Καταλάγιασε ο ενθουσιασμός στην αγορά πορτοκαλιού, πιέσεις στις τιμές λόγω προσφοράς

Η εκτίναξη της ζήτησης και των τιμών για τα πορτοκάλια με την εμφάνιση της πανδημίας το 2020 φαίνεται να μην έχει συνέχεια. Τους πρώτους μήνες του 2021, στην παγκόσμια αγορά καταγράφεται μια πίεση τιμών εξαιτίας της μεγάλης προσφοράς, όπως προκύπτει από επισκόπηση του κλάδου που δημοσίευσε πρόσφατα το FreshPlaza.

Σύμφωνα με Ολλανδό εισαγωγέα, «ενώ πέρσι οι πάντες έσπευδαν να προμηθευτούν εσπεριδοειδή, αυτός ο ενθουσιασμός έχει υποχωρήσει κατά πολύ και τα πράγματα δυσκολεύουν περαιτέρω λόγω της κλειστής εστίασης.

Η κατανάλωση είναι συνολικά μικρότερη από την προσφορά, με αποτέλεσμα να πιέζονται και οι τιμές. Οι Ισπανοί ζητούν πολύ υψηλότερες τιμές από αυτές που είναι διατεθειμένη να πληρώσει η αγορά, ενώ η Αίγυπτος φαίνεται να έχει άφθονες ποσότητες».

Στο μεταξύ, οι Ισπανοί, οι οποίοι αυτόν τον καιρό εξάγουν κυρίως Lane Late, κάνουν λόγο για «υποτονικές» πωλήσεις εξαιτίας των υψηλών τιμών παραγωγού και του σφοδρού ανταγωνισμού από Αίγυπτο και Τουρκία. Σύμφωνα με τοπικό εξαγωγέα, η τιμή του αιγυπτιακού πορτοκαλιού στην αγορά είναι όσο η τιμή παραγωγού στην Ισπανία. Η προσπάθεια των παραγωγών να αξιοποιήσουν προς όφελός τους τη μείωση της παραγωγής όψιμων ποικιλιών, υποστηρίζει ο ίδιος, ασκεί πίεση στους εμπόρους.

Στην Ιταλία, οι έμποροι είναι δυσαρεστημένοι φέτος, ενώ καθοριστική ήταν η εκτεταμένη μικροκαρπία. Μεταφέρεται μια εικόνα αστάθειας, με σκαμπανεβάσματα στις τιμές και παρά το γεγονός ότι η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 30% εξαιτίας των χειμωνιάτικων βροχών, η προσφορά φαίνεται και πάλι πολύ μεγάλη σε σχέση με τη ζήτηση, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες να οδηγούνται στη χυμοποίηση.

Έμπορος από την Απουλία ανέφερε ότι η ζήτηση έχει μειωθεί δραματικά και πως η Αλβανία είναι η μόνη χώρα που επιδεικνύει καλή ζήτηση για τα ιταλικά πορτοκάλια, επειδή τα ελληνικά επηρεάστηκαν από τον πρόσφατο παγετό.