Ελαιόλαδο: Στις καταστροφές από τη «Φιλομένα» στην Ισπανία ποντάρουν οι Έλληνες παραγωγοί

Ξεκίνησαν οι καλλιεργητικές φροντίδες για την επόμενη χρονιά

Οι παραγωγοί πλέον προχωρούν στην καλλιεργητική φροντίδα των ελαιοδέντρων, προετοιμάζοντάς τα για τη νέα χρονιά, αφού διανύουν τις τελευταίες ημέρες συγκομιδής. Αλλού μειωμένη, αλλού αυξημένη, η φετινή παραγωγή αναμένει τους αγοραστές της, έχοντας φύγει κατά τη διάρκεια της συγκομιδής οι πρώτες ποσότητες για την κάλυψη των σημαντικών εξόδων των παραγωγών.

Οι τιμές δεν δείχνουν ιδιαίτερη διαφοροποίηση σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες, ωστόσο η διάθεση ποσοτήτων μέσω συνεταιρισμών και διαγωνισμών εξασφαλίζει το κάτι παραπάνω για τους παραγωγούς, αναλόγως πάντοτε και της ποιότητας. Παράλληλα, με την Ισπανία να μετρά τις απώλειές της από την κακοκαιρία «Φιλομένα», οι ειδήσεις αυτές διατηρούν μία προσδοκία ανόδου τιμών και στον Έλληνα παραγωγό, η οποία μένει να δούμε εάν θα επαληθευτεί τους επόμενους μήνες.

 

Μεγαλύτερη κατά 30%-40% η παραγωγή στην Αν. Κορινθία

Στην Κορινθία, όπου η συλλογή έχει ολοκληρωθεί πάνω από 90%, οι περισσότεροι παραγωγοί προχωρούν στα κλαδέματα και στις καλλιεργητικές φροντίδες που απαιτούνται για τη νέα σεζόν. Στα ανατολικά της, η παραγωγή δείχνει αυξημένη κατά 30%-40% από πέρυσι, με την πλειονότητα των λαδιών να είναι χαμηλής οξύτητας και πολύ καλών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, σύμφωνα με τον Δημήτρη Καλλαρά, υπεύθυνο ποιοτικού ελέγχου στο τμήμα ελαιολάδου της Ένωσης Κορινθίας. Στην περιοχή, οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 2,50-2,60, αναλόγως οξύτητας, ενώ μέσω πρόσφατων διαγωνιστικών διαδικασιών συνεταιρισμοί της περιοχής εξασφάλισαν και υψηλότερα επίπεδα, φτάνοντας έως και τα 2,75 ευρώ/κιλό, για ποσότητες του ενός ή των δύο βυτίων. «Η αγορά κινείται σιγά-σιγά, ενώ υπάρχει μία αισιοδοξία και για καλύτερα νούμερα, λόγω και των ζημιών στην Ισπανία», ανέφερε ο κ. Καλλαράς, εκτιμώντας ότι περισσότερες από τις μισές ποσότητες βρίσκονται στις αποθήκες.

Σε λιπάνσεις προχωρούν οι Μεσσήνιοι, κλείνοντας τη συγκομιδή

Με την τιμή παραγωγού γύρω στα 2,5 ευρώ/κιλό και τους συνεταιρισμούς να εξασφαλίζουν κάτι παραπάνω μέσω των συνεργασιών που έχουν αναπτύξει, εξελίσσονται οι διαδικασίες λίπανσης στη Δυτική Μεσσηνία υπό κάποιες δυσκολίες λόγω των βροχοπτώσεων, αφού η ελαιοσυλλογή έχει ολοκληρωθεί. Έχοντας φύγει μία σημαντική ποσότητα μέσα στην ελαιοποίηση –κατά το σύνηθες–, οι υπόλοιπες ποσότητες περιμένουν τους αγοραστές. Δεδομένης της απουσίας καταγραφής αποθεμάτων, «περίπου το 25%-30% των ποσοτήτων φεύγει μέσα στην παραγωγή και το υπόλοιπο αποθηκεύεται και πωλείται σταδιακά», εκτίμησε ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Νηλέας. Οι ποιότητες είναι πολύ καλές και οι ποσότητες ικανοποιητικές ανέφερε, αφού δεν ήταν καλή η χρονιά για την περιοχή. Μεταφέροντας μία προσδοκία που επικρατεί για καλυτέρευση των τιμών λόγω των ισπανικών καταστροφών, ο κ. Κόκκινος ανέφερε ότι στην περιοχή γίνονται πράξεις, αλλά όχι τόσο συστηματικές. Η προσφορά αναμένεται να αναθερμανθεί περί τα μέσα Φεβρουαρίου κατά το σύνηθες, αφού οι παραγωγοί έχουν καλύψει κάποιες ανάγκες εσόδων κατά τη συγκομιδή και την ελαιοποίηση, ενώ συνέβαλαν και οι ενισχύσεις.

Ενισχύσεις που, σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, θα ήταν προτιμότερο να επενδυθούν σε πιο μόνιμες και ριζικές λύσεις για το μέλλον της καλλιέργειας, στο πλαίσιο και της κλιματικής αλλαγής.

Μικρότερη κατά 80% η παραγωγή στην Ανατολική Μάνη

Φαινόμενα τέτοιας φύσεως, όπως ο καύσωνας του Μαΐου, θεωρείται ότι μείωσαν την παραγωγή στον Δήμο Ανατολικής Μάνης στη Λακωνία, με τον Συνεταιρισμό Πετρίνας να κάνει λόγο φέτος για μόλις 160-170 τόνους λαδιού από τους 900 πέρυσι, καταγράφοντας μείωση 80%. Η εικόνα αυτή αντικατοπτρίζει όλη την περιοχή εν συγκρίσει με τους Μολάους που έχουν αυξημένη παραγωγή, σύμφωνα με τον διαχειριστή του συνεταιρισμού, Παναγιώτη Πουλάκο.

Η οργάνωση τις επόμενες εβδομάδες ετοιμάζεται για τις εξαγωγές τυποποιημένου στις ΗΠΑ, αλλά και σε Καναδά και Γερμανία όπου έχει συνεργασίες, ενώ την προηγούμενη Τετάρτη πραγματοποίησε δημοπρασία για τη διάθεση 60 τόνων επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών για λογαριασμό των παραγωγών, πιάνοντας κατά μέσο όρο τα 1,10 ευρώ/κιλό. «Οι τιμές που πιάσαμε δεν κυκλοφορούν στην αγορά αυτή την εποχή», ανέφερε, εξηγώντας ότι βοήθησε και η ποιότητα του προϊόντος, αφού επρόκειτο για πολύ καλή και καθαρή ελιά βάσει και των χημικών αναλύσεων που πραγματοποίησε ο συνεταιρισμός. Και στην περιοχή, τα περσινά και προπέρσινα αποθέματα στις Καλαμών οδήγησαν τους περισσότερους στην ελαιοποίηση, με την οργάνωση να έχει συγκεντρώσει περίπου 20-22 τόνους λαδιού από την ποικιλία, οι οποίοι και θα δημοπρατηθούν τις επόμενες ημέρες.

Εντός του Φεβρουαρίου ολοκληρώνει και το Ηράκλειο

Τέλος, με τις τιμές να κυμαίνονται στα 2,60-2,65 για τον παραγωγό, φτάνοντας έως και τα 2,70 σε μεμονωμένες περιπτώσεις, σκέψεις για νέο διαγωνισμό τις προσεχείς ημέρες αναφέρει ο Συνεταιρισμός Εμπάρου στο Ηράκλειο. «Κάνοντας διαγωνισμούς, πάντα πετυχαίνουμε κάτι παραπάνω στην τιμή», υποστήριξε ο πρόεδρός του, Γιώργος Περογιαννάκης, αναφέροντας πολύ καλές ποιότητες χωρίς υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων, με τα ελαιόλαδα να μην ξεπερνούν τις 2 γραμμές οξύτητα. Ο συνεταιρισμός έχει αλέσει περίπου 460 τόνους ελαιολάδου, χαμηλότερα από τους 600 πέρυσι, ενώ αναμένεται να ολοκληρώσει την ελαιοσυλλογή έως τις 20 Φεβρουαρίου.