Κάθε πέρσι και καλύτερα για τους εκτροφείς γαλοπούλας

Συντηρητικός ο προγραμματισμός ενόψει των γιορτών

turkey-galopoula-ektrofi

Hέλλειψη ρευστότητας, οι καθυστερήσεις πληρωμής από εμπόρους, η αβεβαιότητα για το εάν, τελικά, θα καταφέρουν και σε τι τιμή να διαθέσουν το προϊόν τους, αφού όλη η αλυσίδα της αγοράς είναι συντηρητική ως προς τις παραγγελίες και μέχρι την τελευταία στιγμή το τοπίο της αγοράς παραμένει θολό, οδηγούν τους παραγωγούς στη μείωση του αριθμού των γαλόπουλων που εκτρέφουν για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «ΥΧ».

«Φέτος, εκτρέφω 1.000 γαλοπούλες, τις μισές από πέρσι. Το ίδιο που συμβαίνει με όλον τον κόσμο της παραγωγής, συμβαίνει και με τη γαλοπούλα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αμνοερίφια. Αντί να μεγαλώσει μικραίνει η παραγωγή. Ο κόσμος αγοράζει όλο και λιγότερο, οι έμποροι παραγγέλνουν όλο και πιο συντηρητικά», μας είπε ενδεικτικά ο παραγωγός Θόδωρος Μπακλαβάς από το Μεγάλο Ελευθεροχώρι Λάρισας. Σύμφωνα με τον ίδιο, από αυτό το μήκος κύματος δεν διαφοροποιούνται και οι έμποροι. «Όπως φαίνεται και από τους εμπόρους, αν πέρσι ο κρεοπώλης πήρε 200 γαλοπούλες, φέτος θα πάρει 150-180», ανέφερε χαρακτηριστικά. Το κλίμα ανασφάλειας για τους παραγωγούς επιτείνουν και οι πολύμηνες μεταχρονολογημένες πληρωμές, αφού η νομοθεσία για τις πληρωμές σε 60 ημέρες στην πράξη αποδεικνύεται κενό γράμμα, όπως καταγγέλλει ο κ. Μπακλαβάς.

Διαβάστε σχετικά: Γαλοπούλα: Ορθή διαδικασία εκτροφής

Τάση μείωσης στην εκτροφή για χριστουγεννιάτικη παραδοσιακή γαλοπούλα διακρίνει και ο Γιώργος Μίντζας, ο οποίος διατηρεί μονάδα αναπαραγωγής και εμπορίας νεοσσών και εκτροφής στη Φαρκαδόνα Τρικάλων. «Πέρσι, εμείς είχαμε 6.500-7.000 γαλοπούλες που έφυγαν όλες για Χριστούγεννα. Φέτος, τις μειώσαμε κατά 1.000-1.300, λόγω του ότι κάποιες πωλήσεις παραμένουν απλήρωτες», είπε ο κ. Μίντζος, αναφερόμενος από την πλευρά του στο ντόμινο των προβλημάτων που επιφέρουν οι στρεβλώσεις της αγοράς, ενώ συμπλήρωσε ότι και οι παραγγελίες από τους ίδιους τους λιανέμπορους πλέον γίνονται πολύ συντηρητικά. «Περιμένουν μέχρι το παραπέντε των Χριστουγέννων για να δουν τι παραγγελίες θα έχουν κι εκείνοι από τους πελάτες τους για να απευθυνθούν με τη σειρά τους στον προμηθευτή τους», σημείωσε.

Εκτροφή γαλοπούλας ανά περιφέρεια

Περιφέρεια 2015 2016
Ανατ. Μακεδονία – Θράκη 4.615 6.258
Δυτική Μακεδονία 695 655
Ηπείρου 26.040 91.817
Θεσσαλίας 118.087 92.903
Στερεάς Ελλάδας 755 928
Ιονίων Νήσων 4.600 4.759
Δυτ. Ελλάδας 8.465 8.348
Πελοποννήσου 9.275 4.646
Αττικής 11.281 2.568
Βορείου Αιγαίου 2.273 2.125
Νοτίου Αιγαίου 4.619 4.466
Κρήτης 9.010 7.108
Σύνολο χώρας 239.064 267.346
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ    
«Τα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν αύξηση αφορούν τις γαλοπούλες αναπαραγωγής και όχι εκτροφής για πώληση τα Χριστούγεννα. Από το σύνολο των γαλόπουλων που αναπαράγονται στην Ελλάδα, το 80%-85% φεύγει στην Αλβανία. Από τις 268.000 περίπου του 2016 είναι ζήτημα εάν έμειναν για κατανάλωση εδώ 40.000», σύμφωνα με τον Γιώργο Μίντζα.

Να γίνει πιο ελκυστική… στο μάτι

Ο κ. Μίντζας, από την πλευρά του, έθεσε ακόμα μία παράμετρο στη διακίνηση της παραδοσιακής γαλοπούλας, η οποία αφορά το πόσο ελκυστική είναι στα μάτια των καταναλωτών, εκτιμώντας πως οι εκτροφείς πρέπει να βελτιώσουν τον τρόπο «παρουσίασης» του προϊόντος. «Ανάμεσα σε όλα τα άλλα, πρέπει να λάβουμε υπόψη και πώς κινείται η αγορά. Ο καταναλωτής από χρόνο σε χρόνο φαίνεται ότι ζητάει κάτι παραπάνω από αυτό που του προσφέρει η απλή σφαγή και μερική απεντέρωση που κάνουμε στην Ελλάδα, βάσει, βεβαίως, της νομοθεσίας. Η εισαγόμενη γαλοπούλα είναι πιο φθηνή, αλλά και πιο καθαρή. Εμείς, οι παραδοσιακοί εκτροφείς στη χώρα μας έχουμε μείνει πίσω στις πρακτικές σφαγής. Να διατηρήσουμε μεν τον ίδιο τρόπο σφαγής, αλλά με κάποιον τρόπο να βελτιώσουμε την εμφάνισή της, με κάπως καλύτερη απεντέρωση, γενικά καλύτερη καθαριότητα στο τελικό προϊόν».

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Στις 18.000-20.000 γαλοπούλες, όσο και πέρσι, έχει προγραμματίσει την εκτροφή λευκής γαλοπούλας για φέτος η Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Για την κάλυψη των αναγκών της περιόδου, έχει πραγματοποιήσει εισαγωγές υβριδίων μιας ημέρας από την Αγγλία και τη Γερμανία, οι οποίες εκτρέφονται 10-11 εβδομάδες, δηλαδή γύρω στις 70-77 ημέρες, και σφάζονται στις εγκαταστάσεις της Σχολής. Το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό προέρχεται από τη Γερμανία και θα πουληθεί στη χριστουγεννιάτικη αγορά, ενώ ένα μικρό μέρος, εκείνο από την Αγγλία, προορίζεται για την κάλυψη των αναγκών της ημέρας των Ευχαριστιών, στις 22 Νοεμβρίου.

Γιατί μόνο τα Χριστούγεννα παραδοσιακή γαλοπούλα;

Εξηγώντας στην «ΥΧ» γιατί, ενώ η Αμερικανική Γεωργική Σχολή έχει τη δυνατότητα να προμηθεύει την αγορά όλο τον χρόνο, είτε με γαλοπούλα στα ράφια των καταστημάτων, είτε με πρώτη ύλη για την αλλαντοβιομηχανία σε μεγάλη έκταση, ο υπεύθυνος του πτηνοτροφείου της σχολής, Στάθης Γιαννακάκης, σημείωσε: «Το κόστος που έχουμε εμείς είναι μεγαλύτερο από αυτό που βρίσκει η αλλαντοβιομηχανία στη Γαλλία. Δεν μας συμφέρει εμάς να πουλάμε στις τιμές που πωλούν οι Γάλλοι, με βάση το κόστος μας. Όσο για τη διάθεση γαλοπούλας όλο τον χρόνο από τα κρεοπωλεία, σε τεμάχια, είναι κάτι που επίσης δεν είναι συμφέρον με βάση τη χαμηλή ακόμα κατανάλωση κρέατος γαλοπούλας που καταγράφεται στην Ελλάδα. Παρόλο που υπάρχει μια όλο και μεγαλύτερη ενημέρωση γύρω από τα οφέλη του κρέατός της, οι συνήθειες δεν είναι κάτι που αλλάζει ριζικά από τον ένα χρόνο στον άλλο».

galopoula-ektrofi«Δεν μπορεί να επεκταθεί η παραδοσιακή γαλοπούλα όλο τον χρόνο στα ράφια της εγχώριας αγοράς. Η ελληνική γαλοπούλα για να φτάσει το ζων βάρος για εμπορία είναι 5-7 μήνες, όταν η ιταλική που επικρατεί όλο τον χρόνο θέλει 2,5 μήνες το πολύ, με εντατική εκτροφή, επομένως, σαφώς μεγαλύτερο κόστος από την ιταλική και, άρα, μη ανταγωνιστική τελική τιμή», υποστήριξε ο εκτροφέας Γιώργος Μίντζας. Όσο για το εάν υπάρχει δυνατότητα στροφής προς άλλη φυλή, ο ίδιος απάντησε: «Αυτό πάλι θα έχει αυξημένο κόστος, γιατί είναι πολύ πιο ακριβό ως νεοσσός –δεν υπάρχει εδώ μονάδα, η οποία να κάνει αναπαραγωγή αυτά τα βελτιωμένα γαλόπουλα–, είναι πολύ πιο ευαίσθητος ο νεοσσός σε σχέση με αυτόν που εκτρέφουμε εμείς, άρα μπορεί να χρειάζεται μικρότερο διάστημα εκτροφής, αλλά το κοστολόγιο συνολικά είναι πάλι αυξημένο. Επιπλέον, κανείς δεν εγγυάται τη διάθεσή της, ενώ μιλάμε για άλλου τύπου μονάδες, θα χρειαστούν σφαγεία, τυποποίηση κ.λπ., πράγματα τα οποία δεν μπορεί να κάνει κανείς, με βάση τα ισχύοντα δεδομένα».