Η «ΥΧ» παρουσιάζει τις φετινές εκτιμήσεις της επερχόμενης παραγωγής του ίσως πιο εμβληματικού μας προϊόντος, του ελαιολάδου. Γενική διαπίστωση αποτελεί ότι όλες οι περιοχές της χώρας εκτιμούν αύξηση των φετινών ποσοτήτων, συγκριτικά με την περυσινή σεζόν. Ταυτόχρονα, με την εξαίρεση της Κρήτης, οι προσβολές από δάκο είναι περιορισμένες και η ποιότητα των καρπών εμφανίζεται υψηλή.

των Ελένης Ριζάκη, Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Αργυρίου, Γιώργου Ρούστα,
Γιάννη Σάρρου, Νικολέτας Τζώρτζη, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Οπως γίνεται κατανοητό, οι ακόλουθες εκτιμήσεις θα επαληθευτούν, εάν οι καιρικές συνθήκες κυλήσουν ομαλά και δεν παρουσιαστούν τα καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου. Αν συγκρίνουμε το άθροισμα των εκτιμήσεων του σχετικού πίνακα με τα επίσημα στοιχεία της περσινής παραγωγής, που κυμάνθηκε περίπου στους 235.000 τόνους, καταγράφεται μια αύξηση που υπερβαίνει το 40%. Οι εκτιμήσεις των ΔΑΟΚ έχουν ως εξής:

Οι υψηλές πτήσεις του δάκου φοβίζουν τους Κρητικούς

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν, σε γενικές γραμμές, οι ΔΑΟΚ του νησιού για τη φετινή παραγωγή ελαιόλαδου, λόγω δάκου από τη μία και ανθοφορίας από την άλλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Εμμανουήλ Φιλίππου, υπεύθυνος δακοκτονίας στη ΔΑΟΚ Ηρακλείου αναφέρει ότι «αναμένονται 50.000-55.000 τόνοι, εκτίμηση πολύ καλύτερη από την περυσινή, αλλά δεν ξέρουμε αν θα εξελιχθεί έτσι, βάσει του πώς θα καταλήξει η χρονιά σχετικά με τον δάκο. Υπενθυμίζεται ότι η περυσινή παραγωγή είχε φτάσει τους 35.000 τόνους».

Ο κ. Φιλίππου αναφέρθηκε στη μη ομαλή πορεία των ψεκασμών λόγω καιρού, αλλά και στην αργοπορημένη άφιξη φαρμάκων: «Θα προτιμούσαμε να έχουμε τα φάρμακα στην ώρα τους και όχι, όπως κάθε χρόνο, στο τέλος της χρονιάς. Κάνουμε το πρόγραμμα με τα περυσινά και με την προμήθεια της περιφέρειας. Αν τα είχαμε στην ώρα μας, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε ακόμα μία δραστική».

Σύμφωνα με τη Μαρία Μυλωνάκη, διευθύντρια στη ΔΑΟΚ Χανίων, η παραγωγή εκτιμάται στους 25.000 τόνους ελαιολάδου, έχοντας κλείσει πέρυσι στους 23.000 τόνους. Επιπλέον, οι φετινές χαμηλές βραδινές θερμοκρασίες, η υγρασία και η έλλειψη καύσωνα ευνόησαν την εμφάνιση δάκου: «Έχουμε αρκετούς πληθυσμούς στις παγίδες. Δεν έχουμε εμφανή μεγάλη προσβολή από δάκο στον καρπό ακόμη, αλλά κρατάμε τις επιφυλάξεις μας μέχρι το τέλος». Για την ποιότητα σημειώνει: «Είμαστε πολύ καλά, ψεκάζουμε με καλά φάρμακα».

Από την πλευρά της, η Μαρία Φουντή, διευθύντρια της ΔΑΟΚ Λασιθίου, δηλώνει ότι την περίοδο 2022-2023 η παραγωγή ελαιολάδου εκτιμάται στους 22.000 τόνους, από τους περυσινούς 11.500, λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψη ότι «κατά τον μήνα Ιούνιο οι κλιματικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας υποβοήθησαν την ανάπτυξη του ελαιοκάρπου». Ωστόσο, η «ιδιαίτερα μεγάλη δακοχρονιά», η οποία, ουσιαστικά, ξεκίνησε από τον Ιούλιο και έπειτα, ελλοχεύει τον κίνδυνο χαμηλής παραγωγής, «εκτός και αν εκπλήξουν τα φαινόμενα».

Στο Ρέθυμνο, η φετινή παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 8.000-10.000 τόνων, περίπου στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά. Βέβαια, παρά την ομαλή ολοκλήρωση των ψεκασμών και παρά «την από κάθε άποψη διαφορετική χρονιά και ως προς την πρωιμότητα και ως προς τις συνθήκες παραγωγής το καλοκαίρι», το γεγονός ότι παραμένουν υψηλοί οι πληθυσμοί προκαλεί ανασφάλεια σχετικά με τα ακριβή τελικά αποτελέσματα, δηλώνει στην «ΥΧ» η Ευθυμία Βυδάκη, διευθύντρια στη ΔΑΟΚ Ρεθύμνου.

Υψηλή ποσότητα και διψήφια ποσοστά αυξήσεων προβλέπουν στην Πελοπόννησο

Μια καλή χρονιά αναμένεται να είναι το 2022 για τους ελαιοκαλλιεργητές στην Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε η Δήμητρα Δημητρούλια στη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, «μέχρι στιγμής, δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα και η φετινή παραγωγή ελαιολάδου μπορεί να χαρακτηριστεί ως αποτέλεσμα μίας καλής χρονιάς. Οι εκτιμήσεις μας, προσώρας, δείχνουν παραγωγή 40.000 τόνων ελαιολάδου. Η εκτιμώμενη αύξηση είναι της τάξεως του 20% και όλα δείχνουν ότι πάμε σε μια πολύ καλή χρονιά σε επίπεδο ποιότητας», ενώ αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στον δεύτερο ψεκασμό.

Επίσης, από τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας, ο Αντώνης Παρασκευόπουλος τόνισε ότι «μέχρι στιγμής, τα ποσοστά δάκου είναι σε μηδενικά επίπεδα. Η αναμενόμενη παραγωγή ελαιολάδου είναι 27.000-28.000 τόνοι και η αύξηση 30%-35%, με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά». Μάλιστα, στη Μεσσηνία γίνονται ακόμα εμπορικές πράξεις για τα αποθέματα της περασμένης χρονιάς, με την τιμή να κινείται από 3,60 έως 3,70. Στη συνέχεια, από τη ΔΑΟΚ Λακωνίας, ο Ιωάννης Ράλλης τόνισε ότι «μετά από δύο χρονιές με μειωμένη παραγωγή, πάμε σε μία καλή χρονιά με μεγάλη παραγωγή που θα έχει πολύ καλή ποιότητα και, όπως φαίνεται, θα έχουμε 30.000 τόνους ελαιολάδου, δηλαδή αύξηση της τάξης του 50%».

Όπως ενημερωθήκαμε, ακόμα και σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη εμπορικές πράξεις πώλησης ελαιολάδου και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Συκιάς που, τις τελευταίες μέρες, όπως μας δήλωσε ο πρόεδρός του, Παναγιώτης Ζουμπουλάκης, έδωσε ένα βυτίο στην τιμή των 4 ευρώ.

Από τη ΔΑΟΚ Κορινθίας, μαθαίνουμε ότι μέχρι στιγμής η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά, αλλά οι βροχές στα ορεινά του νομού και στη Νεμέα δημιουργούν προβληματισμό. Η εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει μία άνοδος 15% περίπου στην παραγωγή ελαιολάδου και, τελικά, θα φτάσει τους 8.000 τόνους.

Θετική είναι η εικόνα που παρουσιάζει και η Αργολίδα, αφού, όπως δήλωσε από τη ΔΑΟΚ Αργολίδας η Κωνσταντίνα Σπανού, «είναι σίγουρα πολύ καλύτερη χρονιά από την περσινή, αλλά περιμένουμε να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση μετά τις πρόσφατες βροχές που έπεσαν. Μέχρι τώρα βλέπουμε αύξηση της παραγωγής κατά 30%. Η Αργολίδα παράγει έως 15.000 τόνους ετησίως και σύντομα θα μπορούμε να έχουμε μία εικόνα που θα είναι και η τελική».

Τέλος, από την Αρκαδία και ειδικότερα από την περιοχή της Νότιας Κυνουρίας, ο εκπρόσωπος της ΔΑΟΚ, Μιλτιάδης Κρεμμύδας, από το Γραφείο Αγροτικής Οικονομίας Λεωνιδίου, μας δήλωσε ότι η αύξηση θα είναι 60%-70% και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον δάκο.

Οι καιρικές συνθήκες έδωσαν βαθιά ανάσα στη Δυτική Ελλάδα

Ευοίωνα είναι τα μηνύματα για τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν πως θα είναι μια καλή χρονιά, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Ηλείας, Γιώργο Μικέογλου, η φετινή παραγωγή ελαιολάδου εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει αύξηση κατά περίπου 25%, χάρη στις ιδανικές καιρικές συνθήκες που ευνόησαν την ελιά, παρά το γεγονός ότι οι εκτάσεις παραμένουν μειωμένες, εξαιτίας των πυρκαγιών που σημειώθηκαν πέρυσι στον νομό.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει πρόβλημα με τον δάκο, ωστόσο σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της καλλιέργειας και στις αποδόσεις της αναμένεται να παίξουν και οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τους επόμενους δύο-τρεις μήνες. Υπολογίζεται πως η παραγωγή ελαιολάδου θα φτάσει τους 25.000 τόνους, από τους 20.000 πέρυσι.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Σταύρο Βέρρα, τόσο σε Αιτωλοακαρνανία όσο και σε Αχαΐα, η εικόνα για τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου είναι καλή. Στην Αχαΐα, αναμένεται να σημειωθεί αύξηση κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, ξεπερνώντας τους 6.000 τόνους.

Η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Αιτωλοακαρνανία αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική αύξηση κατά 40% σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας τους 10.000 τόνους. Να σημειωθεί πως πέρυσι ήταν μια πολύ κακή χρονιά, καθώς είχε παρουσιαστεί σημαντική ακαρπία, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Φέτος, φαίνεται πως οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την παραγωγή ελαιολάδου, δίνοντας μια γενναία ανάσα στους παραγωγούς.

Για διπλασιασμό ποσοτήτων κάνουν λόγο στη Στερεά Ελλάδα

Γεωπόνοι από τις αντίστοιχες ΔΑΟΚ της περιφέρειας κάνουν λόγο για μεγάλη παραγωγή, η οποία θα ξεπεράσει το διπλάσιο από τις περσινές αποδόσεις, είτε αυτό αφορά το ελαιόλαδο είτε την επιτραπέζια ελιά. Από την ανακοίνωση της τιμής της επιτραπέζιας ελιάς θα εξαρτηθούν και οι επόμενες κινήσεις των παραγωγών. Για παράδειγμα, μεγάλο ποσοστό των παραγωγών, όταν οι τιμές είναι χαμηλές, κατευθύνει τις –αν και επιτραπέζιες– ποικιλίες Άμφισσας και Καλαμών προς ελαιοποίηση.

Στα μέχρι τώρα θετικά δεδομένα, πρέπει να συνυπολογιστεί και η μειωμένη παρουσία του δάκου. Βέβαια, οι υψηλές υγρασίες την παρούσα περίοδο ευνοούν την ανάπτυξή του και ίσως το επόμενο διάστημα να υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα της καταπολέμησης. Τέλος, να αναφερθεί για την πολύπαθη Εύβοια πως, και λόγω των καταστροφών που υπέστη από τις πυρκαγιές, ένα ποσοστό 15% με 20% των καλλιεργειών φαίνεται ότι έχει τεθεί εκτός παραγωγής.

Ωστόσο, στελέχη της ΔΑΟΚ για τις υπόλοιπες περιοχές κάνουν λόγο για μία καλή χρονιά, με διπλάσιες αποδόσεις. Ποσοτικά, σε σύγκριση με πέρυσι, από τους 2.000 τόνους ελαιόλαδο το 2021 οι εκτιμήσεις για τη νέα περίοδο δείχνουν να κυμαίνονται στους 4.000 τόνους. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ΔΑΟΚ, έτσι όπως μας τα προσκόμισαν οι υπεύθυνοι γεωπόνοι, σε ό,τι αφορά τη Φθιώτιδα, από τους περίπου 2.000 τόνους την περσινή περίοδο η παραγωγή ελαιολάδου μπορεί να ξεπεράσει τους 3.000 τόνους.

Σε ό,τι αφορά τη Φωκίδα, η παραγωγή θα κυμανθεί στους 1.500 τόνους, με την εκτίμηση της ΔΑΟΚ να κάνει λόγο για διπλασιασμό της παραγωγής, συγκρινόμενη με την περσινή περίοδο. Ίδια επίσης εικόνα παρουσιάζεται και στη Βοιωτία, όπου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΔΑΟΚ, οι αποδόσεις θα είναι πάνω από 2.000 τόνους, σχεδόν διπλάσια από πέρυσι.

Χρονιά-ρεκόρ βλέπει η Μαγνησία

Εντυπωσιακά αυξημένη αναμένεται η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στους νόμους Μαγνησίας και Λάρισας, καθώς ο καιρός αποτέλεσε σύμμαχο των παραγωγών, ενώ οι αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες που εφαρμόστηκαν απέτρεψαν προσβολές από τον δάκο.

Σύμφωνα με τους ελαιοπαραγωγούς, η ποιότητα αναμένεται καλή, η περσινή μειωμένη παραγωγή δεν δημιούργησε αποθέματα στην αγορά και εκφράζεται αισιοδοξία ότι οι τιμές που θα καρπωθούν θα είναι αισθητά αυξημένες σε σχέση με την περίοδο 2021-2022.

Με την έναρξη της συγκομιδής, θα ξεκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις με τους εμπόρους, αλλά ήδη τα μηνύματα που λαμβάνουν είναι ενθαρρυντικά. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ ΠΕ Μαγνησίας, Νίκο Λιανό, «η φετινή προσδοκώμενη παραγωγή εκτιμάται στους 7.500 τόνους ελαιολάδου, έναντι 1.000 τόνων πέρυσι και 1.500 τόνων το 2020. Η συγκομιδή θα ξεκινήσει παραδοσιακά με την πράσινη ελιά τον Οκτώβριο και θα διαρκέσει όλο τον χειμώνα, ενώ εκφράζεται η ανησυχία των παραγωγών για την εξέλιξη της συγκομιδής, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών».

Να σημειωθεί ότι η λεγόμενη Κονσερβοελιά στον άξονα από Αγριά μέχρι Νότιο Πήλιο έχει αναγνωριστεί ως ΠΟΠ. Υπενθυμίζεται ότι από τη συγκεκριμένη ποικιλία το 57,61% κατευθύνεται προς ελαιοποίηση, το 39,28% για μεικτή χρήση και μόλις το 3,11% προορίζεται για επιτραπέζια. Στη Μαγνησία λειτουργούν 29 ελαιουργεία και άλλα τρία στις Σποράδες, τα οποία συνεχώς αναβαθμίζονται και εκσυγχρονίζονται, στην προσπάθειά τους να παραγάγουν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Αντίστοιχα αυξημένη αναμένεται η φετινή παραγωγή και στον Νομό Λάρισας. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ ΠΕ Λάρισας, Δημήτρη Σταυρίδη, «η αναμενόμενη ποσότητα ελαιολάδου για φέτος είναι 1.400 τόνοι έναντι 900 τόνων πέρυσι και 1.200 το 2020».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μοναδική αναγνωρισμένη Ομάδα Παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς και υποπροϊόντων ελιάς Πουρναρίου του Δήμου Τεμπών (με αριθμό μητρώου από το ΥΠΑΑΤ) και 55 μέλη αναμένεται να συγκομίσει περίπου 650 τόνους επιτραπέζιας ελιάς, έναντι 80 τόνων πέρυσι και 500 τόνων το 2020.

Κατά την προσφιλή τους τακτική, οι παραγωγοί της ΟΠ Πουρναρίου θα διαθέσουν τις όποιες ποσότητες ελιών δεν συγκομίσουν εγκαίρως για λάδι. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η ποιότητα του λαδιού θα είναι υποβαθμισμένη, καθώς, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών, Γιώργος Πολύμερος, «τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής (μορφολογικά, κλιματολογικά κ.λπ.) εγγυώνται ένα πολύ καλό και ποιοτικό λάδι. Η Ομάδα αξιοποιεί τις εγκαταστάσεις μισθωμένου εργοστασίου, που διαθέτει υπόγειες δεξαμενές, με σταθερή θερμοκρασία, επιτυγχάνοντας την παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου, με μηδέν οξέα».

Καθαρό καρπό και διπλασιασμό παραγωγής αναμένει η Χαλκιδική

Ιδιαίτερα καλή αναμένεται η χρονιά για το ελαιόλαδο στην ΠΕ Χαλκιδικής, καθότι συγκριτικά με τα δύο προηγούμενα έτη αναμένεται διπλασιασμός των ποσοτήτων παραγωγής του λεγόμενου «πράσινου χρυσού» της περιοχής. Όπως δηλώνει ο γεωπόνος και αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Στέλιος Χούτας, η φετινή χρονιά, ακολουθώντας την καλή πορεία της πράσινης βρώσιμης ελιάς, διαγράφεται, μέχρι στιγμής, πολύ ικανοποιητική.

«Οι βροχοπτώσεις του τρίτου δεκαημέρου του Αυγούστου βοήθησαν κάποιες περιοχές που είχαν θέματα με τα νερά για να αναπτυχθούν οι ελιές, ακόμη και σε κτήματα που είχαν μείνει πίσω. Αυτές οι ευεργετικές βροχές αναμένεται να αυξήσουν τις ποσότητες», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χούτας.

Την ίδια άποψη μοιράζεται και ο τυποποιητής και ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στο Γομάτι, στη Βόρεια Χαλκιδική, Γιώργος Ρούντος, που, όπως τονίζει, η φετινή χρονιά είναι καλή και σε τιμές και σε ποσότητες, συγκριτικά και με πέρσι και πρόπερσι, όπου η ακαρπία εξαφάνισε, σχεδόν, την παραγωγή. «Φαίνεται πως είναι καλή χρονιά. Δεν είχαμε, μέχρι στιγμής, προβλήματα με δάκο, γιατί δεν είχαμε βροχές, αλλά μόνο στα τέλη του Αυγούστου που έκανε κάποια μπουρίνια και οι ελιές είναι καθαρές, επομένως και η ποιότητα αναμένεται ιδιαίτερα καλή», αναφέρει ο κ. Ρούντος.

Η συγκομιδή για τη λαδοελιά Χαλκιδικής αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου. «Το ελαιοτριβείο μου βρίσκεται στην Ανατολική Χαλκιδική, όπου το 95% της ελαιοκαλλιέργειας οδεύει προς ελαιοποίηση. Αν και είναι νωρίς, κάποια προσωρινή ποσοτική εκτίμηση της συνολικής παραγωγής που μπορώ να κάνω είναι ότι οι ελαιοποιήσιμες ελιές που θα φτάσουν στα ελαιοτριβεία αναμένονται πάνω από 10.000 τόνους», επισημαίνει ο κ. Ρούντος. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, υπογραμμίζει πως καθώς δεν υπάρχουν αποθέματα, αυτές είναι πολύ καλές και θα ξεκινήσουν αυξημένες, ενώ αυτή την ώρα αγγίζουν τα 4 ευρώ το κιλό.

Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι η παραγωγή ελαιολάδου μπορεί να διπλασιαστεί και να φτάσει τους 2.200 τόνους. Ώστόσο, συγκρατημένη, σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις της, είναι η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος της ΠΕ Χαλκιδικής για θέματα Αγροτικής Οικονομίας, γεωπόνος, Κατερίνα Ζωγράφου, η οποία ανέφερε ότι τα όποια ασφαλή συμπεράσματα θα μπορούν να αποτυπωθούν μέσα στον Σεπτέμβριο.

«Δεν υπάρχει δέντρο που δεν καρπόδεσε» σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης και της Μαρώνειας επικρατεί μια πρωτοφανής ανθοφορία, που φέρνει χαμόγελο στους παραγωγούς. «Δεν υπάρχει δέντρο που να μην ανθοφόρησε και να μην καρπόδεσε. Η κρίσιμη περίοδος από την άνοιξη προς το καλοκαίρι κύλησε χωρίς κανένα πρόβλημα και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν ευνόησαν τη μη προσβολή από δάκο», περιγράφει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Έβρου, Απόστολος Ξανθόπουλος.

Ο ίδιος σημειώνει ότι επικράτησε παρατεταμένη ξηρασία με ελάχιστες εξαιρέσεις βροχοπτώσεων. Αναφέρει ότι οι ελιές στα ποτιστικά χωράφια είναι μεγαλωμένες και στα ξηρικά είναι υπερφορτωμένες και πολύ μικρές. Η παραγωγή θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν μέχρι την περίοδο της συγκομιδής.

Στα ποτιστικά χωράφια σχηματίζεται η εικόνα υπερπαραγωγής. «Εάν θα έχουμε βροχοπτώσεις, ελπίζουμε σε πολύ καλή παραγωγή. Διαφορετικά, στις ξηρικές καλλιέργειες η ελιά θα είναι πολύ μικρή και η παραγωγή θα είναι μειωμένη», σχολιάζει. Να σημειώσουμε ότι οι Θρακιώτες παραγωγοί έρχονται από μια καταστροφική περσινή χρονιά.

Στην ΠΕ Καβάλας και Θάσου, η παραγωγή ελαιολάδου φέτος εκτιμάται στους 1.800 τόνους, ενώ πέρυσι έκλεισε στους 1.200 τόνους, άρα αναμένεται αύξηση 600 τόνων. Στην Ξάνθη, η παραγωγή για το 2022-2023 υπολογίζεται στους 250 τόνους, έναντι των περυσινών 141 τόνων, καταγράφοντας, έτσι, μια εκτιμώμενη αύξηση 109 τόνων.

Στη Ροδόπη, σε σχέση με την περυσινή σχεδόν ολική ακαρπία, φέτος φαίνεται να καταγράφεται μια θετική εξέλιξη, εκτιμώντας μια απόδοση 70 τόνων. Στην Αλεξανδρούπολη, υπολογίζεται να παραχθούν 300 τόνοι ελαιολάδου, σε σύγκριση με τους 42 τόνους που παράχθηκαν πέρυσι. Τέλος, στη Σαμοθράκη προβλέπεται παραγωγή 150 τόνων ελαιολάδου, ενώ πέρυσι η χρονιά είχε κλείσει με 80 τόνους.

Διπλάσια παραγωγή βλέπει φέτος η Λέσβος

Η εκτίμηση για τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου στη Λέσβο είναι 15.000 τόνοι.
Ο προϊστάμενος στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του νησιού, Γιώργος Λαγουτάρης, μιλά για «μία χρονιά που πάει πολύ καλά, αν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο». Μάλιστα, υπολογίζεται ότι η παραγωγή φέτος θα είναι διπλάσια σε σύγκριση με πέρυσι. Σύμφωνα με τον κ. Λαγουτάρη, αυτό είναι απόρροια του γεγονότος ότι «φέτος ευνόησαν οι καιρικές συνθήκες. Η χρονιά πάει καλά, αναφορικά με την ανθοφορία και την καρπόδεση, ενώ δεν έχουμε δάκο. Βέβαια, δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Γιατί υπάρχει δάκος, αλλά δεν μας έχει χτυπήσει ακόμη. Κι αν χτυπήσει, θα φανεί μόνο στις περιοχές που είχε λίγο». Ερωτώμενος για την πορεία των ψεκασμών, ενημερώνει πως τη Δευτέρα ξεκινάει ο τρίτος ψεκασμός και έπειτα απομένει άλλος ένας. Ωστόσο, προσθέτει: «Έχουμε πρόβλημα με τα φάρμακα. Έχουμε κάποια από πέρυσι, θα δούμε, ελπίζουμε μέχρι τελευταία στιγμή. Το καινούργιο σκεύασμα που μας έχει χορηγήσει το υπουργείο, δυστυχώς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για δύο ψεκασμούς, δεν επιτρέπεται για παραπάνω. Το έχουμε χρησιμοποιήσει ήδη δύο φορές, δεν μπορούμε και τρίτη». Τέλος, για την ποιότητα του λαδιού, ο κ. Λαγουτάρης σχολιάζει πως αναμένεται «πολύ καλό λάδι».

Η ανομβρία απασχολεί  Ήπειρο και Κέρκυρα

Πολύ καλή παραγωγή παρατηρείται στην Άρτα και χωρίς την εμφάνιση δάκου. Παρ’ όλα αυτά, προβληματίζει ο συνδυασμός πολυκαρπίας και μικροκαρπίας, καθώς και η ανομβρία που πλήττει τη ζώνη, όπου βρίσκονται τα ελαιόδεντρα.

Ο Γρηγόρης Οικονόμου, προϊστάμενος στη ΔΑΟΚ Άρτας, περιγράφει λεπτομερώς την κατάσταση: «Η μικροκαρπία είναι διαπιστωμένη. Επίσης, θα προκύψουν και σπασίματα κλάδων αν βρέξει, γιατί είναι βαρύ το φορτίο. Προς το παρόν, έχουμε μια περίεργη ανομβρία. Βρέχει στα ορεινά, αλλά στη ζώνη της ελιάς δεν έχει βρέξει ή βρέχει αποσπασματικά. Δεν έχουμε ολοκληρωμένες βροχές. Τώρα τα δέντρα διψούν, έχουν στρεσαριστεί και ο καρπός τους έχει αρχίσει να ζαρώνει. Όμως, και βροχές να πέσουν, θα φουσκώσει ο καρπός, θα πάρει βάρος και πολλοί κλάδοι δεν θα αντέξουν, θα σπάσουν». Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, στην Άρτα, υπήρχε ολική ακαρπία, παράγοντας μόλις 700 τόνους λάδι. Όμως, φέτος εκτιμάται ότι θα παραχθούν 14.000 τόνοι ελαιοκάρπου, από τους οποίους υπολογίζεται ότι το 55%-60% προορίζεται για ελαιοποίηση. Όλα αυτά τα δεδομένα μάς οδηγούν σε μια εκτίμηση διπλασιασμού της παραγωγής.

Παρόμοια εικόνα δίνεται και από την Πρέβεζα, όπου αναμένεται μεγάλη παραγωγή, επίσης, χωρίς την εμφάνιση δάκου και σαφώς ανεβασμένη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Όπως λέει ο Αλέξιος Τσαπάρας, από τη ΔΑΟΚ Πρέβεζας, «πέρυσι, είχαμε εκτιμήσει την τελική ελαιοπαραγωγή περίπου στους 2.000 τόνους. Φέτος, η πρώτη εκτίμηση που έχουμε δώσει στο υπουργείο είναι 3.400 τόνοι, μια καλή χρονιά για την Πρέβεζα. Αυτό είναι ένα νούμερο που μπορεί να κυμανθεί είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω με την πάροδο του χρόνου. Έχουμε καλή σοδειά σχεδόν σε όλες τις περιοχές». Επιπλέον, ο κ. Τσαπάρας επαναλαμβάνει, με τη σειρά του, το πρόβλημα της ανομβρίας και του παρατεταμένου καύσωνα στις αρχές Αυγούστου. «Αυτήν τη στιγμή, είμαστε σε καλό επίπεδο. Θέλαμε, βέβαια, κάποιες βροχοπτώσεις ακόμα», προσθέτει.

Στην Κέρκυρα, όπως ενημερώνει η ΔΑΟΚ του νησιού, αναμένεται παραγωγή 15.000 τόνων ελαιολάδου, δηλαδή πενταπλασιασμός σε σχέση με τους περυσινούς 3.000 τόνους. Παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα της ανομβρίας είναι και εδώ αισθητό, καθώς το 40%-50% των ελαιοδέντρων έχει στρεσαριστεί. Ωστόσο, οι βροχές που αναμένονται τα επόμενα εικοσιτετράωρα γεννούν την ελπίδα πως αυτή η αρνητική κατάσταση θα μπορέσει να ανατραπεί και να αποδώσει, τελικά, η παραγωγή.

Εκτιμήσεις για την παραγωγή ελαιολάδου 2022-2023
(ποσότητες σε τόνους)

ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ
2022-2023

ΜΕΤΑΒΟΛΗ %

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

55.000

57

ΡΕΘΥΜΝΟ

10.000

0

ΧΑΝΙΑ

25.000

8

ΛΑΣΙΘΙ

22.000

90

ΛΕΣΒΟΣ

15.000

100

ΜΕΣΣΗΝΙΑ

40.000

20

ΤΡΙΦΥΛΙΑ

28.000

35

ΛΑΚΩΝΙΑ

30.000

50

ΚΟΡΙΝΘΙΑ

8.000

15

ΑΡΓΟΛΙΔΑ

15.000

30

ΑΡΚΑΔΙΑ

..

70

ΗΛΕΙΑ

25.000

25

ΑΧΑΪΑ

6.000

10

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

10.000

40

ΕΥΒΟΙΑ

4.000

100

ΦΘΙΩΤΙΔΑ

3.000

50

ΦΩΚΙΔΑ

1.500

100

ΒΟΙΩΤΙΑ

2.000

90

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

7.500

650

ΛΑΡΙΣΑ

1.400

56

ΑΡΤΑ

1.400

100

ΠΡΕΒΕΖΑ

3.400

70

ΚΕΡΚΥΡΑ

15.000

500

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

2.200

100

ΚΑΒΑΛΑ & ΘΑΣΟΣ

1.800

50

ΞΑΝΘΗ

250

77

ΡΟΔΟΠΗ

70

..

ΕΒΡΟΣ

300

750

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

150

88

Σύνολο

332.970

 

Πηγή: Ρεπορτάζ της «ΥΧ» από τις ΔΑΟΚ