Οι κατεψυγμένες πατάτες καθορίζουν το παγκόσμιο εμπόριο

Διπλασιάστηκαν οι εξαγωγές τους στη δεκαετία 2007-2017

katepsigmeni-patata
-Διαφήμιση-

Μ όνο ένα μικρό ποσοστό από τις πατάτες που παράγονται παγκοσμίως εμπορεύονται διεθνώς. Το εμπόριο σε φρέσκια πατάτα, σπόρο και κατεψυγμένες-μεταποιημένες πατάτες αναλογούσε στο 7% της συνολικής παραγωγής το 2017, ωστόσο η μεγέθυνση του εμπορίου είναι ακόμη στον ορίζοντα. Αυτό αναφέρεται σε πρόσφατη έρευνα της Rabobank, σύμφωνα με την οποία ο παγκόσμιος χάρτης της πατάτας δείχνει πως ο κλάδος στη Βορειοδυτική Ευρώπη είναι εκείνος που επωφελήθηκε περισσότερο από την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου κατά τη δεκαετία 2007-2017.

Τα συμπεράσματα της μελέτης συνοψίζονται σε τρία σημεία:

1Το εμπόριο κατεψυγμένης-μεταποιημένης πατάτας αυξήθηκε κατά περίπου 4 εκατ. τόνους, σε πάνω από 7 εκατ. τόνους στη διάρκεια αυτών των δέκα ετών, κυρίως λόγω της αύξησης της κατανάλωσης στην Ασία, στη Μ. Ανατολή και στη Λατινική Αμερική.

2Οι εξαγωγές της Ολλανδίας κυριαρχούν στο εμπόριο πατατόσπορου, με μερίδιο αγοράς μεγαλύτερο από 50% σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

3Το παγκόσμιο εμπόριο φρέσκιας πατάτας είναι περιορισμένο, αλλά εξελίχθηκε σταθερά και από χώρες της Βορείου Αφρικής και της Ασίας, όπως η Αίγυπτος και η Κίνα αντίστοιχα.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι κατά την τελευταία δεκαετία, τις εξελίξεις στον κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο καθόρισε η κατανάλωση κατεψυγμένων προϊόντων πατάτας. Τέσσερις χώρες (Ολλανδία, Βέλγιο, Καναδάς και ΗΠΑ) κατέχουν το 80% των εξαγωγών κατεψυγμένης πατάτας.

Οι πλέον κερδισμένες ήταν η Ολλανδία και το Βέλγιο, που διπλασίασαν τις εξαγωγές τους, ενώ οι παραγωγοί και στις δύο χώρες έδρεψαν καρπούς από αυτή την ανάπτυξη, μέσω της αυξημένης ζήτησης για φρέσκες πατάτες και σπόρο. «Το εάν η επόμενη δεκαετία θα είναι το ίδιο επιτυχημένη με την προηγούμενη, εξαρτάται από το πώς ο κλάδος στην ΒΔ Ευρώπη θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αφορούν την ποιότητα του εδάφους, τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς, την αστάθεια στη διαμόρφωση των τιμών και στις αυξανόμενες παγκόσμιες εμπορικές πιέσεις», σημειώνεται.

Μεταξύ 2007 και 2017, οι εξαγωγές φρέσκιας πατάτας αυξάνονταν με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,5%, με τις περισσότερες από αυτές να πραγματοποιούνται στην Ευρώπη, όπου Ολλανδία και Βέλγιο καλούνταν να τροφοδοτήσουν τη μεταποίηση. Κίνα, Πακιστάν, Ινδία και Αίγυπτος ήρθαν στην επιφάνεια ως εξαγωγείς εκτός Ευρώπης.

-Διαφήμιση-