Ο καπνός βλάπτει σοβαρά τους παραγωγούς του

Οι πολύ χαμηλές τιμές συγκριτικά με τις εργατοώρες, την απαιτητική χειρωνακτική εργασία και την αύξηση των καλλιεργητικών εξόδων ενισχύουν την εγκατάλειψη της καπνοκαλλιέργειας, διαπιστώνει ο νέος πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Αμέτ Σινάν, μεταφέροντας στην «ΥΧ» τον προβληματισμό του για την προοπτική της παραδοσιακής μονοκαλλιέργειας.

«Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τους παραγωγούς, αλλά αυτές οι τιμές χειροτερεύουν τα πράγματα. Η νεολαία φεύγει στο εξωτερικό, οι καπνοπαραγωγοί κάθε χρόνο λιγοστεύουν. Έμειναν 5.200 μέλη, ενώ πριν από δύο χρόνια ήμασταν 8.000 ενεργοί καπνοπαραγωγοί», περιγράφει.

Ο μέσος όρος τιμής για 1.500 τόνους, που παρέδωσαν μέχρι τώρα από το πρώτο και το δεύτερο χέρι, είναι 3,40 ευρώ/κιλό. Αναμένεται να πουληθούν άλλοι 3.000-3.500 τόνοι καπνά. «Τα τρίτα και τέταρτα χέρια είναι τα καλύτερα καπνά. Φέτος, είναι άριστης ποιότητας και διεκδικούμε καλύτερες τιμές για τους καπνοπαραγωγούς από τις μεταποιητικές που ζυγίζουν», δηλώνει.

Στο ερώτημα τι θα μπορούσε να κάνει το κράτος για να στηρίξει τον καπνό, με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει φιλική πολιτική, ο νέος πρόεδρος τονίζει ότι διεκδικούν την πολιτική βούληση, γιατί αφορά 15.000 πολίτες. «Δεν μπορούν όλοι να φύγουν στο εξωτερικό. Αυτοί που θα μείνουν, έχοντας μέσο όρο τα 12 στρέμματα γης, τι μπορούν να καλλιεργήσουν για να επιβιώσουν;

Είναι αναγκαίο το κράτος να μας βοηθήσει, γιατί η Ροδόπη αδειάζει. Αντίθετα, όταν γίνονται πληρωμές στους αγρότες γεμίζουν όλα τα καταστήματα», αναφέρει, δίνοντας την εικόνα από το ευρύτερο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Θράκη και επιτείνεται με την κρίση του πρωτογενούς τομέα.

Ο κ. Σινάν σχεδιάζει μια σειρά επαφών με πολιτικούς της περιοχής για να θέσει επί τάπητος τα προβλήματα.