρωπαϊκών οινοπαραγωγικών κρατών». Ταυτόχρονα, ο ΣΕΟ εξετάζει την δημιουργία Περιφερειακών Οργανώσεων για την καλύτερη εκπροσώπηση του κλάδου, ενώ δημιούργησε μια Επιτροπή Προβολής, Προώθησης και Αγορών με στόχο τη χάραξη στρατηγικής για τη βελτίωση της παρουσίας του ελληνικού κρασιού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σε ιστορικό χαμηλό η παραγωγή

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου, η παραγωγή της περιόδου 2021-2022 ανήλθε σε 1,71 εκατ. εκατόλιτρα (-28,9% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη σεζόν) που συνιστούν ιστορικό χαμηλό. Η αξία της εγχώριας παραγωγής (σε ex works τιμές) ανήλθε σε 355 εκατ. ευρώ.

Οι αμπελουργικές εκτάσεις φτάνουν τα 635.170 στρέμματα, εκ των οποίων το 8% καλλιεργούνται βιολογικά, ενώ το μερίδιο του χύμα κρασιού προσδιορίζεται στο 55%. Λόγω της πανδημίας, οι εξαγωγές οίνου υποχώρησαν κάτω από τα 80 εκατ. ευρώ.

Επιστρέφει το Οινόραμα

Στις 12, 13 και 14 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί μετά από δύο χρόνια (λόγω κορωνοϊού) και πάλι στο Ζάππειο Μέγαρο το «Οινόραμα». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση ελληνικών κρασιών και φέτος οι επισκέπτες θα μπορούν να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν 2.250 κρασιά, εκ των οποίων το 45% λευκά, το 37% κόκκινα, το 16% ροζέ και το 2%… πορτοκαλί.

Το orange wine αποτελεί μια νέα τάση στο κρασί και παράγεται με ερυθρού τύπου οινοποίηση των λευκών σταφυλιών χωρίς προσθήκες θειώδους ή ζυμομυκήτων και τα οποία κυκλοφορούν συχνά αφιλτράριστα. Η έκθεση αφορά απλούς πολίτες, αλλά και επαγγελματίες, ωστόσο όσοι θελήσουν να την επισκεφτούν θα πρέπει να ενημερωθούν για τα ειδικά ωράρια λειτουργίας που θα ισχύσουν λόγω κορωνοϊού.