Κατά 16,2% αυξήθηκε η αξία των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου

Αύξηση τόσο σε ποσότητες όσο και σε αξία κατέγραψαν οι εξαγωγές ελληνικών φρούτων και λαχανικών στο σύνολό τους κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2018. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου εξήχθησαν 1,074 εκατ. τόνοι αυξημένοι κατά 16,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και συνολικής αξίας 696,6 εκατ. ευρώ, έναντι 988,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό οκτάμηνο (+8,6%).

Ειδικότερα, τα λαχανικά κατέγραψαν αύξηση σε ποσότητα, της τάξης του 4,4% και μείωση σε αξία κατά 1,6%, έναντι αύξησης σε ποσότητα κατά 9,4% 20,7% σε αξία των λαχανικών. Σε μια δεύτερη ανάλυση των παραπάνω στοιχείων, το αντιστρόφως ανάλογο πρόσημο για τις αξίες και ποσότητες στα λαχανικά υποδεικνύει ότι οι τιμές φέτος ήταν χαμηλότερες για τα εξαγώγιμα προϊόντα της κατηγορίας, ενώ αντίθετα, σημαντική αύξηση προκύπτει για τις τιμές εξαγωγής των φρούτων.

Πρωταγωνιστές στις εξαγωγές της συγκεκριμένης περιόδου είναι τα λεμόνι, οι εξαγωγές των οποίων αυξήθηκαν κατά 196% σε αξία και κατά 180,7% σε ποσότητα, την οποία ο Incofruit αποδίδει σε αυξημένη ζήτηση λόγω έλλειψης τροφοδότησης από ομοιοπαραγωγές χώρες που είχαν ζημιές στην παραγωγή τους. Επίσης, τα ακτινίδια σημείωσαν αύξηση κατά 76,5% της αξίας των εξαγωγών και κατά 47,3% της ποσότητας, έπονται τα μανταρίνια (58,4% και 54,9% αντίστοιχα), τα νεκταρίνια (25% και -2,2%) και τα βερίκοκα (24,5% και -1,7%). Στον αντίποδα τα μήλα, μείωσαν τι εξαγωγές τους κατά 20,5% σε αξία και κατά 33% σε ποσότητα, τα πεπόνια (-19,4% και 0,2% αντίστοιχα) και οι πατάτες (-13,2% και -27,4%). Τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών στα κηπευτικά κατέγραψαν οι ντομάτες, για τις οποίες η αξία των εξαγωγών εμφανίζεται αυξημένη κατά 8,1% και η ποσότητα κατά 7,2%.

Παράλληλα, σημειώθηκε μείωση των εισαγωγών φρούτων και λαχανικών το αντίστοιχο οκτάμηνο, κατά 2,8% σε αξία και κατά 0,6% σε όγκο, η οποία προέρχεται από τη μείωση στα λαχανικά κατά 12,2% και 7,6% αντίστοιχα. Στα φρούτα καταγράφτηκε αύξηση εισαγωγών κατά 3,8% σε αξία και κατά 7,5% σε ποσότητα.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του συνδέσμου, οι ενδείξεις από τις εξαγωγές των θερινών φρούτων βάσει των προσωρινών στοιχείων του ΥΠΑΑΤ προχωρούν με ποσοστά αύξησης της τάξης του 3% μέχρι τις 31/8/2018. Οι προοπτικές, αναφέρει, είναι θετικές και οι μέχρι σήμερα ενδείξεις εξέλιξης της παραγωγής των χειμερινών φρούτων και λαχανικών δείχνουν αύξηση και η εκτίμηση είναι ότι στο τέλος του χρόνου –καιρού επιτρέποντος– η αύξηση σε αξία θα είναι 10% και σε όγκο 8% έναντι του 2017.