Καταγγελία για δυσοσμία και αιθαλομίχλη από πυρηνελαιουργεία στη Δυτική Αχαΐα

Για αφόρητη δυσοσμία στη Δυτική Αχαΐα και στην Πάτρα, που προέρχεται από τα πυρηνελαιουργεία της ευρύτερης περιοχής, κάνει λόγο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλισσαίων Πείρος.

Σε επιστολή που απέστειλε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στον δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες να μεριμνήσουν, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει η έντονη δυσοσμία και να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια.

«Η έντονη δυσοσμία και η αιθαλομίχλη που παρουσιάζεται σε περιοχές της Δυτικής Αχαΐας και των Πατρών δημιουργούν πρόβλημα, ιδιαίτερα σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Ζητούμε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να προβούν σε ελέγχους και να δουν αν τηρούνται όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι, αν ο φρέσκος πυρήνας επεξεργάζεται μέσα σε πέντε ημέρες, όπως λέει η νομοθεσία, αν έχει θεσπιστεί όριο οσμών και αν έχουν τοποθετηθεί ειδικά φίλτρα (βιοφίλτρα) για την ελαχιστοποίηση της ώσμωσης. Μας δημιουργεί απορία ότι ακόμα λειτουργούν τα πυρηνελαιουργεία, ενώ η ελαιοκομική περίοδος στην περιοχή μας έχει τελειώσει. Άρα, βγαίνουν συμπεράσματα ότι έρχεται καρπός και από άλλες περιοχές της χώρας και αυτό δημιουργεί περαιτέρω επιβάρυνση», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή.