Καταστροφές: Αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων απειλούν τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ

-Διαφήμιση-

των Μαρίας Αντωνίου, Μαρίας Αμπατζή, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Με τον «Αντίνοο» σε εξέλιξη, μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το ρεπορτάζ, και τις μετεωρολογικές προγνώσεις να βλέπουν ακόμη ισχυρές βροχοπτώσεις, η χώρα μετρά τις πληγές της από την πρόσφατη πρωτόγνωρη κακοκαιρία. Ο τραγικός απολογισμός των επτά νεκρών και δεκάδων τραυματιών που άφησε στο πέρασμά της η θεομηνία της περασμένης Τετάρτης, συμπληρώθηκαν από το πλήγμα σχεδόν 378.500 στρεμμάτων καλλιεργειών, από τη Δυτική έως την Ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.

Οι απώλειες όμως δεν περιορίστηκαν εκεί, αφού υπήρξαν σημαντικές ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο, ενώ έγιναν αναφορές και για ζημιές σε υποδομές που αφορούσαν τη ζωική παραγωγή. Η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήδη από τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης, ενώ την Παρασκευή 12/7 κηρύχθηκαν και οι δήμοι Αλεξάνδρειας, Βέροιας και Νάουσας. Την Τετάρτη 17/7, στον κατάλογο προστέθηκαν ακόμη οι Δημοτικές Κοινότητες Τύρναβου και Αμπελώνα, οι Τοπικές Κοινότητες Αργυροπουλίου, Δένδρων και Δελερίων της ΠΕ Λάρισας, οι Δημοτικές Ενότητες Ιάσμου, Μαρωνείας-Σαπών και Μύκης των ΠΕ Ροδόπης και Ξάνθης, καθώς και Αντιρρίου και Ναυπακτίας της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.

Τα βλέμματα των παραγωγών είναι πλέον στραμμένα στις καταγραφές για αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, αλλά και των ΠΣΕΑ, λόγω των απωλειών και σε κεφάλαιο.

Το ταμείον βαίνει μείον, 80 εκατ. βεβαιωμένες ζημιές έως τις 10 Ιουλίου

Ωστόσο, το κρισιμότερο όλων έχει να κάνει με το κατά πόσο επαρκεί ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ για να καλύψει το μέγεθος αυτής της καταστροφής, δεδομένου ότι πρόκειται για μία χρονιά με αλλεπάλληλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο απερχόμενος αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Καρακώστας, ανέφερε ότι έως εκείνη τη στιγμή, οι βεβαιωμένες προϋπολογισμένες ζημιές άγγιζαν τα 80 εκατομμύρια. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι οι καταστροφές που ακολούθησαν τα επόμενα 24ωρα να αγγίξουν ακόμη και τα 40 εκατ. Βέβαια, όλα αυτά συζητούνται χωρίς την οριστική προσμέτρηση, εφόσον είναι σε εξέλιξη οι δηλώσεις, έως τις 25 Ιουλίου, τουλάχιστον.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα χωράφια είναι γεμάτα προϊόν, όπως σχολίασε ο ίδιος, ενώ ακολουθούν δύο δύσκολοι μήνες, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος. Ωστόσο, εκείνο που τρομάζει ακόμα περισσότερο είναι το τι θα γίνει με την ελιά και το βαμβάκι, δύο σημαντικά προϊόντα, που στο παρελθόν έχουν απαιτήσει αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων. Το συμπέρασμα είναι ότι κυβέρνηση και ΕΛΓΑ καλούνται να διαχειριστούν μία κρίσιμη κατάσταση, που ενδεχομένως οδηγήσει στην αναζήτηση χρημάτων, αφού δεν αποκλείεται υπέρβαση του προϋπολογισμού του Οργανισμού (150 εκατ. ευρώ).

Φ. Κουρεμπές: Αδήριτη ανάγκη η αλλαγή του Κανονισμού

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο προκήρυξης της ανάθεσης της αναλογιστικής μελέτης για τον νέο Κανονισμό του ΕΛΓΑ, ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα, ο απερχόμενος πρόεδρός του, Φάνης Κουρεμπές, μιλώντας στην «ΥΧ».

Κάτι τέτοιο κρίνεται αναγκαίο για τα δεδομένα που δημιουργεί όχι μόνο η κλιματική αλλαγή και η πορεία των εσόδων που θα έχει ο Οργανισμός, αλλά και όσα θα προβλέπει η νέα ΚΑΠ μετά το 2020

 σχολίασε ο ίδιος. Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2019, ανέφερε ότι ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ, «με τα χρήματα να είναι εξασφαλισμένα». Ωστόσο, όπως επεσήμανε, τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει τεράστιες ζημιές και απαιτήσεις στις οποίες ο Οργανισμός έχει αντεπεξέλθει, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι φέρνει η κλιματική αλλαγή. Ταυτόχρονα, τόνισε, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο νόμος περί ΕΛΓΑ αναφέρει ότι το κράτος μπορεί να «προικοδοτεί» κάθε χρόνο τον Οργανισμό με ποσό που αντιστοιχεί στο 20% των χρημάτων που εισπράττει ετησίως ο ίδιος από τους αγρότες. Χρήματα βέβαια που δεν έχουν δοθεί ποτέ, ωστόσο, σε συγκυρίες όπως η τρέχουσα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μαξιλάρι για έκτακτες ανάγκες. Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, το αποθεματικό του ΕΛΓΑ υπολογίζεται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

 

ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗ ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΑΝΕΜΟΘΥΕΛΛΑ/ΧΑΛΑΖΙ ΤΗΣ 10ης /7/2019 – ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΩΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΩΝ ΕΛ.Γ.Α.
ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΛΓΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣΠΛΗΓΕΙΣΑ ΕΚΤΑΣΗ ΣΕ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣΕΒΡΟΥΔ.Δ. ΜΑΚΡΗΣ,
ΣΥΚΟΡΡΑΧΗΣ
17.000ΕΛΙΕΣ, ΒΑΜΒΑΚΙ, ΟΠΩΡΟΦΟΡΑ, ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ, ΚΑΠΝΑ
ΡΟΔΟΠΗΣΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ Π.Ε.100.000ΒΑΜΒΑΚΙ, ΚΑΠΝΑ, ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ
ΚΑΒΑΛΑΣΚΑΒΑΛΑΣΔΗΜΟΙ ΝΕΣΤΟΥ, ΠΑΓΓΑΙΟΥ15.000ΑΜΠΕΛΙΑ, ΕΛΙΕΣ, ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ, ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣΟΛΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ Π.Ε.80.000ΕΛΙΕΣ, ΑΜΠΕΛΙΑ, ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
(ΥΠΑΙΘΡΙΑ & ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ), ΟΠΩΡΟΦΟΡΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΔΗΜΟΙ ΘΕΡΜΑΪΚΟΙ, 
ΛΑΓΚΑΔΑ, ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
5.000ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ, ΑΜΠΕΛΙΑ, ΡΙΓΑΝΗ
ΠΙΕΡΙΑΣΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ Π.Ε.15.000ΚΑΠΝΑ, ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ, ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
ΚΟΖΑΝΗΣΦΛΩΡΙΝΑΣΔ.Δ. ΠΡΕΣΠΩΝ, ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΜΕΛΙΤΗΣ, ΛΟΦΩΝ, 
ΑΝΤΙΓΟΝΟΥ, ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ, ΦΙΛΩΤΑ, ΠΕΛΑΡΓΟΥ
20.000ΦΑΣΟΛΙΑ, ΑΜΠΕΛΙΑ,ΡΟΔΑΚΙΝΑ, ΣΙΤΗΡΑ, ΗΛΙΑΝΘΟΙ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣΜΕΛΙΣΣΟΤΟΠΟΣ, 
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΑ
2.000ΦΑΣΟΛΙΑ
ΛΑΡΙΣΑΣΛΑΡΙΣΑΣΛΑΡΙΣΑ, ΤΥΡΝΑΒΟΣ4.500ΑΧΛΑΔΙΑ, ΡΟΔΑΚΙΝΑ, 
ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ, ΒΑΜΒΑΚΙ, 
ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣΖΑΓΟΡΑ1.000ΜΗΛΑ, ΑΧΛΑΔΙΑ, ΕΛΙΕΣ
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣΔΗΜΟΙ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ, 
ΣΟΦΑΔΩΝ
5.000ΜΗΔΙΚΗ, ΚΑΠΝΑ, ΒΑΜΒΑΚΙΑ
ΛΑΜΙΑΣΒΟΙΩΤΙΑΣΔ.Δ. ΑΛΙΑΡΤΟΥ, ΒΑΓΙΩΝ, ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙΟΥ, ΘΗΒΩΝ, ΝΕΟΧΩΡΑΚΙΟΥ, ΛΟΥΤΟΥΦΙ9.000ΠΕΠΟΝΙΑ, ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ, 
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ, ΤΟΜΑΤΕΣ, 
ΚΑΡΟΤΑ, ΒΑΜΒΑΚΙ
ΒΕΡΟΙΑΣΠΕΛΛΑΣΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ Π.Ε.25.000ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ (ΡΟΔΑΚΙΝΑ, ΚΕΡΑΣΙΑ, ΜΗΛΑ, ΑΧΛΑΔΙΑ)
ΗΜΑΘΙΑΣΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ Π.Ε.80.000
  378.500
-Διαφήμιση-