Κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί ζητά η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Να αποκαλύψει τα έσοδα από την οκτάμηνη εφαρμογή του μέτρου της επιβολής ειδικού φόρου στο κρασί ζητούν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Παράλληλα οι βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να γνωστοποιήσει αν προτίθεται να καταργήσει τον άδικο και αντιαναπτυξιακό, όπως υπογραμμίζουν, φόρο.

Αναλυτικότερα, η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σημειώνει στην ερώτησή της:

«Κατά τη διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή του σχετικού Νόμου 4346/2015 αλλά και με πολλές άλλες παρεμβάσεις μας είχαμε έγκαιρα επισημάνει ότι η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί θα επέφερε σοβαρό πλήγμα στις συνεταιριστικές και ιδιωτικές οινοποιητικές επιχειρήσεις της χώρας με καταστροφικές συνέπειες για τους αμπελουργούς και τους εργαζόμενους στον οινικό τομέα. Επίσης, είχαμε εκτιμήσει ότι η επιβολή του φόρου δεν θα απέδιδε τα προσδοκόμενα από την κυβέρνηση έσοδα των 70 εκατ. ευρώ. Ήδη με την οκτάμηνη εφαρμογή του μέτρου οι επιπτώσεις είναι τραγικές σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές και σύμφωνα με δημοσιεύματα τα έσοδα είναι πενιχρά. Η συντριπτική πλειοψηφία των οινοποιείων καταγράφει πτώση του τζίρου, οι οινοποιητικές επιχειρήσεις λόγω έλλειψης ρευστότητας αδυνατούν να καταβάλλουν τον προβλεπόμενο φόρο και συγχρόνως παρατηρείται αύξηση της «μαύρης» διακίνησης κρασιού με συνέπεια την απώλεια εσόδων από Φ.Π.Α. Είναι γνωστό ότι όλοι οι φορείς του αμπελοοινικού τομέα της χώρας ήταν αντίθετοι με την επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, ήταν επίσης κοινή η εκτίμησή τους ότι και τα προβλεπόμενα από την κυβέρνηση έσοδα δεν θα εισπράττονταν και οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές ιδιαίτερα για τα χαμηλής τιμής προϊόντα».