Κάτι αλλάζει στο βαμβάκι

Την προηγούμενη Παρασκευή, με το 1o Πανελλήνιο Συνέδριο για το βαμβάκι στη Λάρισα, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκδηλώσεων της ΔΟΒ, χορηγός επικοινωνίας των οποίων ήταν η «ΥΧ». Στις εκδηλώσεις αυτές έγινε σαφές ότι πολλά αλλάζουν στο εμβληματικό μας προϊόν. Παραθέτουμε κάποια από αυτά.

Πρώτον, το αρδευτικό αναδεικνύεται σε καταλύτη. Στη βαμβακοπαραγωγική κοινότητα του Κιλελέρ, για παράδειγμα, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις μειώθηκαν κατά 80% λόγω έλλειψης υδάτων. Επιπλέον, το τυπικό κόστος άρδευσης ενός στρέμματος ανέρχεται σε πολλές περιοχές της Λάρισας στο αδιανόητο ποσό των 100 ευρώ ανά στρέμμα.

Μπορεί, λοιπόν, αρκετοί να βλέπουν ως λύση την εξασφάλιση περισσότερου νερού μέσω της εκτροπής του Αχελώου, όμως ήταν εμφανές ότι ωριμάζει πλέον η ιδέα ότι, στην εποχή της «Πράσινης Συμφωνίας» και της νέας ΚΑΠ, η πραγματική λύση βρίσκεται στην καλύτερη διαχείριση των υδάτων και των ευρείας εφαρμογής τεχνολογιών της ευφυούς γεωργίας.

Δεύτερον, η ποιότητα αναδεικνύεται σε κυρίαρχη παράμετρο. Είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο ότι, με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος, συντελείται μία σπουδαία βελτίωση της ποιότητας σε ό,τι αφορά το μήκος, την αντοχή, τη λεπτότητα και την ωριμότητα της ίνας. Αντίθετα, πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα για να αντιμετωπιστεί η υστέρηση που παρατηρείται στη λευκότητα και στις ξένες ύλες του προϊόντος.

Τρίτον, ο κλάδος εργάζεται για να δημιουργήσει ένα δικό του brand name στις διεθνείς αγορές, προβάλλοντας το τρίπτυχο μη μεταλλαγμένο προϊόν, υψηλό επίπεδο ποιότητας, υπεύθυνος τρόπος παραγωγής, δράσεις οι οποίες αποδίδουν καρπούς.

Τέταρτον, σημαντική προστιθέμενη αξία μπορεί να δημιουργηθεί όσο επανέρχεται η καθετοποίηση, με την προσθήκη της κλωστοϋφαντουργίας, του ενδύματος κ.λπ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, και με βάση τα στοιχεία του ΣΕΒΚ, η συνολική προστιθέμενη αξία θα αυξηθεί περίπου κατά έξι φορές από τη σημερινή.

Πέμπτον, για να συμβούν όλα αυτά, υπάρχει μία προϋπόθεση που καταγράφηκε και τονίσθηκε επανειλημμένα: Η εξεύρεση του τρόπου της δίκαιης ανταμοιβής όλων εκείνων οι οποίοι εργάσθηκαν για την επίτευξη και την υλοποίησή τους κατά μήκος όλης της αλυσίδας παραγωγής, δηλαδή καλλιεργητές, εκκοκκιστές, επαγγελματίες, μεταποιητές, εξαγωγείς. Τότε, πράγματι, το εμβληματικό μας προϊόν θα γνωρίσει μία νέα ανάταξη.